Hradec otočil derby! Bruslaři jsou první, krize Litvínova trvá

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

26. září 2021, 18:41

Ondřej Mach

Novým lídrem Tipsport extraligy jsou po neděli hokejisté Mladé Boleslavi, kteří vysoko porazili České Budějovice. Sparta vyhrála šlágr kola proti Kometě, po obratu ve východočeském derby slaví taky Hradec Králové. A co další výsledky?

Třetí výhra pro Kladno v novém ročníku

Hodně důležité utkání se hrálo v severočeském Chomutově. Kladno ani Zlín totiž do sezony nevstoupily ideálně a okupují spodní příčky tabulky.

Vzájemná bitva dvou posledních celků extraligy dopadla lépe pro Rytíře. I když to tedy bylo pořádné drama až do konce.

Domácí si sice v průběhu čtyřiceti minut vypracovali dvougólový náskok, Berani ale v poslední části zabrali a dovedli klání do prodloužení.

Tým kolem Jaromíra Jágra už si ale vítězství vzít nenechal – druhý bod mu vystřelil obránce Kyle Wood. Kladno se výsledkově zvedá, Zlín naopak zůstává poslední.

David Čermák (trenér Kladna): „Jsme zklamaní, že jsme zápas nedotáhli do tříbodové výhry, protože jsme vedli 2:0. Ve třetí třetině přišly hrubé chyby, měli jsme puk a nedostali jsme ho ven z pásma. Tím jsme darovali Zlínu dva góly a nakonec můžeme být rádi alespoň za dva body.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Gratuluji Kladnu k vítězství. Neodehráli jsme dobrý zápas. Bylo na naší hře vidět, že v hlavách hráčů převládá strach z prohry více než touha po vítězství. Nakopl nás kontaktní gól na 1:2, v opačném případě by se zřejmě zápas ve třetí třetině jen dohrával. Po šedesáti minutách byl bod pro nás velmi cenný. Poté jsme se ubránili v oslabení čtyři na tři. Věřili jsme v nájezdy, což se nepodařilo.“

RYTÍŘI KLADNO – PSG BERANI ZLÍN 3:2 po prodloužení (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 18. J. Strnad (TS), 39. Filip (Suchánek), 64. Wood (Hlava) – 43. Hejcman (Šlahař, Trška), 50. Honejsek (Köhler, Trška)
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 38:29.
Diváci: 1 659.
Nejlepší hráči: Jakub Strnad – Darek Hejcman.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Donaghey, Suchánek, Wood, Nilsen, Funk – Hlava, Plekanec, Jágr – J. Strnad, Filip, Kristo – M. Beran, Račuk, Dvořáček – O. Bláha, Pitule, Hajný. Trenéři: Čermák, Burger, Kregl a Paul.
PSG Berani Zlín: Kašík (41. Huf) – M. Novotný, Trška, Žižka, Suhrada, Gazda, Hamrlík, Dluhoš – Kubiš, T. Mikúš, Fořt – R. Veselý, Honejsek, Köhler – Fryšara, Hejcman, Okál – Šlahař, P. Sedláček, Sebera. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Kometa v Praze dvakrát vedla, přesto slaví Sparta

Střetnutí Sparty s Kometou je pro nejvyšší soutěž vždycky hokejovým svátkem. První souboj v novém ročníku hostila O2 arena, kam dorazilo na současné poměry solidních 8 862 diváků. 

A hráči si pro ně nachystali hodně napínavou podívanou. Brno v hlavním městě dvakrát vedlo, domácí se však dotáhli díky trefám Patrik Prymuly a Romana Horáka. 

Rozhodnout tak muselo až prodloužení. V něm fauloval Mallet a nabídnutou přesilovou hru za Pražany využil s notnou dávkou štěstí Filip Chlapík.

Sparta potvrdila, že na Kometu umí: z posledních osmi duelů ovládla hned šest. 

Josef Jandač (trenér Sparty): „Jsme rádi, že konečně přišla taková návštěva. Brno je atraktivní soupeř a byla tady dobrá atmosféra. Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém jsme víceméně dotahovali. V prodloužení se k nám malinko přiklonilo štěstí tečovanou střelou. Jsme samozřejmě za dva body proti Brnu rád.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety): „Byl to super zápas. Bylo to vyrovnané, ale bohužel jsem nedosáhli na další bod v prodloužení. Jsme hrozně rádi, že nám tady naši diváci vytvořili parádní kulisu. Udělali nám tady domácí prostředí a my jsme za to hrozně vděční, že za námi přijeli.“

HC SPARTA PRAHA – HC KOMETA BRNO 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Prymula (Buchtele), 40. R. Horák (Řepík, Tomáš Dvořák), 64. F. Chlapík (D. Kaše) – 9. Mueller (P. Holík, Roth), 26. L. Horký (Krištof)
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 39:30.
Diváci: 8 862.
Nejlepší hráči: Roman Horák - Peter Mueller.
HC Sparta Praha: Salák – Moravčík, Mikliš, Němeček, Jurčina, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Jeřábek – E. Thorell, R. Horák, Řepík – Z. Doležal, D. Kaše, F. Chlapík – Buchtele, Zikmund, M. Forman – Konečný, Vitouch, Prymula. Trenéři: Jandač, Hamara a Hlinka.
HC Kometa Brno: Klimeš – Ďaloga, Roth, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, D. Mikyska, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – L. Horký, Krištof, Vincour – M. Haščák, Dočekal, R. Pavlík – Mallet, Rákos, Magee. Trenéři: Kalous, Horáček a Kováčik.

Domácí prostředí Olomouci svědčí

Mora se zatím může spolehnout na dva faktory:

1. Na solidní bilanci před vlastními fanoušky. 

2. A na efekt hvězdného Davida Krejčího

Jejich kombinace pomohla kohoutům k dalšímu cennému skalpu, tentokrát si vyšlápli na Liberec. A Krejčí se na něm podílel sedmým gólem v šesti zápasech. 

Po návratu z NHL zkrátka ukazuje oslnivou formu. Bílí Tygři skončili na straně poražených potřetí za sebou, navíc je čeká poměrně těžký los: dále narazí na Třinec a Pardubice.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Musím říct, že jsme hráli velice dobře. Z naší strany to byl zodpovědný, kvalitní výkon podpořený všemi hráči, kteří nastoupili. Celou první polovinu utkání jsme byli dobří a kvalitní. Dobře jsme i bruslili. Nicméně zlom v náš neprospěch mohl nastat po té přesilové hře. Místo toho, aby jsme navýšili vedení na 3:0, tak jsme potom inkasovali. V ten moment jsme se začali o výsledek trochu bát. Myslím si ale, že tou obrannou hrou a proměněnou přesilovkou na 3:1 jsme ten výsledek v závěru kvalitně ubránili. Samozřejmě musím poděkovat hráčům, protože ta výkonost se opravdu zvedá. Zároveň budeme stále pracovat na produktivitě. Ta nás zatím zlobí.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „V utkání jsme velice brzo inkasovali, což je zrovna v Olomouci špatný začátek. V tom rozpoložení a naší produktivitě, kterou máme v posledních zápasech, to není nic jednoduchého. Snažili jsme se vrátit do utkání, ale minimálně polovinu duelu jsme tahali za kratší konec. Domácí skvěle bránili, byli silnější v soubojích a v momentě, kdy se nám podařilo snížit a znovu jsme se nadechli, tak jsme dostali třetí gól. Zápas se na jeden gól vyhrát nedá. Gratulace soupeři k týmovému výkonu.“

HC OLOMOUC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Bambula (Kolouch), 24. Krejčí (J. Káňa, Kucsera), 45. J. Káňa (Ondrušek, Kucsera) – 37. P. Jelínek (J. Vlach, Rosandić)
Rozhodčí: Kika, Obadal – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:30.
Diváci: 4 475.
Nejlepší hráči: Jan Káňa – Mislav Rosandič.
HC Olomouc: J. Sedláček – Ondrušek, T. Černý, Švrček, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Rašner – J. Káňa, Krejčí, Kucsera – Burian, J. Knotek, Navrátil – Klimek, Handl, Kunc – Strapáč, Kolouch, Bambula. Trenéři: Moták a Tomajko.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Melancon, Vitásek, Rosandić, Derner, M. Ivan – Birner, Filippi, Záborský – Ordoš, Gríger, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Faško-Rudáš – Rychlovský, A. Najman, Šír – Jiruš. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Boleslav si na jihu zastřílela a jde do čela

Během minulé sezony nevyzráli hráči Motoru na Bruslaře ani v jednom ze čtyř vzájemných utkání. A jejich nepříznivá série proti středočeskému sokovi trvá dál. 

Mladá Boleslav vykročila vstříc třem bodům hned v první třetině, kdy odskočila na rozdíl dvou branek. Po druhé siréně pak vedla už 4:1. 

Gólem a asistencí pomohl k vysoké výhře taky navrátilec Pavel Pýcha. Jihočeši ztratili potřetí v řadě a znovu se propadli tabulkou, Bruslaři zase vystoupali na první místo.

Jaroslav Modrý (trenér Motoru): „Soupeř našel cestu k vítězství a nezbývá, než mu pogratulovat. My jsme měli špatný vstup do utkání. Boleslav je velmi dobře bruslící a připravený tým. My jsme dnes neměli detaily. Druhý gólman Honza Strmeň je součástí týmu, proto jsme mu dali šanci ve třetí třetině. Někdy mužstvo takové momenty nakopnou. Michal Vondrka je v péči lékařů. Uvidíme, jak to s tím bude.“

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Povedl se nám vstup do utkání, měli jsme lepší pohyb než v předcházejících utkáních venku. Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, ale klíčové bylo, že jsme inkasovali jen jeden gól. Navíc se nám povedlo odjet a dát čtvrtou branku. Ve třetí třetině už jsme byli zodpovědnější a dotáhli zápas do vítězného konce.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – BK MLADÁ BOLESLAV 1:6 (0:2, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Gulaš – 4. Kotala (Pýcha, Šťastný), 7. P. Kousal (Jan Eberle, Pláněk), 25. Bičevskis (J. Stránský, Ševc), 37. O. Najman (P. Kousal, Bernad), 52. J. Dufek (Claireaux), 56. Pýcha (Šťastný)
Rozhodčí: Hodek, Pilný – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:2.
V oslabení: 0:1
Střely na branku: 27:25.
Diváci: 5 807.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Pavel Kousal.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina (41. Strmeň) – Štencel, Percy, Bindulis, Vráblík, Piskáček, Bučko, Štich – J. Ondráček, Pech, Gulaš – Abdul, M. Hanzl, Vondrka – Venkrbec, D. Voženílek, Karabáček – M. Beránek, Toman, Valský. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Bernad, Fillman, Vacík – Kelemen, Adam Raška I, Šťastný – Lunter, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, J. Dufek – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Atraktivní derby zvládl lépe Hradec

Derby, jak má být. V Hradci Králové se v neděli děly věci...

Na první gól se čekalo do 25. minuty, po trefách Patrika Poulíčka a Davida Ciencialy měli navrch pardubičtí hokejisté. Že by ale domácí třaskavý duel zabalili? Ani náhodou. 

Naopak, na pět branek za sebou Dynamo reagovat nedokázalo. V dobrých výkonech pokračuje třeba obránce Jeremie Blain, který je se čtyřmi góly nejlepším střelcem Mountfieldu!

V poslední době se v derby víc daří Hradci, z minulých pěti opanoval čtyři. V tabulce se tak posunul na druhou příčku.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Někteří hráči si v derby připomněli staré dobré časy s diváky. Do zápasu jsme ale vůbec nevstoupili dobře, dvě třetiny jsme tahali za kratší konec. Byli jsme pomalejší, neměli jsme souboje a starty na odražené kotouče a nehráli jsme dobře s pukem. Vůbec nám to nešlo a Pardubice zaslouženě vedly 2:0. Trošku jsme věděli, že je může nahlodat ten gól 31 sekund před koncem druhé třetiny. Chtěli jsme se od něj odpíchnout, něco jsme si řekli v kabině a začalo to fungovat. Pomohli jsme si přesilovou hrou, vyrovnali na 2:2 a hned vzápětí dali gól na 3:2, což vás dostane na koně a diváci vás potom ženou. Jsme strašně rádi, že jsme zápas otočili, a klukům patří dík, že ukázali charakter. Zápas se hraje celých šedesát minut a já jsem rád, že jsme před takto skvělou kulisou získali tři body.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Myslím, že prvních 39 minut jsme byli jednoznačně lepším týmem. Vypracovali jsme si řadu šancí, byli jsme daleko víc na puku a měli tlak. Bohužel jsme z toho vytěžili jenom dva góly a hodně střel šlo mimo, což byla škoda. Pak nás nahlodal nešťastný gól půl minuty před koncem druhé třetiny. Třetí třetina byla vyrovnaná, ale soupeř dal gól víceméně ze všeho, co šlo. My jsme za stavu 3:2 trefili tyčku, hned z protiútoku zvýšil Hradec na 4:2 a bylo po zápase. Dvě třetiny jsme předváděli velice dobrý výkon, ale pak jsme udělali nějaké chyby a napadalo nám to tam.“

MOUNTFIELD HK – HC DYNAMO PARDUBICE 5:2 (0:0, 1:2, 4:0)

Branky a nahrávky: 40. Perret, 46. Blain (Lev), 46. Kelly Klíma (Lalancette), 53. Jank, 60. Lalancette (Perret, Oksanen) – 25. Poulíček (Paulovič, Klouček), 36. Cienciala (Mikuš, Robertson)
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:29.
Diváci: 5 334.
Nejlepší hráči: Kelly Klíma – Patrik Poulíček.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Kelly Klíma, Lev, Orsava – Perret, Lalancette, Oksanen – R. Pilař, Koukal, Lamper. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Robertson, Košťálek, Mikuš, Nakládal, Vála, J. Kolář, Hrádek – Říčka, A. Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Blümel – Hecl, R. Kousal, Camara – Koffer, Anděl, Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.

Souboj trápících se týmů pro Plzeň

Do nepříjemné situace se dostal severočeský Litvínov. V úvodu základní části to přitom s chemiky vypadalo poměrně dobře, nyní je ale situace diametrálně odlišná. 

Tradiční klub v neděli opět natáhl svou šňůru proher. Hostující Plzeň byla od začátku o krok napřed a náskok už si později pohlídala. 

Pro indiány jde o důležitou vzpruhu, ani jejich vstup do soutěže nebyl příliš povedený. Třemi body se blýskl Martins Dzierkals, aktuálně nejproduktivnější hráč Západočechů.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Začali jsme dobře, ale víceméně první třetina byla jen v režii Plzně. Dali jsme jim hodně prostoru, nedostupovali jsme hráče, všechny souboje jsme prohrávali a z toho vznikal obrovský chaos uvnitř našeho pásma. Do druhé třetiny jsme nastoupili tak, jak jsme chtěli do startu utkání. Nějaký sedm minut jsme měli tlak, bohužel jsme z něho nic nevytěžili. Čtvrtý gól Plzně nás srazil a z naší strany to pak byla už křeč. Gratuluji soupeři, vyhrál zaslouženě.“

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Já jsem hrozně spokojený za tři body. Nám se povedla první třetina, vedli jsme 3:1, ale v závěru jsme si ji zkomplikovali dvojnásobným vyloučením. Zbytečný faul ve středním pásmu, posléze pak vyhození kotouče a následoval velký tlak od domácích, ale my to ustáli. Zlomový bod v utkání byl čtvrtý gól, který padl hned v první minutě třetí třetiny. Těší mě, že nepřišel náš tradiční kolaps z posledních zápasů, kdy jsme hráli také dobře, ale utkání jsme nedokázali dotáhnout do vítězného konce. Dneska jsme si pohlídali a chyby už jsme nezopakovali.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 2:5 (2:3, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Hrbas (Jarůšek, Jícha), 19. Irving (P. Zdráhal, Estephan) – 9. Dzierkals (Kvasnička), 13. Kantner, 18. Dzierkals (M. Lang, Kvasnička), 41. Schleiss (Kantner), 52. Blomstrand (Dzierkals)
Rozhodčí: Šír, Lacina – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 1:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:30.
Diváci: 2 626.
Nejlepší hráči: Marek Hrbas – Martins Dzierkals.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Hrbas, Stříteský, Balinskis, D. Zeman, Demel, O. Baláž – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – P. Zdráhal, Estephan, Kudrna – Jarůšek, Jícha, Straka – Helt, Jurčík, L. Stehlík. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
HC Škoda Plzeň: D. Furch – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, Kremláček – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – Malát, Přikryl, Kuťák. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. BK Mladá Boleslav 8 5 0 1 2 27:16 16
2. Mountfield HK 7 4 1 0 2 19:12 14
3. HC Energie Karlovy Vary 7 4 0 1 2 24:17 13
4. HC Sparta Praha 6 3 2 0 1 25:19 13
5. HC Oceláři Třinec 7 3 1 2 1 25:19 13
6. HC Dynamo Pardubice 7 4 0 0 3 24:22 12
7. Bílí Tygři Liberec 7 3 0 2 2 14:16 11
8. HC Olomouc 6 2 2 0 2 17:14 10
9. HC Kometa Brno 7 1 3 1 2 21:23 10
10. HC Motor České Budějovice

7

3 0 1 3 22:27 10
11. HC Škoda Plzeň 8 2 1 2 3 23:29 10
12. Rytíři Kladno 8 1 2 0 5 22:29 7
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 4 2 0 0 2 10:12 6
14. HC VERVA Litvínov 7 1 1 1 4 22:29 6
15. PSG Berani Zlín 8 0 1 3 4 18:29 5

Další program Tipsport extraligy

Úterý 28. září – 9. kolo:
16:00 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:00 HC Kometa Brno – HC Motor České Budějovice
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
17:20 HC Olomouc – PSG Berani Zlín (ČT sport)
18:30 HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA

Čtvrtek 30. září – předehrávka 10. kola:
18:00 Rytíři Kladno – HC Olomouc

Pátek 1. října – 10. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Sparta Praha
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)
18:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz