Hokej v číslech: Proč Litvínov nevyužívá přesilovky?

Foto: Edvard Beneš, hcverva.cz

Hlavní trenér Jiří Šlégr si v minulém týdnu na jeden z tréninků Litvínova pozval své bývalé spoluhráče Roberta Langa, Roberta Reichela a Martina Ručínského. Důvod? Především přesilové hry, v nichž Vervě patří s 10,53% úspěšností poslední místo.

Na co přesně se zaměřovali, můžeme jenom hádat. Co vtloukali litvínovským hráčům do hlavy, také nevíme.

Víme však, proč se Litvínovu v početních výhodách nedaří.

Jak? Na pomoc si přizveme statistiky, které nám o příčinách, proč Severočeši vstřelili v 57 přesilovkových příležitostech jen šest branek, poví více.

Zajímat nás budou samozřejmě statistiky mapující střelecké pokusy a střely a také statistiky přibližující přihrávky na tyto střelecké pokusy a střely.

Hned v první statistice, v počtu střeleckých pokusů, které jednotlivé týmy za 60 minut přesilovek vyšlou, vidíme, že Litvínov na tom vůbec není špatně. Právě naopak, s hodnotou 104,6 se nachází na solidním pátém místě.

Situace se, jak je vidno z druhého grafu, však mění, když se podíváme pouze na střelecké pokusy z prostoru slotu: tedy z mezikruží a předbrankového prostoru. Tyto střelecké pokusy jsou nebezpečnější a v početních výhodách důležitější.

Naneštěstí pro fanoušky Severočechů je v nich Verva výrazně horší. 34,5 střeleckých pokusů ze slotu za 60 minut posunuje tým na 11. příčku.

Co je však nakonec nejdůležitější, jsou góly. V nich jsou Litvínovští s 3,69 brankami za 60 minut úplně poslední. Na tom má klíčový podíl nízká úspěšnost střelby, kterou se svěřenci Jiřího Šlégra prezentují. 7,89 procent je druhá nejhorší hodnota.

Chybí střelba ze slotu

Ano, právě chabá střelba ze slotu je patrně jednou z příčin litvínovského trápení. Čím méně nebezpečnějších pokusů na branku vyšlete, tím méně, zejména po delší časový úsek, vstřelíte gólů.

Jak tedy docílit toho, aby vaši hráči stříleli z prostoru slotu častěji?

Jedním z efektivních řešení může být zvýšená aktivita v počtu přihrávek na střelecké pokusy a střely ze slotu. V nich si Litvínov také nevede dobře.

Zatímco se 75,06 přihrávkami na všechny střelecké pokusy patří Litvínovu třetí místo, 19,69 přihrávek na střelecké pokusy ze slotu znamená pád až na předposlední 13. pozici.

Podobnou degresi vidíme i u křižných přihrávek, kde Verva klesá o šest příček (ze 6. na 12.). U přihrávek na střelecké pokusy z první se jedná o sešup o čtyři místa (od 8. na 12.).

To, že se Litvínovu nedaří dostávat puk do slotu a pak z něj ohrožovat branku, je viditelné i ve dvou videích, kde můžeme vidět části přesilovek Vervy v zápasech proti Spartě a Pardubicím.

Je nutné podotknout, že právě v utkání proti Dynamu Litvínov dvě z pěti početních výhod využil. Pokaždé se prosadil Richard Jarůšek. Jak ovšem vidíme, ani jeden gól se nezrodil z nějaké komplexní přesilovkové kombinace.

Sečteno podtrženo

Určitě bychom mohli litvínovské přesilovky rozebrat ještě podrobněji, stačí ale vědět, že Litvínov netrápí zas tolik fakt, že vůbec nestřílí, ale fakt, že nestřílí ze slotu.

Uvidíme, zda se Šlégrovi a jeho bývalým spoluhráčům podaří litvínovskou hru v přesilových hrách zefektivnit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz