Hradec si upevnil vedení, Sparta padla v Boleslavi. Zlín má první body

Foto: Martin Voltr

27. září 2020, 18:56

Ondřej Mach

Mountfield vyhrál čtvrté utkání v řadě a v extraligové tabulce potvrdil průběžné první místo, Bílé Tygry porazil po nájezdech 4:3. Jiný východočeský celek se naopak dál trápí, Pardubice doma nestačily na zlínské Berany. A v posledním zápase Mladá Boleslav zaskočila pražskou Spartu.

Hradec stále nenašel přemožitele

Tahák nedělních zápasů Tipsport extraligy? Jednoznačně duel mezi Hradcem Králové a Libercem. Oba celky letos mají velké ambice a před vzájemným střetnutím ani jednou neprohrály.

Dlouho to vypadalo, že to bude hlavně bitva maskovaných mužů. Střelce Bílých Tygrů deptal Marek Mazanec, na druhé straně podával jistý výkon Petr Kváča. Skóre se až ve druhé části hry podařilo otevřít Jiřímu Průžkovi

Jenže v posledním dějství začaly padat branky ve velkém. V závěru to vypadalo, že si pro další tříbodovou výhru dojdou hráči Mountfieldu, tři a půl minuty před koncem ale srovnal Michal Bulíř.

Určit vítěze tak musely až samostatné nájezdy, ve kterých Hradci druhý bod vystřelil Kelly Klíma

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Zápas byl hodně kvalitní a rychlý. Věděli jsme, že nás čeká velice silný soupeř, a myslím, že to Liberec potvrdil. Nebylo to nic jednoduchého, a proto jsme za vítězství rádi a chtěli bychom hráčům poděkovat. I když jsme většinou tahali za kratší konec, dotáhli jsme zápas do prodloužení a v nájezdech jsme byli šťastnější.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Myslím, že jsme tady odehráli velice dobré utkání, ale bohužel jsme nebyli produktivní. Vytvořili jsme si spousty tutových šancí, jeli jsme dvakrát sami na bránu a neproměnili jsme to. Proto utkání dopadlo tak, jak dopadlo.“

MOUNTFIELD HK – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:3 po samostatných nájezdech (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Jergl (Hronek, Cingel), 48. Smoleňák (Blain, Cingel), 51. Lev (V. Růžička, Hronek), rozh. náj. Kelly Klíma – 27. Průžek (Gríger), 47. Birner (Lenc, Bulíř), 57. Bulíř (Lenc, Birner)
Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 6:7.
Bez využití.
Střely na branku: 32:34.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Radek Smoleňák - Michal Birner.
Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Zámorský, Nedomlel, Blain, Hronek, F. Pavlík, Šalda, R. Pilař – Smoleňák, Cingel, Orsava – Kelly Klíma, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Kevin Klíma, Perret – Jergl, Koukal, R. Pavlík. Trenéři: Růžička starší, Branda a Kočí.
Bílí Tygři Liberec: Kváča (J. Pavelka) – Knot, Šmíd, T. Hanousek, Rosandić, Havlín, Derner – Lenc, Bulíř, Birner – Gríger, Filippi, Průžek – M. Zachar, P. Jelínek, Šír – Rychlovský, Najman, J. Vlach. Trenéři: Augusta a Kudrna.

 

Kašík zamkl brankoviště a má první nulu

V Pardubicích ani ve Zlíně se vstupem do nového ročníku určitě nepanuje spokojenost. Po nedělním utkání ale mají více důvodů k radosti Berani. 

Dynamo se doma urputně snažilo překonat tuhou defenzivu v čele s brankářem Liborem Kašíkem. Jenže na gólmana Moravanů nevyzrál jediný domácí střelec, Kašík lapil celkem 36 pokusů.. A tak všechny body bere Zlín. 

Hosté se poprvé radovali ve 47. minutě, kdy se trefil Bedřich Köhler. O pět minut později udeřil i přes pardubický tlak Jakub Herman a bylo hotovo. Východočechům zkrátka vstup do nové éry vůbec nevychází. 

Milan Razým (trenér Pardubic): „Po vyrovnané první části jsme si vytvořili tlak, soupeře jsme přestříleli a měli tam čtyři nebo pět gólových příležitostí. Bohužel, když nedáte gól, nemůžete chtít vyhrát. Rozhodovalo se ve třetí třetině, kdy nejprve jsme dostali výhodu přesilovky, s tou jsme naložili stejně jako v minulých zápasech. Nefunguje nám to, budeme muset tvrdě zakleknout. Soupeř rozhodl o svém vítězství poctivou prací, dvě nevýrazné střely obránců a teč, případně dorážka. Dotlačili tam dva pracovní góly, které o utkání rozhodly. Nemůžeme říct, že bychom byli daleko lepší než soupeř, to platilo jen ve druhé třetině.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Jsme spokojení, že se nám podařilo konečně získat body. Nebyli jsme v lehké situaci, trápíme se s produktivitou, ale v Pardubicích jsme zvládli první třetinu. Podařilo se, že jsme rychle neinkasovali tak, jako v minulých zápasech. Ve druhé třetině si domácí vytvořili daleko větší tlak, měli jsme spoustu práce v obranném pásmu, a nakonec z toho všeho bylo jasné, že kdo dá gól, hodně si nakloní na svoji stranu. Ti šťastní jsme byli my a jsme za to rádi.“

HC DYNAMO PARDUBICE – PSG BERANI ZLÍN 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 47. Köhler (Řezníček, Fořt), 52. Herman (Suhrada, J. Ondráček)
Rozhodčí: Hradil, Veselý – Rampir, Špringl.
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku: 36:28.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
HC Dynamo Pardubice: Kantor (Klouček) – Vála, Nakládal, Mikuš, Bučko, J. Kolář, S. Zacharčuk, Oliva – M. Kaut, R. Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Blümel, Claireaux, Zeman – M. Kratochvil, Anděl, Pochobradský. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.
PSG Berani Zlín: Kašík (Huf) – Řezníček, Gazda, Suhrada, Nosek, M. Novotný, Ferenc, Hamrlík – Herman, Fořt, J. Ondráček – Okál, Honejsek, Šlahař – Köhler, Fryšara, Karafiát – Kubiš, P. Sedláček, Sebera. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

 

Bruslaři i bez trenérů srazili Spartu

Mladou Boleslav do zápasu vedl trenérský triumvirát ve složení Petr Haken, Radim Vrbata a Václav Nedorost. Trenéry Radima Rulíka a Pavla Pateru ze hry vyřadily zdravotní potíže. 

Ale jakoby to na Středočeších ani nebylo vidět. Jako první se z gólu radovala posila z NHL Radim Zohorna, v průběhu druhé třetiny pak domácí během 35 vteřin přidali další dvě branky a vyhnali Matěje Machovského z klece.

Do poslední dvacetiminutovky pak šli s komfortním čtyřgólovým náskokem. Spartě se i tak podařilo duel zdramatizovat, zásahy Miroslava Formana a Matúše Sukeľa už ale na body nestačily. Pražané tak v Mladé Boleslavi prohráli 2:4. 

Petr Haken (trenér Mladé Boleslavi): „My se připravovali na vstup do utkání, musím říci, že hráči začali velice dobře – pohybem a důrazem, byla tam obrovská snaha a chuť. Ve druhé třetině jsme si i díky přesilovce pět na tři pomohli a odskočili. Závěr? Tam myslím, že byly malinko ztráty kolem modré čáry v obranném pásmu. Soupeř byl nebezpečný. Jsme rádi, že jsme do dohráli a zápas zvládli."

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře a poměrně rychle prohrávali. Dvě třetiny jsme byli jednoznačně horším týmem, byli jsme všude druzí a soupeř nás trestal – tam jsme v  podstatě utkání prohráli. Chyběl nám pohyb, neměli jsme rychlost ve hře. Ve třetí třetině jsme trošku zabrali a dali poměrně rychlé góly, ještě svitla jakási naděje. Ale nedisciplinovaností jsme se o tom sami připravili. Celkově se nám to moc neschází dohromady. Nedáme si první přihrávku do hokejky, odskakují nám puky, neděláme dobře takové drobné věci. Není to ono."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC SPARTA PRAHA 4:2 (1:0, 3:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. R. Zohorna (Bičevskis, Bernad), 26. Šťastný (Dlapa), 27. Jääskeläinen (Zbořil), 33. Šťastný (Najman, Bernad) – 43. Forman (Říčka, Buchtele), 45. Sukeľ (Horák, Rousek)
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Lučan, Kis.
Vyloučení: 8:9, navíc Pláněk 2x10.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:24.
Diváci: 924.
Nejlepší hráči: David Šťastný - Jan Buchtele.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Šidlík, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Alderson, Zbořil, Jääskeläinen – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Cienciala. Trenéři: Haken, Vrbata a Nedorost.
HC Sparta Praha: Machovský (28. Neužil) – Němeček, Košťálek, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina – Tomášek, Horák, Řepík – Rousek, Sukeľ, Dvořáček – Buchtele, Pech, Forman – Zikmund, Říčka, Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.

 

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 4 3 1 0 0 16:8 11
2. Bílí Tygři Liberec 3 2 0 1 0 14:6 7
3. HC Škoda Plzeň 3 2 0 1 0 11:8 7
4. HC Oceláři Třinec 2 2 0 0 0 11:5 6
5. BK Mladá Boleslav 4 2 0 0 2 13:11 6
6. HC Olomouc 3 2 0 0 1 8:7 6
7. HC Sparta Praha 3 1 0 0 2 8:9 3
8. HC Energie Karlovy Vary 2 1 0 0 1 5:7 3
9. PSG Berani Zlín 4 1 0 0 3 5:10 3
10. HC Dynamo Pardubice 4 0 1 0 3 6:14 2
10. HC Kometa Brno 0 0 0 0 0 0:0 0
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 0 0 0 0 0 0:0 0
13. HC VERVA Litvínov 2 0 0 0 2 5:10 0
14. Madeta Motor České Budějovice 2 0 0 0 2 3:10 0

Další program Tipsport extraligy

Úterý 29. září – 5. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – Madeta Motor České Budějovice
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha
18:00 Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK
18:20 PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Čtvrtek 1. října – předehrávka 6. kola
18:00 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 2. října – 6. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň
17:30 BK Mladá Boleslav – PSG Berani Zlín
17:30 Madeta Motor České Budějovice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz