Hokej v číslech: Nejlepší defenzivní útočníci extraligové sezony

Foto: David Peška, hokej.zlin.cz

V předchozích třech dílech jsme se při vyhlašování nejlepších hráčů sezony na daném postu věnovali zadním řadám, tudíž je nyní čas, abychom se přesunuli mezi útočníky. Zaměříme na forvardy, kteří vykazovali nejpozitivnější čísla a předváděli nejlepší výkony směrem do defenzívy.

Vybrat už jen finálovou trojku v této kategorii není nic jednoduchého, protože v případě defenzivních útočníků je potřeba brát v úvahu hned několik faktorů, přičemž ne ve všech bude hráč zřejmě dominantní. Většinou totiž hráči, kteří mají mnohem více startů v defenzivní zóně než v té ofenzivní, nevykazují takové hodnoty jako hokejisté, kteří naopak dostávají přednost na buly v útočné třetině.

Co je pak vlastně nejlepší defenzívou? Když se hráčův tým co nejčastěji pohybuje s pukem na svých hokejkách, tudíž pak vlastně není nucen bránit, nebo hokejisté, kteří dokážou být efektivní v defenzivní zóně, avšak jsou většinu času uzavřeni před svým brankářem?

Nuže, pohledy na pojem defenzivní útočník mohou být vskutku různorodé a je jen na každém, jak si představuje výkony svého ideálního útočníka směrem do obrany.

Vzali jsme v potaz více jak patnáct různých pokročilých statistik, skloubili je se samotným názorem na hráčské výkony z pohledu diváka a po dlouhém přemýšlení vzešla tato finálová trojice:

TOP 3

Prvním nominovaným je útočník Radovan Pavlík, který hájil barvy Hradce Králové. Tento šikovný útočník upoutá pozornost diváků v každém utkání, a to především díky své rychlosti a pracovitosti.

Právě ona pracovitost se výrazně odrazila i v jeho číslech. Žádný jiný tým neinkasoval méně střeleckých pokusů na vlastní bránu než Mountfield s Radovanem Pavlíkem na ledě. Pouhých 38,5 pokusů za šedesát minut hry je vskutku impozantní výsledek.

Pouze o jedno místo níže ho pak najdeme v těch nebezpečnějších střelách: a sice ve vyslaných pucích na vlastní branku z předbrankového prostoru. 14,5 střeleckých pokusů ze slotu proti je taktéž skutečně vynikající hodnota.

Vynikající defenzivní práce hradeckého útočníka se odrazila i v celkové dominanci, když Hradec Králové držel puk na svých hokejkách častěji než jeho soupeř a celkově s Radovanem Pavlíkem na ledě své soupeře pravidelně přestřílel.

Ovšem menším znehodnocením Pavlíkových výkonů do obrany mohou být buly v útočné zóně. S hodnotou 54 % měl totiž až 71. nejtěžší starty mezi všemi útočníky extraligy. To ale stále nemění nic na tom, že svoji roli zvládal opravdu na výbornou, což nám dokazuje i fakt, že Mountfield s Radovanem Pavlíkem na ledě při hře pět proti pěti inkasoval pouze dvanáct gólů – to byl nejlepší výsledek v celé Tipsport extralize.

Životní ročník má za sebou Pavol Skalický, který už má na stole i nabídky ze zahraničí. Avšak zatímco byla a je vyzdvihována především jeho produktivita, nemělo by se ani zapomínat na jeho hru směrem do defenzívy.

Skalický měl v uplynulém ročníku hned osmé nejtěžší starty napříč celou extraligou mezi všemi útočníky! To je důležité mít na paměti, protože pouhých 43,4 % startů v útočné třetině oproti té obranné, to je skutečně velký rozdíl.

Všichni ostatní útočníci s podobným rozložením startů vykazovali podle očekávání ne úplně pozitivní čísla. Slovenský rodák je však velkou výjimkou.

Za zmínku stojí především to, že pouze s jinými devíti forvardy jejich týmy dovolily menší počet střeleckých pokusů ze slotu než Mladá Boleslav se Skalickým.

Bruslaři celkově s Pavolem Skalickým na ledě jasně dominovali, když měli puk na svých hokejkách častěji než soupeř a v poměru střeleckých pokusů z předbrankového slotu se zastavili na hodnotě 55,4.

A co víc? Když byl Skalický na ledě, tak se Mladá Boleslav při hře pět proti pěti prosadila hned dvaačtyřicetkrát. Ale dobře, tento článek má vyzdvihovat defenzívu: inkasovala pouze šestnáctkrát! Už jen sedm dalších útočníků bylo na ledě u méně inkasovaných branek.

V konečném rozdílu se však Skalický suverénně vyšplhal na první místo, když na druhého Libora Hudáčka měl luxusní náskok šesti branek. Dominance.

Třetí nominovaný může být menším překvapením, ovšem fakta hovoří jasně pro Matěje Stránského.

Celkově s ním na ledě soupeři branku Třince příliš neohrozili, a to především ze slotu, kde se usadil Matěj Stránský na krásné čtvrté příčce s hodnotou 15,2 střeleckých pokusů z předbrankového prostoru za 60 minut hry.

Pak je tu důležitý faktor, který hraje výrazně v prospěch Stránského: je jedním ze dvou hráčů, kteří vykazují pozitivní relativní hodnoty ve střeleckých pokusech proti (a to jak celkově, tak i jen ze slotu) vůči svým spoluhráčům, ale zároveň startovali vícekrát na buly v defenzivní zóně než v té ofenzivní, zaznamenali pozitivní gólový rozdíl a nastupovali proti kvalitnějším ofenzivním hokejistům, když jejich hodnota protihráčů se zastavila minimálně na čísle 80.

Třinec s Matějem Stránským na ledě tedy své soupeře pravidelně přehrával a přestřílel.

Závěr

Zatímco při výběru vítěze v kategorii defenzivní obránce sezony jsme měli jasno od začátku, tady jsme váhali skutečně dlouho.

Nakonec po několika hodinách přemýšlení jsme jako vítěze této kategorie určili hokejistu jménem:

MATĚJ STRÁNSKÝ

To i z toho důvodu, že třinecký útočník jako jediný z finálové trojky odehrál letos i značnou porci minut na oslabení. Jeho výbornou práci při hře pět proti pěti už snad opakovat netřeba.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Další adepti: Lukáš Klimek (HC Olomouc), Martin Kohout (HC Energie Karlovy Vary), Jakub Strnad (Rytíři Kladno), Matúš Sukel' (HC Sparta Praha)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz