<

Hokej v číslech: Srovnání nejvýraznějších individualit obou finalistů

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

13. dubna 2017, 9:54

David Jahoda

Vrchol sezony je tady! Ve Finále Generali play off 2017 proti sobě nastoupí obhájce titulu Liberec a brněnská Kometa, možná největší předsezonní aspirant na titul. Je proto opět čas ponořit se do světa čísel. V rámci tradiční rubriky Hokej v číslech, která pracuje s rozšířenými statistikami, jsme porovnali nejlepší individuality obou finalistů ve všech možných aspektech.

Brankáři

Roman Will a Ján Lašák (Bílí Tygři Liberec)

Obhájce titulu už v play off protočil oba gólmany, oba jsou připraveni zasáhnout. Více toho zatím odchytal zkušený Lašák, s velkou pravděpodobností však odstartuje finále Roman Will, který kompletně odchytal poslední dva duely semifinále proti Chomutovu. Will je podle statistik zatím také lepší než jeho kolega. Ján Lašák zasáhl do devíti zápasů, jeho průměr obdržených branek je 2,64 a úspěšnost zákroků 90,23 %. Roman Will si zachytal v pěti duelech, průměr1,49 branky na utkání a úspěšnost 92,94 %, navíc si připsal dvě čistá konta. Lašák nemá žádné.

Marek Čiliak (HC Kometa Brno)

To Marek Čiliak zatím svého mladšího kolegu Karla Vejmelku do branky vůbec nepustil. Trenéři Brna absolutně nemají důvod svou jedničku z klece vyndávat. Čiliak je totiž zatím nejlepším gólmanem vyřazovací části. Průměrně na jeden zápas inkasuje jen 1,22 gólů, pokryje 95,50 % všech střel, navíc už třikrát zapsal nulu (v základní části neměl ani jednu!). To vše v 10 zápasech. Ve všem mu mohl konkurovat jen královéhradecký Patrik Rybár.

Nejproduktivnější hráči

Dominik Lakatoš a Jakub Valský (Bílí Tygři Liberec)

10 bodů. Nejlépe bodující hráči libereckého mužstva jsou po dvou kolech Generali play ff útočníci Dominik Lakatoš (6+4) a Jakub Valský (5+5), který se v průběhu ročníku vrátil pod Ještěd ze Slovanu Bratislava. Oba zatím odehráli všech dvanáct zápasů.

Jakub Krejčík (HC Kometa Brno)

9 bodů. Kometa má ve své ofenzívě několik opravdu zvučných jmen, která třeba ještě v minulém ročníku válela v KHL. Proto může být trochu překvapením, že produktivitu týmu vede před finále obránce. Jakub Krejčík dal v 10 zápasech vyřazovací části tři góly a k tomu přidal šest asistencí.

Foto: Roman Kantor, hc-kometa.cz

Nejlepší střelci

Dominik Lakatoš (Bílí Tygři Liberec)

6 gólů. Dominik Lakatoš je nejen nejproduktivnějším hráčem Liberce, ale také jeho nejlepším střelcem. Jednou se trefil ve čtvrtfinále proti Plzni, hned pětkrát v semifinále s Chomutovem. Z toho ve druhém a čtvrtém zápase proti Pirátům zapsal dvě trefy. O gól zpět jsou v týmu obhájců titulu Jakub Valský a Milan Bartovič.

Vojtěch Němec (HC Kometa Brno)

5 gólů. V klubové produktivitě ztrácí Vojtěch Němec jeden bod na Jakuba Krejčíka, mezi střelci je však nejlepší. O jednu branku před Martinem Nečasem. Němec dal čtyři ze svých pěti gólů ve čtvrtfinále proti Spartě, z toho tři v posledním čtvrtém utkání série. Pak se prosadil v šestém semifinále proti Hradci Králové. 

Nejlepší hráči v P/60 (přepočet bodů na 60 min.)

Jan Ordoš (Bílí Tygři Liberec)

3,59. Přepočet nasbíraných bodů na 60 minut značí, jak hráči dokáží se svým časem na ledě naložit. Z hráčů, kteří v Generali play off odehráli alespoň 90 minut, je vůbec nejlepší ze všech liberecký mladík Jan Ordoš. Dvacetiletý útočník by dle statistického průměru v případě odehrání kompletních 60 minut v zápase získal 3,59 bodů.

Vojtěch Němec (HC Kometa Brno)

3,42. Druhým nejlepším hráčem (mezi těmi, kteří odehráli alespoň 90 minut) v přepočtu bodů na šedesát minut v celé vyřazovací části a nejlepším v brněnském mužstvu je Vojtěch Němec. Oproti Ordošovi je v tomto ohledu jen o 0,17 bodu horší.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Nejlepší hráči na vhazování

Mario Bližňák (Bílí Tygři Liberec)

62,11 %. V posuzování nejlepších hráčů na vhazování jsme se řídili procentuální úspěšností. A aby bylo naše určení validní, brali jsme v potaz jen hráče, kteří absolvovali alespoň 120 vhazování. V takovém případě v Generali play off prakticky nemá konkurenci liberecký Mário Bližňák. Ten z celkových 227 buly vyhrál v 141 případech, což je 62,11% úspěšnost. 

Vojtěch Němec (HC Kometa Brno)

54,20 %. Potřetí Vojtěch Němec. Jednatřicetiletý rodák z České Lípy je pro Kometu cenný nejen co se týká sbírání kanadských bodů, velmi důležitý je také v kruhu pro vhazování. Ze všech hráčů Brna, kteří splňují naše podmínky, je v úspěšnosti na buly nejlepší. Vyhrál celkem 54,20 % vhazování. Absolvoval jich 131, vyhrál 71. 

Hráči s nejvíce zblokovanými střelami

Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec)

14. Kdo z libereckých hráčů nejvíce pomáhá Jánu Lašákovi, potažmo Romanu Willovi? Je to obránce Ondřej Vitásek, který pochytal do svého těla celkem 14 střel soupeřů. V porovnání se všemi hráči, kteří si v letošním Generali play off zahráli, mu patří osmá pozice. Tabulku vede s 27 zblokovanými střelami chomutovský Juraj Valach.

Ondřej Němec (HC Kometa Brno)

13. Znovu Němec, tentokrát ne Vojtěch, ale Ondřej. Zkušený obránce je známý díky svému umu podpořit útok, jenže velmi platný je i vzadu. A podle statistik se Ondřej Němec nebojí ani černé práce. Celkem třináctkrát schytal do svých chráničů střelu soupeře. Mezi hráči, kteří letos zasáhli do vyřazovacích bojů, je na deváté příčce.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Hráči s nejvíce hity

Lukáš Derner (Bílí Tygři Liberec)

16. Řečí čísel by hráči Brna měli tvrdou hru pocítit nejvíc v soubojích proti Lukáši Dernerovi, který během celého Generali play off rozdal šestnáct hitů. O jeden méně z týmu Liberce má Ondřej Vitásek, o dva méně Jan Stránský

Michal Gulaši (HC Kometa Brno)

22. To liberečtí by si měli dávat pozor na brněnského zadáka Michala Gulašiho, který ve vyřazovací části dal sílu svého těla pořádně pocítit soupeřům v 22 případech. V tomto ohledu je v celém Generali play off čtvrtý nejlepší. Nejvíc má zatím plzeňský David Němeček (25).

Nejvytíženější hráči (průměrný čas na utkání)

Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec)

23:28. Ze všech Bílých Tygrů stráví na ledě nejvíce času obránce Radim Šimek. Průměrně na jedno utkání odehraje 23 minut a 28 vteřin. Reprezentační bek zatím v Generali play off nasbíral šest bodů za dva góly a čtyři asistence. Druhým nejvytíženějším hráčem Liberce je Šimkům parťák z obrany Martin Ševc – 22:40.

Jakub Krejčík (HC Kometa Brno)

25:42. O tom, jak je Jakub Krejčík pro Kometu důležitý, nemluví jen jeho body, ale také čas strávený na ledové ploše. V průměru na jeden zápas odehraje bývalý hráč Slavie či Sparty 25 minut a 42 vteřin. Jeho kolega z obranné dvojice Ondřej Němec je na hodnotě 24:43.

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz