Hradec ještě dýchá. Těšíme se domů, ale samo to nepůjde, hlásí Rybár

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

4. dubna 2018, 14:59

Martin Voltr

Už dvakrát v sérii střídal, ale vždycky se do branky vrátil. Patrik Rybár má v semifinálové sérii důvěru hradeckých trenérů a ve čtvrtém zápase ji splatil jediným inkasovaným gólem. „Teď si nesmíme myslet, že to půjde samo. Musíme do toho jít s pokorou, se stejnou bojovností a nasazením,“ burcuje před návratem na domácí led. Vybojuje si Mountfield v pátek další naději?

Podobně kritickou situaci už zažili. Když ve čtvrtfinále prohrávali s Libercem 2:3 na zápasy, šestá bitva byla vyrovnaná až do konce. A teď se šlo dokonce do prodloužení.

„Nepřipouštěl jsem si, že když dostaneme jeden gól, tak je konec sezony. Bohužel takový je hokej, ale jsem rád, že to tak nedopadlo a série dál pokračuje,“ hlásí Rybár. Nejhůř týmu rozhodně bylo, když se v 75. minutě na brankáře sám řítil Daniel Rákos. „Já jsem se cítil dobře celý zápas. Kluci mi pomáhalli a v prodloužení to vyšlo tak, že jsem je podržel. A pak jsme dali šťastný gól,“ říká ke trefě Radka Smoleňáka z poslední minuty.

Ofenzivní hody to opravdu nebyly, i proto už snad každý v hale myslel na samostatné nájezdy. Věřil by si na ně Rybár? „Určitě. Už jsem se začal připravovat, promítal jsem si, co který hráč dělá. Ale jsem rád, že jsme to rozhodli v prodloužení,“ oddechuje.

Jak Mountfieldu podle jeho slov pomohla štěstěna, tak se sluší říct, že stejně jako v kritické bitvě v Liberci dal zapomenout na bídné výkony z předešlých zápasů. Od začátku hrál aktivně, nečekal, co s ním soupeř provede. Právě proto si výhru zasloužil víc než trochu ukolébaní Oceláři.

„Rozdíl byl hlavně v bojovnosti, bruslení a nasazení. Výborně jsme blokovali střely, hráli jsme mnohem lépe dozadu. Zatím se nám to moc nedařilo, občas jsme hořeli. Teď už Třinec neměl šance do prázdné brány. Jsem rád, že jsme se zvedli,“ kvituje Rybár. 

Sestřih 4. semifinále HC Oceláři Třinec – Mountfield HK

Slovenský brankář nastoupil od začátku zatím do všech utkání série. Jenže zároveň dvakrát střídal! Impuls nakonec ani v jednom případě týmu nepomohl, každopádně je vidět, že Rybár je zase v pozici jedničky. „Pomáhá mi, když mi trenér věří, když mě tam chce dát. A že mi věří mužstvo,“ vzkazuje.

Jaroslav Pavelka před play off chytl výbornou formu a asi věřil, že dostane víc prostoru. Ale jeden prostě musel být tím zklamaným. „Funguje nám to výborně. Jsme kamarádi, pořád spolu komunikujeme a pomáháme si, jak to jde. Je mezi námi sice rivalita, chytat může jenom jeden a každý chce chytat. Ale když už jeden chytá, tak druhý mu drží palce a podporuje ho,“ ujišťuje mladší z brankářského dua.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Je ale jasné, že ať už v hradecké kleci stojí kdokoli, nemá vděčný úkol. Ofenzivní mužstvo Ocelářů budí oprávněný respekt. „Všichni to jsou šikovní hráči, technicky zruční. I když hrajeme zodpovědně, tak si vytvářejí šance. Není to nic jednoduchého,“ potvrzuje Rybár, jemuž zatím ulehčuje pozici snad jen absence Martina Růžičky. „Je to hodně ofenzivní hráč, možná je ještě o level výš než ostatní. Ale myslím, že Třinec to hraje velmi dobře i bez něj a není ani poznat, že by mu chyběl.“

Naopak, možná i právě proto se Slezané semkli. A taky mohly vystoupit na povrch útočné choutky čtvrté formace, která prožívá neskutečné play off. Však i při prohře zařídil jejich jediný gól Michal Kovařčík. „Je to super vizitka pro Třinec, že dokázali zapracovat do mužstva mladé kluky. Bez problémů hrají přesilovky, hrají na konci zápasů... A hrají dobře, takže si to zaslouží,“ skládá Rybár respekt k mladíkům v dresu soupeře.

Hradec každopádně stále dýchá, stále ještě mu svítí naděje. I když hodně v dálce. Zase se potvrdilo, že když má nůž na krku, umí zabrat. „Co já vím, čím to je. Ale semkli jsme se, protože jsme věděli, že to může být náš poslední zápas v sezoně. Teď si nesmíme myslet, že to půjde samo. Samo to určitě nepůjde. Musíme do toho jít s pokorou, se stejnou bojovností a nasazením,“ burcuje před pátečním zápasem číslo pět.

První dvě domácí bitvy série Mountfield doma nezvládl, teď má třetí pokus. „Fanoušci nás podpořili i v Třinci, cítili jsme je. Těšíme se na domácí prostředí a domácí led, kde se nám hraje určitě líp,“ dodává Patrik Rybár.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz