Hokej v číslech: Na co bude Kladno v baráži spoléhat a co musí zlepšit?

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

18. března 2023, 17:27

Tereza Žáková

Favorit baráže je jasný. Bez ohledu na to, jaký tým z Chance ligy proti Kladnu nastoupí. Rytíři budou kromě extraligových a barážových zkušeností spoléhat i na osvědčenou souhru. Soupeř jim však nedá nic zadarmo: Středočeši mají během dlouhé pauzy a plánovaných přípravných zápasů stále co zlepšovat.

Kladenská síla

OSVĚDČENÁ SOUHRA… Adam Kubík letos sice své loňské gólové maximum nepřekonal, přesto je se šestnácti góly společně s Tomášem Plekancem nejlepším střelcem Kladna. Plekanec pak se 49 body vyhrál týmové bodování a v celkové tabulce skončil třetí. Na dvojici Kubík – Plekanec doplněnou o Jaromíra Jágra budou Středočeši spoléhat také při početních výhodách. Při nich tahle trojka dokázala v základní části vstřelit dvanáct branek a postarala se tak o více než třetinu všech přesilovkových kladenských gólů.

KAPITÁNŮV POSTŘEH… Když se řekne buly, všem se okamžitě vybaví jméno Tomáše Plekance. Kapitán Rytířů je v této disciplíně mistrem. S 56,44% úspěšností opět patřil k nejlepším v celé lize. Během sezony absolvoval 1490 soubojů, o celou tisícovku více než druhý nejvytíženější kladenský centr Matyáš Filip. A Kladno tak hlavně díky Plekancovi bylo pátým nejlepším extraligovým týmem na vhazování.

TVRDÁ HRA… Barážový soupeř Rytířů se musí připravit na tvrdou hru a pozor by si měl dát nejen na Jakea Dotchina. Ten ve 49 zápasech rozdal 75 hitů, což je po vítkovickém Patriku Kochovi druhé nejvyšší číslo. Hned 37x si na protihráče počíhal také Ladislav Zikmund a o dva hity méně zaznamenal další útočník Martin Procházka. Tým Jaromíra Jágra jich v průběhu základní části rozdal celkem 376, průměrně 7,23 na zápas.

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Kladenské rezervy

NEDISCIPLINOVANOST… Kladno nabídlo svým soupeřům celkem 196 přesilových her. Po Vítkovicích, které hrály o pouhé jedno oslabení více, bylo nejvylučovanějším extraligovým týmem a v početní nevýhodě strávilo průměrně téměř šest minut na zápas.

OSLABENÍ… Středočeši by měli před barážovými boji zapracovat především na hře ve čtyřech, a to i s ohledem na zmíněnou nedisciplinovanost. Oslabení Rytířům příliš nesvědčí, o čemž vypovídá 76,02% úspěšnost (nejhorší v lize) a hned 47 inkasovaných branek. Na druhou stranu by měl být na pozoru i soupeř. Kladnu se povedlo v oslabení čtyřikrát skórovat. Trefil se také Matyáš Filip, který v loňské baráži při vlastní početní nevýhodě udeřil dvakrát.

ACH TA OBRANA… Problémem ovšem nejsou jen oslabení, ale defenzivní hra celkově. Průměr 3,44 inkasovaných branek na zápas je víc než důkazem toho, že hra směrem dozadu středočeskému celku vázne. Kladno dovolilo svým protihráčům vystřelit na kladenskou klec za šedesát minut hry hned 31,18x. A to i z toho důvodu, že Rytířům se do blokování soupeřových pokusů příliš nechce. Průměrně na jedno utkání jich zblokovali jen 11,63 (méně střel průměrně zblokoval jen Hradec Králové).

OTOČKY (ZATÍM) NEVYCHÁZEJÍ… Pouze dvakrát Rytíři dokázali vyhrát poté, co prohrávali po první třetině. Po průběžném dotahování před začátkem třetí dvacetiminutovky pak zvládli převrátit zápas na svoji stranu a dovést ho do vítězného konce jen jednou. Pozor si musejí dát i na případné prodloužení. Při hře tři na tři uspěli jen ve třech z osmi případů.

Foto: Roman Mareš, Rytíři Kladno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz