Hokej v číslech: Pokloňme se! Jaromír Jágr stále září

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL má za sebou čtrnáct utkání v letošním ročníku Tipsport extraligy a nijak na sobě nedává znát svůj věk. Věřte, nebo ne, ale česká hrající legenda stále patří mezi nejužší špičku naší soutěže.

Nikdo z nás bohužel čas nezastaví, každý člověk stárne, ovšem (nejen) náš národ může být šťastný a pyšný, že stále má možnost sledovat nejproduktivnějšího evropského hokejistu v dějinách hokeje, který už dávno dosáhl všeho, co může a udělal České republice skvělé renomé po celém světě.

Když se na to podíváme z pohledu víry samotného českého hokejisty, můžeme s klidným vědomím říci, že Jaromír Jágr svůj úkol, aby zde na Zemi rozdával fanouškům radost při hokeji, splnil a tím, že ji rozdává i nadále ve svém pokročilém věku, to snad už i přesahuje. Díky za to!

Nyní se ale pojďme podívat na samotné výkony rodáka z Kladna v dosavadních čtrnácti duelech, do kterých borec s číslem 68 na zádech letos zatím zasáhl.

Spoluhráče dělá lepšími

Jágr po celou svoji kariéru vynikal především tím, že jakmile byl na ledě, jeho tým ve velké většině času dominoval.

Jinak tomu není ani letos. 47letý pravý křídelník při svém pobytu na ledě dělá své parťáky skutečně lepšími a Kladno s ním na ledě své soupeře přehrává.

V relativním přepočtu střeleckých pokusů na bránu vůči spoluhráčům (Rel CF%) mu patří s procentuálním číslem 11,87 první místo v celém týmu. Jinak tomu není ani ve střelbě ze slotu (Rel sCF%). S 14,69 % má více než dvouprocentní náskok před druhým Ladislavem Zikmundem, napříč ligou je to pak třetí nejlepší výsledek. Ano, takový vliv má na své spoluhráče dvojnásobný vítěz Stanley Cupu i ve svých současných letech.

Ve výše přiloženém grafu jsme vměstnali tři útočné spoluhráče Jaromíra Jágra, kteří s ním odehráli nejvíce minut (zleva doprava).

Jakmile byl na ledě, jeho tým ve velké většině času dominoval.

Jeden ekvivalent mají všichni tři stejný. Bez Jaromíra Jágra jsou výrazně méně dominantnější ve střelbě ze slotu pro a proti týmu.

Paradoxně s Jakubem Valským, s nímž odehrál bývalý útočník Penguins mezi zmíněnými spoluhráči nejméně minut, vykazuje lepší výsledky než bez něj. Možná by tedy stálo za úvahu je na led posílat spolu co nejčastěji.

Dominance na puku

Jednoduchou logikou víme, že více střel na branku soupeře můžete posílat jen tehdy, když má váš tým puk na svých hokejkách. Toho si Jaromír Jágr byl a je vědom moc dobře po celou svoji kariéru. S majitelem na ledě vlastní Kladno puk hned v 59,25 % času. To je opět nejlepší výsledek mezi Rytíři.

Taková dominance se pochopitelně odráží i v oněch střeleckých pokusech, a to jak ze slotu, tak i mimo něj. V podílu vyslaných střel z obou prostorů je totiž Jaromír Jágr opět první mezi všemi spoluhráči. Jednodušeji řečeno: s Jágrem na ledě Kladno své soupeře přehrává nejvíc.

Náhoda to skutečně není. Nikdo jiný totiž nepřihrál svým parťákům na střelu tolikrát jako právě česká legenda (7,77 přihrávky na střelecký pokus za 60 minut hry).

S Jágrem na ledě Kladno své soupeře přehrává nejvíce.

Vítěz olympijského zlata z Nagana sice zdaleka není tak rychlý jako před dvaceti lety, ovšem stále platí za jednoho z nejlepších hráčů při vstupu do soupeřovy zóny. 18,52 úspěšně kontrolovaného vstupu do pásma je hned šestnáctý nejlepší výsledek mezi všemi hráči ligy.

Závěr

I když se mezi českými fanoušky stále najdou lidé, kteří tvrdí, že už by měl Jaromír Jágr pověsit brusle na hřebík, naopak bychom měli být vděční, že stále rozdává radost přímo z ledu jako hráč. A snad ještě pár let bude!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz