Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

S mnoha zahraničními posilami se dá říct, že se kvalita hokejové extraligy oproti loňskému ročníku nezanedbatelně zvedla. A to se projevuje především v útoku.

Proto se pojďme společně podívat na přehled těch nejproduktivnějších ofenzivních formací organizačně trochu krkolomného začátku nové sezony. Dočtěte až do konce, protože vás v článku čeká minimálně jedno velké překvapení...

Na začátek si stanovme dvě základní pravidla. Zaprvé, všechny následující statistiky počítáme výhradně za hry v pěti na obou stranách. A to zejména z důvodu přesilových her, kvůli kterým by jednak v nich často využívaní hráči měli nad ostatními nespravedlivou výhodu; a jednak protože stále více extraligových celků po vzoru NHL točí při početních výhodách formace se čtyřmi útočníky a jedním obráncem, což by poněkud rozbouralo systém tří forvardů na lajnu a obecně by natropilo problémy.

Zadruhé, do tohoto článku zařazujeme pouze ty trojice, které spolu v tomto konkrétním složení odehrály za stavu 5 na 5 alespoň patnáct minut. Pro zajímavost, v celé soutěži tuto podmínku dosud splnilo 89 útočných formací, tedy v průměru něco přes šest na tým.

Nudnou byrokratickou část máme za sebou, pusťme se tedy do světa čísel. Když se podíváme na celkové hodnoty všech bodů, tedy gólů i asistencí, získanou danými trojicemi, objeví se nám na špici žebříčku třinecký první útok ve složení Martin Růžička –⁠ Matěj Stránský –⁠ Petr Vrána

Ten získal dohromady za 72:38 minut v součtu devatenáct bodů (8+11). Martin Růžička i Matěj Stránský přispěli k této hodnotě každý sedmi body (Růžička 2+5, Stránský 4+3), Petr Vrána pak přidal bodů pět (2+3). I po zohlednění nadprůměrného společného času zůstane tato kombinace v popředí, konkrétně jí s hodnotou 15,7 bodu na 60 minut patří druhá příčka.

Stříbrná medaile v celkovém počtu bodů putuje do Liberce zásluhou nejstabilnější a nejvytěžovanější lajny celé soutěže: Michal Birner–⁠Michal BulířRadan Lenc. Ti během 104:33 minut stihli nasbírat čtrnáct kanadských bodů (6+8); Bulíř a Lenc shodně po pěti bodech (Bulíř 2+3, Lenc 3+2), o bod méně pak Birner (1+3).

Vše se nám trochu komplikuje v boji o třetí místo, to si totiž nárokují hned čtyři formace s jedenácti společnými body na kontě. Vzhledem k nejmenšímu množství času potřebného k jejich získání tento souboj vyhrává další lajna Ocelářů složená z Lukáše Jaška a bratrů Kovařčíků (pouze 33:43 minut), jež je také s hodnotou 19,6 bodu na 60 minut společné hry v tomto ohledu nejefektivněji produkujícím útokem extraligy.

Za nimi se pak v tomto pořadí řadí královéhradečtí Kevin Klíma –⁠ Jakub Lev –⁠ Jordann Perret (60:04 minut), plzenští Jan Eberle –⁠ Petr Kodýtek –⁠ Petr Straka (75:11 minut) a další trojice Mountfieldu Lukáš Cingel –⁠ Jakub Orsava –⁠ Radek Smoleňák (89:00 minut).

Ovšem jako trenérovi vám je víceméně jedno, jak moc si vaši kluci v útoku přihrávají, hlavním produktem, který od nich chcete vidět, jsou góly. Proto se dále zaměřme už jen na ně.

A v celkových číslech nám to příliš změn neudělá, respektive v elitní čtyřce žádnou. Na prvním místě stále zůstane trojice Růžička–⁠Stránský–⁠Vrána s osmi přesnými trefami, za nimi se šesti na kontě zůstane liberecké komando Birner–⁠Bulíř–⁠Lenc. Díky menšímu společnému času potřebnému k pěti brankám si třetí pozici udrží lajna Lukáš Jašek –⁠ Michal Kovařčík –⁠ Ondřej Kovařčík, čtvrtí zůstávají Kevin Klíma –⁠ Jakub Lev –⁠ Jordann Perret.

Nicméně bylo by nespravedlivé koukat pouze na celková čísla, a znevýhodňovat tak lajny, které kouči dali dohromady teprve nedávno, ovšem v jejich složení trefili jackpot. Proto nyní převedeme góly útočných trojic na průměr šedesáti odehraných minut za stavu 5 na 5. A jak jsme říkali na začátku, právě kvůli této části jsme si určili pravidlo alespoň patnácti společných minut, abychom vyřadili nezamýšlené kombinace, které byly zrovna ve správný čas na správném místě.

A rázem se pořadí zásadně mění. Na první místo vyskočí některými z vás možná vyhlížené jméno Milana Gulaše, jenž ve spolupráci s Tomášem Mertlem a Jakubem Pourem stihl za pouhých 17:29 minut přinést svému týmu hned tři gólové úspěchy, což nám dělá průměr 10,3 branky na 60 minut.

Na druhé místo poskočí ona kombinace Jaška a sourozenecké dvojice Kovařčíků, jimž pět společných tref vychází na 8,9 gólů za daný časový úsek. Stupně vítězů pak nově doplňuje sparťanská trojice Miroslav Forman –⁠ David Vitouch –⁠ Ladislav Zikmund, jež dohromady nasbírala tři branky, tedy 7,2 za průměrnou šedesátiminutovku.

Lídři žebříčků celkových hodnot Růžička–⁠Stránský–⁠Vrána pak následují na čtvrtém místě s hodnotou 6,7 gólu za 60 minut, druzí Birner–⁠Bulíř–⁠Lenc se naopak propadají až na osmnáctou příčku, na víc se 3,5 gólovou radostí nedosáhli.

Nyní přichází ono slibované překvapení, pokud tedy již ti nejvíce pozorní z vás už nezbystřili. K 21. listopadu nastoupilo v hokejové extralize celkem devět hráčů z NHL, kteří byli dohromady členy osmi formací splňujících naši podmínku patnácti odehraných minut (za posily z NHL považujeme ty hráče, kteří mají v sezoně 20/21 platnou smlouvu s některým z jednatřiceti celků zámořské elitní soutěže).

Přesto jsme z těchto osmi lajn v celém dosavadním pátrání potkali pouze jedinou, a to tu, v níž působí Lukáš Jašek, prospekt Vancouver Canucks. A nejbližší další NHL nasycenou kombinaci najdeme v pořadí společných gólů při zohlednění odehraného času až na dvanácté příčce, kam průměr 3,8 branky na 60 minut vynesl karlovarskou původně nezamýšlenou trojici Jakub Flek –⁠ Jan Hladonik –⁠ Jakub Lauko.

Obecně se dá říct, že se v tomto ohledu útokům s hráči z NHL příliš nedaří, ostatně hned tři z oněch osmi kombinací za stavu 5 na 5 ještě nezaznamenaly jediný společný gól. Čím to je? Odpovědí se nabízí vícero – za tu nejpravděpodobnější můžeme označit verzi, že⁠ nové posily musí hledat své místo v systému a trenéři k nim vybírat vhodné spoluhráče, proto mnoho jejich lajn nesplňuje onen patnáctiminutový limit. To by ovšem bylo už na individuální analýzu...

TOP 10 nejproduktivnějších útoků v extralize dle společně vstřelených gólů za 60 minut hry (5 na 5):

1. Milan Gulaš –⁠ Tomáš Mertl –⁠ Jakub Pour (HC Škoda Plzeň): 10,3
2. Lukáš Jašek –⁠ Michal Kovařčík –⁠ Ondřej Kovařčík (HC Oceláři Třinec): 8,9
3. Miroslav Forman –⁠ David Vitouch –⁠ Ladislav Zikmund (HC Sparta Praha): 7,2
4. Martin Růžička –⁠ Matěj Stránský –⁠ Petr Vrána (HC Oceláři Třinec): 6,7
5. Pavel Musil –⁠ Filip Přikryl –⁠ David Stach (HC Škoda Plzeň): 5,9
6. Kevin Klima –⁠ Jakub Lev –⁠ Jordann Perret (Mountfield HK): 5,0
7. Martin Beránek –⁠ Martin Novák –⁠ Roman Přikryl (Madeta Motor České Budějovice): 4,3
8. Robert Říčka –⁠ Matúš Sukeľ –⁠ David Tomášek (HC Sparta Praha): 4,3
9. Ondřej Beránek –⁠ Tomáš Mikúš –⁠ Tomáš Vildumetz (HC Energie Karlovy Vary): 4,0
10. Matyáš Kantner –⁠ Jaroslav Kracík –⁠ Filip Suchý (HC Škoda Plzeň): 4,0

Pozn.: min. 15 minut odehraných v tomto složení za stavu 5 na 5.

Nejproduktivnější útoky jednotlivých týmů extraligy dle společně vstřelených gólů za 60 minut hry (5 na 5):

Bílí Tygři Liberec: Tomáš Filippi –⁠ Dávid Gríger –⁠ Jiří Průžek: 3,6
BK Mladá Boleslav: Oscar Flynn –⁠ Pavel Kousal –⁠ Ondřej Najman: 2,9
HC Dynamo Pardubice: Matěj Blümel –⁠ Robert Kousal –⁠ Radoslav Tybor: 3,6
HC Energie Karlovy Vary: Ondřej Beránek –⁠ Tomáš Mikúš –⁠ Tomáš Vildumetz4,0
HC Kometa Brno: Jakub Klepiš – Peter Schneider – Martin Zaťovič: 3,1
HC Oceláři Třinec: Lukáš Jašek –⁠ Michal Kovařčík –⁠ Ondřej Kovařčík8,9
HC Olomouc: Jan Bambula – Vilém Burian – Tomáš Gřeš3,3
HC Sparta Praha: Miroslav Forman –⁠ David Vitouch –⁠ Ladislav Zikmund7,2
HC Škoda Plzeň: Milan Gulaš –⁠ Tomáš Mertl –⁠ Jakub Pour10,3
HC VERVA Litvínov: Richard Jarůšek – Samson Mahbod – Patrik Zdráhal3,3
HC VÍTKOVICE RIDERA: Jan Hruška – Dominik Lakatoš – Vojtěch Polák3,9
Madeta Motor České Budějovice: Martin Beránek –⁠ Martin Novák –⁠ Roman Přikryl4,3
Mountfield HK: Kevin Klima –⁠ Jakub Lev –⁠ Jordann Perret5,0
PSG Berani Zlín: Pavel Kubiš – Matěj Sebera – Pavel Sedláček: 3,7

Pozn.: min. 15 minut odehraných v tomto složení za stavu 5 na 5.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV