Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Díky našemu modelu Game Score jsme vám před sezonou nabídli predikce všech týmů. V jejím průběhu pak predikce jednotlivých zápasů a následně i sérií play off. Jak tyto predikce modelu dopadly si postupně rozebereme u každého týmu zvlášť.

Plzeň chtěla dát zapomenout na loňský nezdar, kdy vypadla už v předkole v souboji s Olomoucí. To se jí v základní části dařilo, když se pohybovala ve vrchních patrech tabulky. Nakonec zakončila dlouhodobou část soutěže na šestém místě se ziskem 91 bodů.

Plzeň tedy opět čekalo předkolo, tentokrát v něm vyzvala až jedenáctou Mladou Boleslav. Ovšem stejně jako v předchozí sezoně, ani tentokrát mezi osmičku nejlepších neprošla, když Bruslařům podlehla 2:3 na zápasy.

Předsezonní predikce

Jak již bylo zmíněno, Plzeň získala v 56 utkáních základní části 91 bodů. Před startem sezony ji pak náš model předpovídal v průměru 87,6 bodů. S rozdílem menším než čtyři body pak šlo v případě Plzně vůbec o nejpřesnější bodovou předpověď.

Šance, že se její bodový zisk bude pohybovat okolo 90 bodů byly vůbec nejvyšší, lehce přes 19 %. Postup do play off pak měl být v případě Plzně víceméně formalitou, když toho dosáhla v 93 % simulací. A tuto svou pozici koneckonců v základní části potvrdila. Solidní šance, téměř dvě třetiny, měla pak i na účast mezi nejlepší osmičkou, to už ale bohužel pro ni nevyšlo.

V sérii s Mladou Boleslaví v play off navíc v našem modelu nebyla favoritem, když do této konkrétní série nastupovala s šancí na postup 43 %. A to především kvůli podprůměrné hře 5 na 5, která indiány v základní části trápila.

Při základním počtu hráčů si Plzeň vytvořila v přepočtu na čas necelých 53 střeleckých pokusů za 60 minut, soupeři pak 54. Na rozdíl od protivníků ale měla problém dostávat se do oblasti slotu, odkud měla pouze 16 ze svých střel, zatímco soupeři více než 19. Plzeň pak měla v tomto ohledu třetí nejhorší rozdíl.

To ostatně potvrzuje i statistka očekávaných gólů, která zachycuje celkovou kvalitu střeleckých pokusů. Plzeň měla v tomto směru negativní rozdíl větší než čtyři desetiny očekávaného gólů za 60 minut hry 5 na 5, a byla třetím nejhorším týmem. Sama si tvořila páté nejmenší šance, a soupeři měli zároveň čtvrté nejlepší příležitosti.

Gólový rozdíl pak koresponduje v případě Plzně právě s rozdílem očekávaných gólů, když inkasovala každou hodinu hry o čtyři desetiny gólu více než sama vstřelila.

K velice solidnímu umístění v tabulce se tak Plzeň propracovala díky skvělým speciálním týmům. V přesilových hrách totiž vstřelila v přepočtu na čas třetí nejvyšší počet gólů, konkrétně 8,2 za 60 minut, když si vytvořila příležitosti na 6,8 očekávaných gólů.

V oslabení pak byla Plzeň týmem, který vůbec nejméně inkasoval. Soupeři vstřelili pouze 3,3 gólů za 60 minut hry, když si vytvořili šance na 5,8 očekávaných gólů. V tomto ohledu byla Plzeň druhým nejlepším týmem.

Výkony hráčů

Plzeň před sezonou přivedla několik zajímavých posil. A většina z nich se ukázala ve výborném světle. Michal Bulíř po příchodu z Liberce nahradil v ofenzívě Milana Gulaše, když byl třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže s 56 body a s 27 góly pak druhým nejlepším střelcem. V hodnocení Game Score patřil Bulíř do elitní patnáctky, když měl hodnotu 5,2 výher.

Nejlepším hráčem Škodovky ovšem nebyl Bulíř, ale obránce Peter Čerešňák. Ten nakumuloval hodnotu 5,7 výher a byl v hodnocení Game Score druhým nejlepším obráncem celé extraligy. K tomu byl se 40 body druhým nejproduktivnějším bekem, když hned 23 ze svých bodů nasbíral v přesilových hrách.

Kromě Michala Bulíře se jako výborná posila ukázal i švédský útočník Ludwig Blomstrand. Ten si připsal 36 bodů, z toho 22 gólů, a v hodnocení Game Score měl na kontě 2,7 výher. Podobně na tom byla i další zahraniční posila v podobě Martinse Dzierkalse, a velice solidní ročník za sebou má i Jan Schleiss.

Závěr

V Plzni s dalším koncem už v předkole play off s největší pravděpodobností spokojenost nevládne. Hra 5 na 5 vyšším příčkám ovšem nenasvědčovala, a speciální týmy bývají mnohdy nestabilní a v krátké sérii play off je tak výsledek nejistý.

Plzeň ovšem na druhou stranu dokazuje, že se dokáže výborně vypořádat s odchodem důležitých hráčů a nahradit je, a to jak z vlastních zdrojů, tak i vytipováním dobrých posil.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV