Hokej v číslech: Rozbor nejlepších střelců. Kdo odkud rád pálí?

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Kdo byli nejlepší střelci uplynulého extraligového ročníku? Na to se společně podíváme pomocí několika statistik a rozebereme si tak ty nejlepší forvardy v různých střeleckých kategoriích.

První myšlenka pravděpodobně bude, že nejlepší je přeci ten, kdo nastřílí nejvíce branek. To je na jednu stranu pravda, nicméně do hry vstupuje mnohem více proměnných, než jen jestli padne gól, který je často i dílem souhry náhod. Střelecká úspěšnost je totiž velmi proměnlivá.

A jistě také vstřelení gólu souvisí se schopností daného hráče, i to vstupuje do hry při určování nejlepšího střelce. Z dlouhodobější pohledu je však jistější sázet na hráče, kteří střílí často a dostávají se do dobrých pozic.

Právě proto góly pro dnešek vynecháme a zaměříme se na to, kdo si tvoří velký počet střeleckých příležitostí, kdo se dostává do šancí a také za jakých situací. Do úvahy pak bereme pouze hru 5 proti 5 a útočníky, kteří odehráli minimálně 250 minut v této herní situaci. To nám dává vzorek 171 forvardů.

Kdo střílí nejvíce?

Jako první se podíváme na to, kteří útočníci si tvoří největší počet střel za 60 minut hry. Základní pravidlo totiž říká, že každá střela má nějakou šanci překonat brankáře.

Tím nejčastějším střelcem je Milan Gulaš, který jako jediný vyslal na brankáře více než 20 pokusů za 60 minut. Přímo na branku pak jde 55,42 % všech jeho pokusů. V závěsu za ním se nachází Zbyněk Irgl, Andrej Kudrna a Michal Řepík, když všichni tři mají více než 18 pokusů. Na branku z těchto nejčastějších střelců nejvíce střel projde Řepíkovi, když brankáře přímo ohrozí v 59,79 % případů.

Více než 15 střeleckých pokusů za 60 minut hry pak vyšle dalších 18 hráčů. Většina z nich branku ohrozí z 50 až 60 % střel. Matej Paulovič, Martin Adamský a Pavel Kubiš pak z více než 65 %. Z dvacítky nejčastějších střelců jich pouze pět trefuje branku nad průměrem našeho vzorku, kromě zmíněné trojice je to ještě Michal Bulíř a Viktor Hübl.

Kvalita nad kvantitou

Velký počet střeleckých pokusů je dobrým znamením, ale ještě důležitější je kvalita střel. Rozdíl úspěšnosti mezi střelou ze slotu a mimo slot byl totiž v této sezoně více než 12 %! Na grafu je 25 nejčastějších střelců právě z prostoru slotu:

Tím nejaktivnějším střelcem z těchto prostor je Richard Jarůšek, který jako jediný vyslal ze slotu více než 10 pokusů. V těsném závěsu jsou však Michal Bulíř, Milan Gulaš nebo Aron Chmielewski. Často se do slotu dostával i Jaromír Jágr.

To jsou vše poměrně očekávaná jména v popředí střeleckých statistik, zajímavá je ale například přítomnost Luboše Horkého nebo Jana Dufka. A mezi nejlepšími 25 střelci ze slotu se objevuje i Jan Myšák.

Horký ale svých šancí tolik nevyužil, když za 60 minut vstřelil 0,86 gólu. To mu stačí na 47. místo. Naopak Dufek se dokázal často prosadit i gólově – 1,47 gólu je při hře 5 na 5 pátý nejlepší výkon. Z toho 1,36 gólu Dufek vstřelil z prostoru slotu, v tomto ohledu je třetí nejlepší za Martinem Růžičkou z Třince a Tomášem Rachůnkem z Karlových Varů.

U těch nejčastějších střelců můžeme pak pozorovat, že jim na pozici tolik nezáleží: Gulaš, Irgl nebo Řepík téměř polovinu svých pokusů vyslali mimo prostor slotu.

Není šance jako šance

V jakých situacích se však jednotliví útočníci ke střelám ze slotu dostávají? I to je totiž poměrně důležitý a zajímavý aspekt, protože například z rychlého útoku padá mnohem více branek než po forčekingu.

Jordanna Perreta jsme mohli registrovat už v předchozím grafu, když si vypracuje 22. největší počet pokusů ze slotu – 7,77 za 60 minut. Z toho 4,8 střel přijde po rychlém útoku nebo přečíslení, což je nejlepší počin mezi útočníky. Perret se tak díky svým výborným bruslařským schopnostem dostává do největších šancí, kdy útočí do nezformované obrany.

Mezi nejlepšími ale ani tady znovu nechybí známá jména jako Irgl s Jarůškem. A opět zde najdeme i Luboše Horkého nebo Jana Myšáka. Je to náznak, že by právě Luboš Horký mohl příště zažít průlomový ročník?

Do grafu výše jsme seřadili nejlepší střelce z rychlých útoků, které nejčastěji plynou v branky. Zajímavé ale určitě i je, kteří hráči jsou v šancích nejčastěji po forčekingu. Úplně tím nejlepším v této kategorii je Oscar Flynn z Mladé Boleslavi. A to, že se mezi nejlepší desítkou nachází další dva jeho spoluhráči, Radim Zohorna a David Šťastný, určitě není náhoda. Mezi nejlepší se pak řadí opět i Jan Dufek, Michal Bulíř a Milan Gulaš.

Posledním prvkem, na který se podíváme a který hraje v překonání brankáře také roli, je pohyb puku před střelou. Po střele z první padne gól s o pět procent větší šancí než ze střely po zpracování nebo bez přihrávky. A z dorážek potom gólmani inkasují téměř z každé čtvrté. Kteří hráči jsou tak nejlepší v této oblasti?

Nejčastějším střelcem bez přípravy je Jakub Klepiš, který jako jediný z první vyšle více než čtvrtinu svých pokusů. 

V přebrankovém prostoru se nejlépe orientuje Jiří Polanský z Třince. A v první pětici jsou i další dva jeho spoluhráči: Patrik Hrehorčák a Tomáš Marcinko.

Zajímavá je absence Milana Gulaše v těchto kategoriích. Ten nastřílel v přepočtu na 60 minut třetí největší počet branek (1,50), ale pouze 14 % jeho pokusů byly střely z první a 5 % dorážky. V obou případech patří do druhé poloviny našeho vzorku útočníků. Naopak jeho spoluhráč z útoku Tomáš Mertl patří do desítky nejčastějších střelců bez přípravy. 

Závěr

Pomocí několika různých pohledů jsme rozebrali nejlepší střelce extraligy. Nedá se říct, že bychom objevili někoho, kdo vyniká naprosto ve všem. Milan Gulaš potvrzuje, že jeho schopnosti převyšují mnoho hráčů extraligy a dokáže tak skórovat i z těch ne tolik nebezpečných pozic. Některá další jména, která se dostávají do dobrých příležitostí, se pro příští sezonu určitě vyplatí sledovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz