Hokej v číslech: Srovnání brankářů. Kdo září a kdo by se měl zlepšit?

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Tipsport extraliga má za sebou zhruba čtvrtinu sezony, a je tak dobrý čas na lehké zhodnocení uplynulých zápasů. Dnes se společně podíváme na brankáře.

Úspěšnost zákroků

Začneme klasicky u úspěšnosti jednotlivých brankářů. Podíváme se však pouze na hru 5 na 5. V ostatních situacích do čísel totiž vstupuje mnoho faktorů, a především při přesilovkách či oslabeních mají týmy odlišné taktiky, které ovlivňují gólmanské statistiky.

Nejlepší procento úspěšnosti registruje Karel Vejmelka. Ten pochytal hned 93,75 % střel soupeřů. A to čelí z 15 vybraných brankářů, kteří odchytali minimálně 200 minut, páté největší porci střel. Soupeři Komety na něj vyšlou 34,06 střel za 60 minut.

Možná překvapivě dobře si vede pardubický Ondřej Kacetl, který je za Vejmelkou na druhém místě a čelí podobnému počtu střel. Vyzdvihnout je také potřeba vítkovického Miroslava Svobodu, na kterého jde více než 35 střel za 60 minut, přesto má úspěšnost lehce nad 93 %!

Naopak na druhém konci se nachází Marek Mazanec z Hradce Králové. Tomu jsme se věnovali více v nedávném rozboru Mountfieldu.

Kdo pochytá nejvíce gólů?

Velice zajímavá a přínosná je statistika GSAA - Goals Saved Above Average. Ta nám ukazuje, kolik branek chytil daný gólman oproti průměrnému ligovému brankáři při stejné porci zákroků. Dává nám tak referenční bod gólmanských výkonů. Kdo si v tomto ohledu vede nejlépe?

Opět je nutno vyzdvihnout Karla Vejmelku. Ten Brnu chytil už téměř deset branek navíc a právě především díky němu se zatím Kometa vyhřívá na první pozici.

Na špičce ho doplňují znovu Miroslav Svoboda a Ondřej Kacetl, kteří chytili více než šest branek. Výborně si vede také Filip Novotný z Karlových Varů a brankářská dvojice z Třince.

Naopak hluboko nejhorším brankářem je zatím Justin Peters z Liberce. Ten inkasoval o 8,6 gólu více než by na jeho místě dostal průměrný brankář extraligy. V přepočtu na 60 minut je to 1,22 branky, a to už se na výsledcích projeví.

Pokud se podíváme pouze na střely ze slotu, tedy mnohem nebezpečnějších míst, rozložení sil se příliš nemění.

Nejlepší zůstává i zde Vejmelka se Svobodou a Kacetlem. V záporných číslech opět „vyniká“ Justin Peters. Proti střelám ze slotu se nedaří ani Jaroslavu Janusovi, který inkasoval už čtyři branky navíc.

Všechny situace

Na statistiku gólů chycených proti ligovému průměru se podíváme i za všech situací.

Kometa má zatím velice kvalitní oslabení a při součtu všech herních stavů se prozatímní dominance Karla Vejmelky ještě zvyšuje, když chytil Brnu už více než 15 branek. Právě díky němu tak průběžný lídr extraligy zapsal body v zápasech, kdy soupeře rozhodně nepřehrál.

Své týmy drží také Filip Novotný z karlovarské Energie a Miroslav Svoboda z Vítkovic, když oba chytili téměř 8 branek.

Poslední místo opět okupuje Justin Peters. Na spodních pozicích se nacházejí i Dominik Frodl z Plzně nebo Marek Mazanec z Hradce. Téměř průměrným gólmanem je při součtu všech situací Jaroslav Janus.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz