Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Ve statistickém seriálu Nejlepší posila sezony si očima čísel představujeme nejlepší akvizice, které se povedly každému ze čtrnácti extraligových celků před začátkem letošního ročníku či v jeho průběhu. Nyní nás čeká sedmý tým základní části, tedy Olomouc.

U Hanáků nebyla volba nejlepší posily ročníku příliš složitá, ostatně pouze tři nové akvizice se v uplynulé sezoně pravidelně objevovaly v červeno-bílém dresu: útočníci Lukáš Klimek a Rostislav Olesz (oba odehráli všech 52 kol) a obránce Tomáš Valenta (ten naskočil do 43 utkání).

Z této trojice jako nejlepší nákup Olomouce vyhlašujeme prvního jmenovaného, tedy Lukáše Klimka.

Rodák z Ostravy strávil na východě republiky v podstatě celý hokejový život. Kariéru zahájil ve Vítkovicích, které se až do roku 2013 staly jeho domovským klubem. 

Právě na začátku ročníku 2013/14 se přestěhoval do Prahy, jeho služby si tehdy na šest let pojistila Sparta. Před zahájením uplynulé sezony přestoupil zpět na východ, tentokrát si Klimka vybrala Olomouc.

A na Hané se okamžitě stal klíčovým mužem v útoku – trenéři ho zařadili do elitní lajny červeno-bílých po bok Lukáše Nahodila a Pavla Musila (kterým tedy upřímně Klimek dluží pořádný kus ze své pomyslné ceny, tito tři si sedli opravdu neuvěřitelně; pro stručnou ilustraci vizte graf na konci článku) a dopřáli mu slušnou porci 17:48 minut ve hře v průměrném utkání.

Kromě toho byl také velmi častou volbou na všechny možné početní situace, v přesilovkách odehrál dohromady 12 % svého herního času (2:07 minut za zápas) a v oslabení pro změnu procent jedenáct (1:55 minut za zápas).

Za to se Klimek odvděčil svou druhou nejproduktivnější sezonou v kariéře – v 52 kolech zaznamenal 28 bodů (11+17). V týmovém bodování obsadil třetí příčku za Zbyňkem Irglem a již zmiňovaným Lukášem Nahodilem. A to i přesto, že byl čtvrtým nejdefenzivněji nasazovaným útočníkem Olomouce – v útočném pásmu začínal pouze 53,1 % svých střídání za stavu 5 na 5 (podíl vůči startům v defenzivním pásmu).

Navíc, i když opět opomineme všechny početně nevyrovnané situace a zohledníme odehraný čas, zůstane třiatřicetiletý forvard na své bronzové příčce, za 60 minut hry v plných silách totiž zaznamenal v průměru 1,5 bodu. V přepočtu na celkovou bodovou produkci celé jeho pětky to dává 27,4 % bodů, které šly na Klimkovo konto – šestý největší podíl mezi jeho kumpány z útoku.

Co se herního projevu týče, tam byl urostlý forvard velmi všestranný, ostatně právě všestrannost byla alfou a omegou celé první lajny Olomouce. Nicméně dalo by se říct, že Klimek byl velmi často na úplném začátku a úplném konci akce.

Vezměme to trochu netradičně odzadu – hanácká jednašedesátka stihla za 60 minut vyslat 11,6 střeleckého pokusu, pátý nejvyšší počet mezi útočníky týmu a o chloupek větší, než kolik zvládli jeho kolegové. Z toho pak 5,9 rány mířilo ze slotu, i zde obsadil v týmovém ohledu pátou příčku.

Ačkoliv je pravda, že se při střelbě Lukáš Klimek docela trápil, za záda gólmana procpal pouhých 4,8 % svých střel na branku (horší úspěšnost měl už jen Jan Knotek), paradoxně tyto pokusy velmi přispěly jeho spoluhráčům. Za onu pověstnou šedesátiminutovku totiž pro ně vytvořil 0,7 příležitosti k bezprostřední dorážce, více stihli jen tři jiní Hanáci.

Plus, navzdory tomu, že celkově nepatřil mezi úplně nejčastější nahrávače, byl bezesporu tím nejefektivnějším. Za 60 minut totiž 3,6 z jeho pasů mířilo do předbrankového prostoru (což překonal pouze Jan Káňa), tedy celkem 49,4 % ze všech jeho nahrávek (k této hodnotě se už nepřiblížil žádný jeho spolubojovník).

Právě díky kombinaci efektivních přihrávek a střel, které sice neskončily gólem, ale donutily brankáře k jejich vyražení, si připsal vůbec nejvíc primárních asistencí v týmu a dokonce šesté největší množství v celé extralize – jedenáct, neboli 1,0 za našich oblíbených 60 minut hry.

A na závěr se dostáváme proti chronologické posloupnosti k onomu zmiňovanému zakládání útočných akcí týmu – Klimek totiž během šedesáti minut úspěšně překonal útočnou modrou 15,1krát, tedy s třetí nejčastější frekvencí v mužstvu. A výsledek? Po Zbyňku Irglovi druhý nejvyšší počet těchto přechodů do ofenzivního pásma, které skončily střelou Olomouce – konkrétně 58.

Graf znázorňující body/60 získané Lukášem Klimkem za stavu 5 na 5 v době, kdy byl na ledě s Pavlem Musilem, respektive Lukášem Nahodilem, a v době, kdy hrál bez daného hráče.

Graf znázorňující body/60 získané Lukášem Klimkem za stavu 5 na 5 v době, kdy byl na ledě s Pavlem Musilem, respektive Lukášem Nahodilem, a v době, kdy hrál bez daného hráče.

Čestná zmínka

Jako vydařený kauf se ukázal také zkušený Rostislav Olesz. Hokejista s 365 starty v zámořské NHL si celkem připsal devatenáct bodů (8+11) v 52 utkáních a v přepočtu na odehraný čas s 1,2 bodem za 60 minut obsadil pátou příčku mezi útočníky týmu.

Hlavní Oleszovou zbraní pak bylo střelecké odhodlání – za stejný časový úsek si připsal třetí největší počet střeleckých pokusů, tedy 13,2, a celkově se postaral o 21,5 % všech ran Olomouce vyslaných za jeho přítomnosti ve hře; tentokrát se jedná pro změnu o čtvrté nejlepší číslo týmu. Svou účastí ve hře navíc za 60 minut pomohl Hanákům vypálit o 8,3 střely více, než když odpočíval na střídačce.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV