Hokej v číslech: Zadina vs. Hronek. Co o nich říkají statistiky?

Možná spolu budou už brzy oblékat stejný dres, nyní se ale podruhé proti sobě postaví na opačných stranách červené čáry. Řeč je o dvou Filipech z NHL – Hronkovi a Zadinovi. Co na jejich dosavadní působení v extralize říkají pokročilé statistiky?

Začněme u staršího z této dvojice, hradeckého beka Filipa Hronka. Ten do hierarchie Mountfieldu zapadl na nejvyšší příčku, v průměru totiž hraje neuvěřitelných 23:58 minut na utkání! To je o takřka čtyři minuty více, než kolik za zápas odbruslí druhý nejvytěžovanější Východočech Petr Zámorský; v celé extralize pak více času na ledě stráví už jen naprostá hříčka přírody Ladislav Šmíd.

A tuto roli rozhodně nedostal třiadvacetiletý zadák neprávem, Hronek podle analytických dat zvládá vše –⁠ střílet, přihrávat, zakládat útoky, výborně bránit, bodovat... V Hradci zejména v ofenzivních číslech nemá konkurenci, a dokonce by nebylo přehnané tvrdit, že byste ani v celé extralize nenašli kvalitnějšího obránce.

V první řadě tu je tedy Hronkova produktivita: za šedesát minut hry 5 na 5 si připíše v průměru 2,4 bodu, což jej řadí na třetí místo mezi všemi obránci soutěže a s touto hodnotou dokáže strčit do neexistující kapsy na hokejových kalhotách i mnoho hvězdných útočníků, namátkou jmenujme například Tomáše Mertla či Michala Řepíka.

Filip Hronek je navíc po Petru Zámorském druhým nejaktivnějším střelcem mužstva, o čemž svědčí průměr 12,9 střeleckého pokusu na 60 minut, z čehož pak míří 1,8 ze slotu. Právě v efektivitě výběru střelecké pozice nemá mladý zadák mezi Hradeckými konkurenci, z mezikruží vysílá 13,6 % všech svých projektilů.

A ještě lépe si pak vede při nahrávání –⁠ 5,9 nahrávky na střelecký pokus za daný časový úsek, 2,7 z nichž pak svým spoluhráčům servíruje do prostoru mezi kruhy, to je v obou případech jednak nejlepší hodnota mezi královéhradeckými beky, ale jednak také čtvrtá nejlepší v ohledu všech extraligových zadáků.

S Hronkem na ledě pak Mountfield čelí nejen o 1,9 střely za 60 minut za plných sil méně než s průměrným obráncem týmu, ale také inkasuje o 1,2 branky méně. V celkovém součtu si pak drží poměr vstřelených vůči obdrženým gólům na neuvěřitelné hodnotě 81,9 %, což je vůči průměrnému zadákovi bezmála čtyřicetiprocentní zlepšení a u obou těchto čísel jde o čtvrtý nejlepší výkon soutěže.

Oproti tomu Filip Zadina není zatím ve Slezsku tak výrazný, jak od něj mnozí očekávali. Průměrně 16:07 minut na zápas jej řadí až do druhé formace; jeho 2,6 bodu na 60 minut hry 5 na 5 pak překonávají i třinečtí třetiřadníci (a téměř vyrovnává Filip Hronek).

Na Zadinovu obranu musíme říct, že co se produktivity týče, nedají se Oceláři brát za příliš statisticky relevantní tým, ostatně onen průměr 2,6 bodu stačí na slušné 26. místo v ohledu celé soutěže.

Kde pak Zadina rozhodně vyniká, to je střelecká aktivita. V extralize byste na prstech jedné zdravé ruky spočítali hráče, kteří pálí častěji, než 18,2krát za šedesát minut; přesně tolikrát to stíhá Hronkův spoluhráč z Detroitu. Ten pak dokonce s 10,6 střeleckým pokusem ze slotu za stejný čas poskočí hned na třetí příčku v celé soutěži.

Jeho aktivita se umocňuje hlavně při přesilovkách, v nichž stihl za 35:55 minut vypálit hned třicetkrát, tedy v přepočtu na 60 minut 50,2krát, vůbec nejčastěji v lize. To pak ústí v – na poměry druhé přesilovké pětky velice nadstandardního – 5,1 bodu za výše zmíněný časový úsek.

Šestku draftu do NHL z roku 2018 trápí hlavně to, jak propasírovat kotouč až k brankáři soupeře. Ostatně 4,1 z jeho 18,2 střeleckého pokusu při hře 5 na 5 mu zblokuje soupeř, 3,6 pak sám pošle mimo (pro představu, obě tyto hodnoty patří mezi dvanáct nejhorších v soutěži)... To pak jednomu zbyde jen neuspokojivých a v ohledu konkurence nehezky podprůměrných 58,3 % ze všech vyslaných ran, které donutí soupeře k zákroku.

A kromě aktivity při zakončování se pak velmi čerstvě jednadvacetiletý útočník (o dva dny opožděně všechno nejlepší!) rozhodně nemusí stydět ani za 16,7 úspěšně založených útoků vstupem do pásma za 60 minut hry v plném počtu na obou stranách, tedy dvacátý nejvyšší počet v celoextraligové konkurenci.

Na závěr se ještě ve zkratce podívejme na jejich první vzájemné střetnutí z úterý. Během něj se totiž oba borci z NHL na kluzišti přímo potkali, a to konkrétně na 5:35 minut. Z toho lehce přes tři minuty za hry 5 na 5, během nichž zaznamenaly oba jejich celky shodně po dvou střeleckých pokusech, a zbytek času během třineckých přesilovek.

Tehdy Oceláři logicky Hradec přestříleli pět ku nule, nicméně gól vstřelit nedokázali, ostatně za souběžné přítomnosti obou Filipů na ledě nepadla žádná branka. Méně to ale vadilo tomu mladšímu, jeho spoluhráči s drakem na dresu totiž porazili Východočechy na jejich ledě 3:0.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz