Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Kdyby nebylo tvůrců hry, nebylo by ani gólů, nejcennější hokejové komodity. Poslat ve správný čas správnému hráči tu správnou přihrávku, to je skutečně umění, a proto se podíváme očima čísel na nejlepší nahrávače extraligy.

Na čele žebříčku nejaktivnějších nahrávačů se drží brněnský špílmachr Petr Holík, který stihl během letošní sezony vybídnout spoluhráče již ke 191 střelám. I po zohlednění odehraného času ovládá extraligová měřítka: za šedesát minut totiž takových kotoučů naservíruje 14,17.

Ovšem pro objektivnější hodnoty je potřeba započítat pouze přihrávky za početního stavu pět na pět. V celkovém počtu nahrávek i poté vede šestadvacetiletý forvard Komety: na svém kontě jich totiž má 104. Nicméně po přepočtu na čas strávený ve hře poskočí na nejvyšší příčku plzeňský Jan Kovář, který za šedesátiminutovku pošle svým kolegům 11,73 pasů.

A naprosto stejný příběh uslyšíme i při započtení pouze přihrávek do slotu – nejvíce nahrávek do nejlepšího prostoru na střelbu má sice na svědomí znovu zlínský rodák, konkrétně 53, jenže nejvyšší kadence přihrávání, 6,97 pasů za šedesát minut, je znovu dílem osmadvacátníka z Plzně.

Jak jsou na tom obránci? V první stovce žebříčku nahrávek na střelu/60 nenajdeme žádného beka, nejlepším zadákem je až v extralize celkově 113. Vladimír Roth se 4,38 přihrávkami za daný časový úsek. A osmadvacetiletý Ocelář kraluje pořadí obránců i v pasech do slotu, těch sbírá za šedesátiminutovku 2,48, což jej řadí v celé soutěži na 59. příčku.

Právě přihrávky do slotu mohou být často těmi klíčovými, ovšem kdo se na ně zaměřuje nejvíce? Statistika poměru individuálních pasů do slotu ze všech nahrávek hráče ukazuje v nejjasnějším světle olomouckého Petra Koloucha. 63,33 % jeho celkových toušů pro spoluhráče totiž míří právě do předbrankového prostoru, což je vůbec nejvyšší poměr mezi všemi hráči, kteří mají na kontě při hře 5 na 5 už alespoň třicet přihrávek na střelu.

Zajímavý pohled na hru daného hráče pak nabízí statistika křižných přihrávek, neboli těch, které míří z jedné strany útočného pásma na druhou. V tomto ohledu totiž nejvyšší frekvenci v celé lize vykazuje další hráč škodovky David Stach, ač v počtu všech přihrávek za 60 minut mu patří "až" bronzová medaile, na jeho 5,45 křižných pasů za stejný časový úsek v soutěži nikdo nemá.

Celkové počty však občas trochu zastřou vliv daného hráče na výkony jeho týmu, jelikož se střelecky aktivnějším mužstvem jdou pochopitelně ruku v ruce i vyšší hodnoty nahrávek na střel. Tento problém však vyřeší statistika znázorňující podíl přihrávek onoho hokejisty z celkového množství nahrávek, které vyšle za jeho přítomnosti ve hře celý tým.

V této statistice vyskočí na piedestal karlovarský centr Roman Vlach, ten má totiž na svědomí hned 40,16 % všech přihrávek, které Energie vyšle s devětadvacetiletým útočníkem na ledě. A na zlaté příčce se odchovanec Zlína udrží i v podílu individuálních kotoučů do slotu – když je Vlach na ledě, rovných 50 % nahrávek do mezikruží míří právě z jeho hokejky.

TOP 10 nahrávačů extraligy podle přihrávek na střelu za 60 minut:

1. Jan Kovář (HC Škoda Plzeň) - 11,73
2. Petr Holík (HC Kometa Brno) - 10,40
3. David Stach (HC Škoda Plzeň) - 9,49
4. Jan Knotek (HC Olomouc) - 9,26
5. Jakub Klepiš (BK Mladá Boleslav) - 9,12
6. Radek Smoleňák (Mountfield HK) - 9,10
7. Peter Mueller (HC Kometa Brno) - 8,99
8. David Cienciala (HC Oceláři Třinec) - 8,95
9. Petr Straka (HC Škoda Plzeň) - 8,93
10. Martin Růžička (HC Oceláři Třinec) - 8,18

Pozn.: pouze 5 na 5, min. 250 odehraných minut.

Lídři týmů podle přihrávek na střelu za 60 minut:

Bílí Tygři Liberec: Tomáš Filippi7,68
BK Mladá Boleslav: Jakub Klepiš9,12
HC Dynamo Pardubice: Jordann Perret6,75
HC Energie Karlovy Vary: Roman Vlach6,80
HC Kometa Brno: Petr Holík10,40
HC Oceláři Třinec: David Cienciala8,95
HC Olomouc: Jan Knotek9,26
HC Sparta Praha: Lukáš Pech7,63
HC Škoda Plzeň: Jan Kovář11,73
HC VERVA Litvínov: František Lukeš - 7,00
HC VÍTKOVICE RIDERA: Šimon Stránský6,46
Mountfield HK: Radek Smoleňák9,10
Piráti Chomutov: Vladimír Růžička7,92
PSG Berani Zlín: Antonín Honejsek7,45

Pozn.: pouze 5 na 5, min. 250 odehraných minut.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV