Hokej v číslech: Z Přerova až do reprezentace. V čem vyniká Dufek?

Foto: David Peška, hokej.zlin.cz

Od Přerova až do reprezentace. Jan Dufek začal sezonu u Zubrů, nakonec se ale prosadil ve Zlíně a minulý týden debutoval v národním týmu. Dvaadvacetiletý útočník tak zažívá svůj přelomový ročník.

Hokejově vyrostl v Brně, pak ale Jan Dufek vystřídal celou plejádu klubů. Rok strávil v kanadské QMJHL, zkusil si extraligu v dresu Litvínova a v posledních letech působil především v první lize za Ústí, Kadaň, Porubu a naposledy Přerov.

Ještě v dresu Zubrů začal letošní ročník, po pěti bodech ve čtyřech utkáních si ho ovšem stáhli do Zlína, kde od té doby exceluje.

Celkem naskočil do 38 utkání, v nichž vstřelil 13 gólů a celkem zaznamenal 24 bodů. Průměrně přitom stále hraje pouze 12 a půl minuty za utkání (i když v poslední době už se dostává i k 14 a 17 minutám herního času).

Svými výkony si navíc vysloužil pozvánku do reprezentace, za níž sehrál dvě utkání v rámci Švédských hokejových her.

Pojďme se na dvaadvacetiletého útočníka podívat blíže a odhalit, co stojí za jeho skvělými výkony.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Dufek většinu ze svých 24 bodů zaznamenal při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, v přesilovkách zatím příliš prostoru nedostává – zisk dvou branek a dvou asistencí tak příliš nepřekvapí. Při hře 5 na 5 odehraje 11:49 minut ze svých celkových 12:26, proto se zaměříme především na ni.

Na úvod poznamenejme, že v potaz budeme brát jen útočníky, kteří při hře 5 na 5 odehráli alespoň 300 minut. Tento limit jich splňuje 148, což znamená, že Dufka srovnáváme zhruba s útočníky prvních třech formací všech týmů.

A zlínský forvard si v tomto porovnání vede výborně! S 1,5 brankami za 60 minut mu patří pátá příčka, s 2,6 body ho pak najdete na skvělém 14. místě.

Už na první pohled tak spatřujeme, v čem tkví v probíhající sezóně jeho hlavní síla – ve střelbě. Sami se podívejte na grafiku níže ↓

Ve všech statistikách se Dufek pohybuje na špici, i když ke 13 gólům, a to je nutné poznamenat, mu pomáhá i vysoká 16,7% úspěšnost střelby. Zda ji dokáže (jak ve zbytku letošní sezony, tak popřípadě do dalších ročníků) udržet, je jedna velká neznámá.

Stále je ovšem jasně patrné, že je mnohem více střelcem než nahrávačem. Ne že by v počtech přihrávek na střelecké pokusy patřil k nejhorším, ale většinou se pohybuje kolem průměru až lehkému podprůměru.

Týmové statistiky

O hráči ovšem nevypovídají jen individuální statistiky, ale také týmové. Ty měří, jak se týmu daří ve střelbě či přihrávkách, když je daný hráč právě na ledě. Jak si v nich vede Dufek?

Nijak excelentně. S 49% poměrem střeleckých poměrů je ze 148 hráčů na 94. místě, z 50,7% podílem střel na branku a 52,2 % u střeleckých pokusů ze slotu se pak pohybuje zhruba okolo průměru.

I přesto zde Dufek prokazuje svůj ofenzivní talent. V počtu týmem vyslaných střel na branku a střeleckých pokusů ze slotu s ním na ledě patří do první poloviny pořadí zlínských forvardů, v druhé statistice je dokonce třetí. 

Heatmapa střeleckých pokusů Zlína v útočném pásmu s Janem Dufkem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Berani zaznamenávali oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich měli méně.

Heatmapa střeleckých pokusů Zlína v útočném pásmu s Janem Dufkem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Berani zaznamenávali oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich měli méně.

To potvrzují i dvě přiložené grafiky, jež ukazují heatmapu střeleckých pokusů (nahoře ↑) a střel na branku (dole ↓) vyslaných Zlínem s Dufkem na ledě. Všimněte si, jak většinu obou útočných pásem zaplňuje červená barva, jež ukazuje, že Berani s ním převyšovali průměr celé extraligy. Všimněte si rovněž husté červené u předbrankového prostoru.

Heatmapa střel na branku Zlína v útočném pásmu s Janem Dufkem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Berani zaznamenávali oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich měli méně.

Heatmapa střel na branku Zlína v útočném pásmu s Janem Dufkem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Berani zaznamenávali oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich měli méně.

V defenzivní činnosti, tedy v počtu inkasovaných střeleckých pokusů (ze slotu) a střel na branku, si už ovšem Dufek vede hůře. To ovlivňuje rovněž nižší procentuální týmové statistiky.

V tomto ohledu má tak rodák z Brna i trochu štěstí, neboť díky vysokému součtu týmových úspěšností střelby (11,5 %) a zákroků (90,4 %) s ním Zlín zapisuje solidní gólový poměr 55,1 % (58. nejlepší).

Závěry učiněné výše dokládají i rozdíly týmových statistik, když je Dufek na ledě a když není. U jednotlivých střeleckých poměrů vidíme hodnoty -2,5 %, -1,3 % a +0,9 %. Pouze u gólového podílu je patrný výrazně pozitivní 4,8% podíl hovořící v jeho prospěch.

Závěr

Na závěr se musíme ještě vypořádat s jednou možnou námitkou – že Dufkovi se daří díky podstatnému vlivu jeho spoluhráčů.

Soudě ze statistik s jeho dvěma nejčastějšími spoluhráči při hře 5 na 5 Štěpánem Fryšarou a Valentinem Claireauxem to ale můžeme vyloučit. Oběma se bez Dufka daří většinou hůře než Dufkovi bez nich, i když můžeme pozorovat, že v týmových statistikách je situace vyrovnanější. Přesto na něj žádný rozhodující vliv nemají.

Jan Dufek patří mezi nejlepší extraligové střelce, což dokazuje jak počtem vstřelených branek, tak skvělými střeleckými statistikami. Pomáhá mu i vyšší úspěšnost střelby, jejíž snížení se nedá vyloučit. V přihrávkách se mu tolik nedaří.

Jan Dufek patří mezi nejlepší extraligové střelce.

V týmových statistikách se Beranům s Dufkem na ledě vede v ofenzivní fázi, trochu méně už v té defenzivní. I zde mu ve výsledném součtu pomáhají úspěšnosti zákroků a střelby, které ale velmi pravděpodobně klesnou.

Zmiňme ještě to, že bude stát za to sledovat, jak bude Dufek reagovat na kvalitnější hráče, kteří proti němu určitě začnou nastupovat. Zatím totiž musel v průměru čelit jen 28% kvalitě u protihráčů-útočníků a 14% kvalitě u protihráčů-obránců. Jak to zvládne?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz