Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Devítka NHL draftu z roku 2004 má ve svých 34 letech za sebou skvělou sezonu. Nový hlavní trenér české reprezentace Filip Pešán už naznačil, že by chtěl Ladislava Šmída pozvat do národního týmu. Byla by pozvánka zasloužená, či nikoliv? Na to se podíváme řečí čísel.

Šmíd nasbíral nejvíce přihrávek ze všech extraligových beků, pouze Brady Austin pak měl více bodů než on. Z pohledu libereckého obránce šlo na českých kluzištích o životní ročník. Měl velkou zásluhu, že Bílí Tygři ovládli základní část s náskokem hned devíti bodů.

V čem skutečně Ladislav Šmíd vynikal, to byla tzv. tranzice. Což je v podstatě přechod z obranné zóny do ofenzivní. Zahrnuje však nejen výstupy z defenzivní třetiny či vstupy do ofenzivního pásma, ale také přihrávky na střelu, střely, zamezení soupeřových útoků, zkrátka vše, co se pojí s přechodem mezi zónami a následným výsledkem.

Dominance

Foto: EN = úspěšné vstupy do ofenzivní zóny | EX = úspěšné výstupy z defenzivní zóny

První důkaz toho, jak skvělý Šmíd v té tranzici letos byl: žádný z libereckých beků nezaznamenal více úspěšných výstupů ani vstupů než náš sledovaný hráč. V rámci celé extraligy si pak ve výstupech z defenzivní třetiny kluziště vedl lépe pouze Michal Moravčík v Litvínově.

* Hodnoty nevyjadřují hodnotu dané statistiky, nýbrž percentil mezi všemi hráči TELH. Gulaš by tedy například v bodech měl hodnotu 100, jakožto nejproduktivnější hráč extraligy.

V čem skutečně Ladislav Šmíd vynikal, to byla tzv. tranzice.

Mohli byste argumentovat tím, že Šmíd odehrál nejvíc minut ze všech hokejistů v extralize, tudíž měl více prostoru k vstupům či výstupům – statistiky jsou ale právě proto pochopitelně přepočítány na 60 minut hry, čímž je čas na ledě daného hráče eliminován.

Foto: SOG = střely na branku | SA = přihrávky na střelu

Dalším důkazem jsou střely a přihrávky na střelu. Výše uvedená vizualizace nám dokazuje, že Šmíd patřil mezi vůbec nejčastější nahrávače v rámci celé soutěže. I to je velký důvod, proč nasbíral nejvíce asistencí ze všech obránců v uplynulé sezoně.

Foto: sCF = střelecké pokusy pro tým ze slotu | sCA = střelecké pokusy proti týmu ze slotu

Nalezneme však i menší zádrhel ve výkonech Ladislava Šmída. Jeho spoluhráči s ním vykazovali totiž horší poměr střel ze slotu než s ním. Na druhou stranu je to i dáno tím, kolik minut Šmíd na ledě stráví oproti ostatním hráčům a kolik z nich pak hraje proti těm nejlepším.

Šmíd patřil mezi vůbec nejčastější nahrávače v rámci celé soutěže.

Ostatní beci Liberce, když nebyli na ledě zrovna se Šmídem, velmi často nastoupili proti slabším formacím protivníka, což zvýšilo i jejich poměr střel z předbrankového slotu.

* Všechny výše uvedené grafy byly ze hry 5 proti 5.

Přesilovkový mág

Zadák Bílých Tygrů dominoval směrem do ofenzívy nejen při hře pět proti pěti, ale i v přesilovce, kde odehrál vůbec nejvíc minut ze všech zadáků v extralize.

Žádný jiný bek v celé soutěži pak nevyprodukoval v přesilovce víc bodů než Šmíd. Prvenství si udržel i v několika dalších statistikách.

Nikdo jiný mezi obránci nepřipravil svým spoluhráčům pomocí přihrávek tolik střel ze slotu. Liberec se Šmídem na ledě při přesilovce vstřelil hned 46 branek, takovou hodnotou se už žádný jiný bek nemůže pochlubit.

Žádný jiný bek v celé soutěži pak nevyprodukoval v přesilovce více bodů než Šmíd.

Velký podíl na tak vysokém čísle vstřelených branek má i počet střeleckých pokusů ze slotu, když jich Liberec se Šmídem na ledě vyprodukoval hned 64,7 při přepočtu na 60 minut hry.

Závěr

Jak už bylo řečeno, Ladislav Šmíd odehrál vskutku bravurní ročník, a tak o něm naprosto zaslouženě uvažuje Filip Pešán jako o možnosti nominovat ho do národního týmu.

Liberecký zadák totiž dokázal, že umí hrát i směrem do ofenzívy, vyrostl v moderního obránce, který umí skutečně hrát velmi dobře na obou stranách kluziště a dokáže být platný jak při přesilovce, tak také i v oslabení.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV