Hokej v číslech: Třinec má 68% šanci na první místo. A co další pořadí?

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Nabitý program extraligy, a některé méně očekávané výsledky, poměrně proměnil naše predikce zbytku základní části. Někteří hráči podávali natolik vynikající výkony, že jejich hodnota šla rapidně nahoru. Pojďme se podívat, co se v extralize změnilo pomocí našeho modelu Game Score.

Jak funguje model Game Score jsme si představili zde. A k čemu a jak ho využíváme, najdete v tomto článku.

Do konce základní části extraligy už nám zbývají pouze dva týdny a většině týmů šest utkání. Jak vypadají současné šance jednotlivých týmů a jejich předpoklady na umístění?

Boj o první místo

Třinec má za sebou skvělý týden, když si připsal čtyři výhry. To ho posunulo v tabulce před Spartu, a díky tomu, že má ještě zápas k dobru, a v našem modelu jsou jejich síly velmi podobné, má nyní více než dvoutřetinovou šanci na zisk Prezidentského poháru.

Na začátku týdne měla Sparta šanci na první pozici hned 74 %, Třinec naopak pouze čtvrtinovou. Dvě nečekané prohry však Spartu odsoudily momentálně na druhou pozici, o tu by ale neměla přijít, když má náskok 14 bodů na Mladou Boleslav, která sama zaváhala. Sparta i Třinec už pak mají jistotu čtvrtfinále.

Boj o Top4

V první čtyřce tak zbývají dvě volná místa a jedná se momentálně o největší hádanku pro zbytek základní části. Do uplynulého týdne vstupovaly s největší šancí Mladá Boleslav (74 %) a Liberec (70 %). Na záda jim pak dýchala Plzeň se šancí 43,3 % na Top4. A do hry se mohl počítat ještě Mountfield, který měl šanci 23,9 %.

Všechny čtyři týmy ale neměly úplně nejpovedenější týden. A to hraje do karet týmům, které tyto pozice drží nyní, tedy Mladé Boleslavi a Liberci. Jejich šance na udržení třetího, respektive čtvrtého místa stouply nad 80 %.

V nejhorší možný okamžik se pak výsledky nedostavily v Plzni, která se navíc musela obejít hned ve třech zápasech bez Milana Gulaše. Čtyři prohry ji odsoudily do role outsidera, když její šance klesly pouze na 4,3 %.

To Mountfield zvládl zápasy, ve kterých byl favoritem, a jeho šance jsou stále zhruba 25%, stejně jako na začátku týdne. I když se ztráta jednoho bodu může zdát nicotná, v neprospěch Hradce Králové hraje fakt, že Liberec má zápas k dobru. Bílým Tygrům také hraje do karet zbývající lehčí rozpis a i to, že ho model považuje za třetí nejsilnější celek.

Boj o play off

Souboj o play off se momentálně smrsknul pouze na souboj mezi Olomoucí a Zlínem. Ten však ztrácí už 13 bodů a ve hře jich je pro oba týmy 18. Náš model mu tak dává pouze minimální naději. Lehkou naději Berani vykřesali po výhře nad Mladou Boleslaví.

Olomouc ale okamžitě kontrovala výhrou nad Litvínovem a především nad Spartou, a s velkou pravděpodobností tak právě ona bude posledním účastníkem play off.

Nejlepší hráči

Zajímavé určitě je i to, jak promlouvají do našeho modelu výkony hráčů. Jak se změnily jejich projektované hodnoty, a kteří z nich jsou momentálně mezi nejlepšími v našem modelu?

Kolonka „změna“ udává, o kolik se změnila hodnota Game Score daného hráče v porovnání období 9. a 21. února. A to na základě jejich nedávných výkonů, které s postupem sezony hrají větší a větší roli, ale také například změny v času na ledě.

Hlavní hvězdy Komety nabraly vynikající formu a je to znát i na jejich hodnocení, které se výrazně zlepšilo. Kromě hráčů Brna na grafice zaznamenal velký posun ve svém hodnocení i Dávid Bondra, dokonce nejvyšší mezi všemi útočníky.

Solidní zlepšení registrují například i David Tomášek nebo Dominik Lakatoš, kteří byli i součástí našeho výběru hráčů týdne. A pozitivní posun zaznamenal i nejlepší střelec extraligy Matěj Stránský. Což jsou hráči těsně za nejlepší desítkou útočníků.

Mezi obránci největší posun udělal Petr Gewiese, který v dresu Vítkovic podává velice kvalitní výkony. Zajímavé je i zlepšení Ondřeje Slováčka z Českých Budějovic, který v uplynulém týdnu nasbíral hned pět bodů a dostává i více herního prostoru. To jsou dvě nejvýraznější změny mezi obránci. Další pravidelný souhrn přineseme opět za týden.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz