Hokejisté míjeli hrdiny z Barcelony, Leksand je pro ně neznámou pevninou

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

6. listopadu 2019, 20:44

Václav Jáchim

(LEKSAND, od našeho zpravodaje) Po dopoledním tréninku se přesunuli na pražské letiště zrovna v době, kdy tam z utkání Ligy mistrů v Barceloně dorazili fotbalisté Slavie. Čeští hokejisté před turnajem Karjala fandili Pražanům na dálku, většina z nich seděla během úterního večera u televize. „Slavia předvedla vynikající výkon, zaslouží obrovskou gratulaci," vzkazuje Miloš Říha starší.

Hlavní kouč viděl duel společně s dalšími členy svého štábu. „Byli jsme v hospůdce a zápas si vychutnali. Když dal Jan Bořil gól, který neplatil pro ofsajd, celé osazenstvo tleskalo. Stejně tak po skončení utkání. Slávisté zaslouží uznání za to, co předvedli. Hráli velmi dobře, jsou výborně atleticky vybavení. Po delší době zase máme mužstvo, které ve fotbalové Evropě umí hrát s nejsilnějšími soupeři," oceňuje Říha.

„Byli jsme v hospůdce a zápas si vychutnali. Po delší době zase máme mužstvo, které ve fotbalové Evropě umí hrát s nejsilnějšími soupeři."

Výkon Slavie mu udělal velkou radost. „Myslím, že strhnul všechny české fanoušky bez rozdílu, kterému klubu zrovna přejí," připomene. Podobně hodnotí zápas v Barceloně i asistent Robert Reichel, který přiznává, že rád vyrazí na kvalitní bitvy evropských fotbalových gigantů. „Když jsem hrával v Německu, chodil jsem na Bayern nebo na Frankfurt. V roce 2006 jsem se byl podívat na mistrovství světa, lákají mě zápasy těch nejlepších. Utkání v Barceloně mělo z pohledu Slavie vysoké parametry. Moc se mi to líbilo. Škoda, že se nepovedlo vstřelit nějaký gól, ale bezbranková remíza je vynikající," oceňuje.

Když do odbavovací haly dorazili Jan Kovář a Tomáš Filippi, na chvilku se zastavili a mrkli, jak fotbalisté Slavie míří z letiště do autobusu. „Samozřejmě jsme se v televizi dívali, byl to super zápas. Já jako Plzeňák fandím Viktorii, v evropských pohárech ale pochopitelně přeju všem českým klubům. Kluci v Barceloně zahráli výborně," chválí Kovář. Pokud má čas, rád vyrazí na fotbal osobně do hlediště. „Myslím, že takhle to má spousta hokejistů. My přejeme jim a oni zase nám," doplňuje.

„Já jako Plzeňák fandím Viktorii, v evropských pohárech ale pochopitelně přeju všem českým klubům. Kluci v Barceloně zahráli výborně."

Zhruba dvě hodinky poté, co slávisté opustili prostory letiště, vyrazili čeští hokejisté do Švédska. Čtvrteční zápas s Tre Kronor bude hostit Leksand - městečko se zhruba šesti tisícovkami obyvatel, které leží u jezera Dalarna. Vyrostla tady spousta skvělých hokejistů, místní Leksand IF hraje SHL a patří k tradičním švédským klubům. „Když jsme tady hráli ligu, pamatuju si, že domácí hnal velký kotel. Atmosféra na tribunách byla vynikající," hlásí obránce Jakub Krejčík.

Švédskou nejvyšší soutěž letos poznává Roman Will, ovšem bývalý brankář Liberce zatím ohledně informací o Leksandu nemůže sloužit. „Ještě jsme tu nehráli, sám jsem zvědav, jak bude vypadat hala," říká. Tegera aréna je moderní, otevřena byla v roce 2005 a na zdejší poměry překvapí kapacitou 7650 míst. Vešli by se do ní všichni lidé z Leksandu i přilehlých vesniček.

Lišky tu dávají dobrou noc, ale místní hokej milují

Reprezentanti nenocují přímo ve městě, nýbrž v nedalekém Tallbergu. „Z hotelu by měl přesun autobusem do haly trvat asi 20 minut," hlásí manažer týmu Jan Černý. Letecký speciál s hokejisty přistál v Borlange, odkud se výprava po vlastní ose přesunula nočním Švédskem k jezeru Dalarna. Lišky tu dávají dobrou noc, život běží úplně jiným tempem než dejme tomu ve Stockholmu nebo Göteborgu. Ale místní hokej milují, mezistátní zápas berou jako velkou odměnu. V aréně, kde kdysi končil kariéru slavný kanadský brankář Ed Belfour, vypukne duel Švédska s Českem ve čtvrtek od 18:30 hodin.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz