Infarktový finiš v Olomouci! Sparta pod Hořavou šlape, Ridera stáhla lídra

Radost hokejistů Sparty. | Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

2. prosince 2022, 19:42

Ondřej Mach

Vítkovice se po pátečním vítězství nad Kometou bodově dotáhly na vedoucí Pardubice. Dobrou formu vykazuje také Sparta, která po změně trenéra zvítězila popáté v řadě. A co další výsledky Tipsport extraligy?

Vzestup Sparty pod Hořavou pokračuje

Pražané před utkáním vzdali hold Milanu Jurčinovi, který ukončil bohatou kariéru. A obrovitému bekovi na rozloučenou nadělili tři body.

Góly v O2 areně padaly jen mezi 22. a 28. minutou. Zmiňovanou pasáž o fous lépe zvládla Sparta, rozhodující trefu si připsal kapitán Michal Řepík.

Miloslav Hořava a jeho štáb jsou tak po svém příchodu do klubu pořád stoprocentní. Mountfield se oproti tomu topí v krizi – na vítěznou radost čeká už pět kol, za tu dobu navíc vstřelil jen tři góly.

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Byl to hrozně těžký zápas, Hradec má výborné, bruslivé mužstvo. Klíčem k vítězství bylo, že jsme ubránili přesilovky soupeře. Kdyby se nám to nepovedlo, jen velice těžko bychom nějaké body získali. Jsme rádi, že jsme opět vyhráli a dostali jen jeden gól. Máme výborné brankáře a štěstí se prostě přiklání k nám. Přijde doba, kdy štěstí pomine, a uvidíme, jestli naše obrana funguje, nebo ne.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Pokud je Sparta kompletní, tak má hodně silný tým. Věřili si, bylo vidět, že jsou na vítězné vlně a že hrají v pohodě. My naopak v určité křeči, nedaří se nám, jak bychom si představovali. Přestože jsme bojovali, snažili se uhrát co nejlepší výsledek, klíč byl v přesilovkách. My v nich nebyli schopní dát gól, Sparta jeden dala.“

HC SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HK 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Krejčík (Horák), 28. Řepík (Sobotka) – 24. Okuliar.
Rozhodčí: Kika, Pilný – Hynek, Svoboda.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 20:19.
Diváci: 10 129.
Nejlepší hráči: Jakub Krejčík – Oliver Okuliar.
HC Sparta Praha: Kovář – Kempný, Polášek, Krejčík, Moravčík, Němeček, Jandus, Mikliš – Forman, Sobotka, Řepík – E. Thorell, Horák, Tomášek – Buchtele, Vitouch, Dvořáček – Konečný, G. Thorell, Safin. Trenéři: Hořava a Wallson.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Cingel, Lalancette, Lev – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Pajer, Klíma, Jergl – Pilař, Štohanzl, Doležal. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.

Strhující závěr na Hané

Na zimním stadionu v Olomouci se v pátek opravdu děly věci. A to ještě pět minut před koncem svítil na výsledkové tabuli stav 1:1...

Jenže v čase 55:06 si gólman Marek Mazanec vybral slabší moment a kohouti vedli 2:1. Jenže Oceláři dvě a půl minuty nato zásluhou Daniela Kurovského srovnali krok. 

Ani to ale domácí nepoložilo! Vlnu euforie odšpuntoval Jakub Navrátil, jejich triumf pak potvrdil Silvester Kusko. 

Mistr prožívá slabší období: z uplynulých pěti klání bral jen dva body. Mora se dál drží na třetím místě extraligové tabulky.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Nezačali jsme dobře, Třinec byl prvních deset minut jednoznačně lepší. Měli jsme problém s napadáním soupeře. Neměli jsme na nic čas, trochu trvalo, než jsme si na to přivykli. V první třetině měl Třinec spoustu šancí, ale naštěstí jsme inkasovali pouze jednou. Pak už to bylo vyrovnanější. Ve druhé třetině jsme se snažili, ale před bránou jsme neměli štěstí. Nakonec jsme vyrovnali ve třetí třetině, pak jsme dokonce i vedli, ale bohužel jsme inkasovali znovu. Co se týče koncovky, klobouk dolů před týmem. Třetí gól byl opravdu krásný.“

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Hrál se výborný zápas se skvělou kulisou. Byly tam dobré zákroky brankářů, dále plno zablokovaných střel. Pro nás to bylo utkání se špatným koncem, v poslední době máme problém s konci zápasů. Budeme muset na tom pracovat, to se nám nemůže stávat.“

HC OLOMOUC – HC OCELÁŘI TŘINEC 4:2 (0:1, 0:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 44. Kusko (Škůrek), 56. Plášek ml. (P. Musil, Škůrek), 59. Navrátil (J. Káňa, Knotek), 60. Kusko (Knotek) – 5. Buček (Voženílek, Čukste), 58. Kurovský (Čukste, M. Růžička).
Rozhodčí: Mrkva, Stano – Hlavatý, Axman.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 38:25.
Diváci: 4 854.
Nejlepší hráči: Jan Lukáš – Karlis Čukste.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Dujsík, Mareš, Škůrek, Švrček, T. Černý, Řezníček – J. Káňa, Knotek, Bambula – Plášek ml., P. Musil, Navrátil – Olesz, Kusko, Kucsera – Menšík, Anděl, Rutar. Trenéři: Tomajko a Žabka.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, Čukste, J. Jeřábek, Jaroměřský, Mar. Adámek – Daňo, Voženílek, M. Růžička – Buček, Hudáček, Kurovský – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Svačina, Haas, Hrňa – Lyszczarczyk. Trenéři: Moták a Országh.

Motor po deseti zápasech vyhrál venku

Bum, bum, bum. Motor si na Kladně otevřel střelnici, a to navzdory tomu, že čelil střelecké převaze svého soupeře.

Pro družinu kouče Modrého je venkovní výhra velkým povzbuzením: České Budějovice předtím z tripů po republice dovezly jen tři body. 

Série deseti nezdarů v řadě už je ale minulostí. Rytíři prohráli třetí utkání po sobě a zůstávají poslední. 

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „Po dvě třetiny jsme byli o krok nebo spíš dva pozadu. Měli jsme šanci přesilovky poté, co jsme dali na 1:3 a bylo tam pár závarů. Celkově ale Budějovice dobře bránily, hrály zodpovědně a nepustily nás do brejků. Dobře bránily, byly rychlejší a zaslouženě vyhrály.“

David Čermák (asistent trenéra Českých Budějovic): „Podobný zápas jsme odehráli naposledy doma s Vary. Tehdy jsme měli dobrý začátek, dvě přesilovky, ale potom jsme dostali gól. Taky nás to srazilo dolů a prohráli jsme 0:3. Za celý zápas jsme se do toho nedostali. Dneska nám tady pomohl rychlý první gól, kterým jsme se dostali do pohody. Nemuseli jsme se tlačit dopředu, hráli jsme zodpovědně do obrany a čekali jsme na nějakou chybu. Odehráli jsme zodpovědně celé utkání a zaslouženě jsme vyhráli.“

RYTÍŘI KLADNO – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:6 (0:2, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 52. Filip (Plekanec, Kubík) – 1. Gulaš (Hanzl, Plášil), 5. Tomeček (Štencel, Vopelka), 29. Přikryl (Vráblík), 56. Gazda (Pech), 58. Hanzl (Strnad, Gazda), 59. Valský.
Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Zíka, Klouček.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 36:25.
Diváci: 2 579.
Nejlepší hráči: Matyáš Filip – Jan Strmeň.
Rytíři Kladno: Bow – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Babka, Cibulskis – M. Procházka, Plekanec, Kubík – Indrák, Klepiš, Brodecki – Melka, Zikmund, Pytlík – Michnáč, Filip, Bláha – Beran. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Hovorka, Plášil, Gazda, Hail – Dzierkals, Pech, Valský – Strnad, Hanzl, Gulaš – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Tomeček, Vopelka, Karabáček. Trenéři: Modrý, Čermák a Fousek.

Do Ostravy se pro body nejezdí

Ve skvělé cestě základní částí pokračuje Ridera, která se vzhledem k tříbodovému zisku proti Kometě dotáhla na lídra z Pardubic. 

Na úvodní trefu domácích sice zareagoval Kim Strömberg, ve 12. minutě ale Vítkovicím vrátil vedení Petr Fridrich. A pojistku přidal ve druhé třetině z trestného střílení Roberts Bukarts.

Pořád tedy platí, že Ostravané doma ztratili jen dva body. Brno naopak nemá ideální formu: z posledních šesti duelů vytěžilo jen tři bodíky.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Poslední tři zápasy jsme vyhráli vyloženě se štěstím, ta hra nebyla dobrá, ale dnes si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Od začátku jsme do utkání šli s tím, že budeme aktivní. Šli jsme do vedení, ale možná nás hned zmrazil ten gól v dalším střídání na 1:1. Důležité ale bylo, že jsme to pořád před sebou tlačili v tom smyslu, že jsme vedli. Co bych chtěl ocenit na hráčích, že dnes skvěle reagovali na změnu rytmu hry, co se týče defenzivy a ofenzivy. Ve druhé třetině jsme byli na šance určitě jasně lepší. Ve třetí třetině perfektní taktický výkon, samozřejmě se Stezkou vzadu a se skvělým publikem. Zasloužené tři body.“

Martin Pešout (trenér Brna): „My jsme udělali dvě zbytečné chyby na začátku a tím jsme pustili domácí do jejich hry a pak jsme to měli hrozně těžké, když jsme se zkoušeli prodírat. Ve druhé třetině jsme to trošku chtěli strhnout za každou cenu a domácí nás trestali těmi šancemi, naštěstí nás Čiliak podržel. Ve třetí třetině jsme se dokázali vzepjat, ale bohužel nám to tam nepadlo a domácí si to pohlídali a zaslouženě vyhráli.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC KOMETA BRNO 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. L. Krenželok (Bernovský, Marosz), 12. Fridrich (Lakatoš, Grman), 38. Bukarts (TS), 60. Mueller (Bukarts) – 4. Strömberg (Koblížek).
Rozhodčí: Hejduk, Vrba – Rožánek, Lederer.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 39:24.
Diváci: 7 169.
Nejlepší hráči: Aleš Stezka – Kim Strömberg.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Koch, Raskob, Mikuš, Grman, J. Stehlík, Gewiese, L. Kovář – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Mueller – Kalus, Dej, Lednický – L. Krenželok, Marosz, Bernovský. Trenéři: Holaň a Philipp.
HC Kometa Brno: Čiliak – Ščotka, Kučeřík, Hrbas, Ďaloga, Gulaši, Holland, Mlčák – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Kollár, Zbořil, Šalé – Dufek, Süss, Kratochvíl. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.

Na západní frontě tentokrát loupili Tygři

Zatímco na stadionech soupeřů se hokejisté Karlových Varů řadí mezi elitní celky soutěže, tak před vlastním publikem je to úplně jiná písnička. 

Po pátečním kole má Energie doma na kontě stále jen čtyři výhry. Proti Liberci doplatila na střeleckou nemohoucnost, brankář Petr Kváča se blýskl 39 zásahy.

Na straně hostů se naopak prosadili Michal Birner a Petr Kolmann. Bílí Tygři po reprezentační pauze zaznamenali třetí triumf a navázali na předchozí skalp vedoucích Pardubic.

V lázeňském městě navíc zvítězili potřetí v řadě.

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Utkání jsme začali výborně, měli jsme dobrý pohyb, plnili jsme, co jsme si řekli. Vše nám vycházelo, dostali jsme přesilovku, tu jsme bohužel nevyužili a ten gól hned po ní nás trochu srazil. Přečkali jsme to do konce třetiny a měli jsme dobrý pohyb a tlak na brance, ale chyběl tomu větší tlak a bordel před bránou. Pak jsme všechny síly vrhli do útoku a dostali bohužel druhý gól. Snažili jsme se i v závěru, ale pořád tam chybělo nějaké procento většího tlaku u brány. Dnešek se nám nepovedl a gratulujeme soupeři a také k dobrému výkonu gólmana.“

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas, potřebujeme dobré výsledky. S naším výkonem jsme velice spokojeni, dobrou týmovou hru podpořenou skvěle chytajícím Petrem Kváčou. Důležité bylo ubránění oslabení, takže pochvalu si zaslouží speciální týmy. Klíčové podle mě bylo i ustání druhé třetiny, kdy domácí měli více ze hry a více stříleli. My jsme rádi, že jsme dokázali 60 minut odpracovat i směrem dozadu. Určitě jsou pro nás body cennější po navázání na výkon proti Pardubicím. Určitě chceme v takovém herním projevu pokračovati v dalších utkáních a s dneškem jsme velice spokojeni.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Birner (Filippi, Ordoš), 56. Kolmann (Birner, Filippi).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Ondráček, Gerát.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 39:19.
Diváci: 2 471.
Nejlepší hráči: Dávid Gríger – Petr Kváča.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Huttula, Plutnar, Dlapa, Stříteský, Pulpán, Bartejs, Havlín – Rachůnek, Gríger, Kružík – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Rulík, Osmík, Chalupa. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Kolmann, Aubrecht, Šedivý – Birner, Filippi, Ordoš – A. Najman, Bulíř, Frolík – Flynn, Šír, Faško-Rudáš – Dlouhý, Jelínek, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta, Jiří Kudrna a Jiruš.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 24 13 6 3 2 79:48 54
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 25 15 2 5 3 85:61 54
3. HC Olomouc 25 13 3 1 8 65:50 46
4. HC Oceláři Třinec 24 10 2 4 8 66:51 38
5. HC Škoda Plzeň 25 9 3 5 8 68:66 38
6. HC Kometa Brno 24 9 5 1 9 63:66 38
7. BK Mladá Boleslav 24 8 4 4 8

52:51

36
8. HC Sparta Praha 25 9 4 1 11 63:63 36
9. Bílí Tygři Liberec 24 6 5 6 7 67:64 34
10. HC Energie Karlovy Vary 25 8 3 2 12 62:81 32
11. Mountfield HK 24 8 2 1 13 54:65 29
12. HC Motor České Budějovice 24 7 2 3 12 58:69 28
13. HC VERVA Litvínov 24 6 1 5 12 64:76 25
14. Rytíři Kladno 25 5 3 4 13 52:87 25

Další program Tipsport extraligy

Neděle 4. prosince – 26. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
15:00 Bílí Tygři Liberec – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc
16:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Motor České Budějovice
17:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha
17:10 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)

Čtvrtek 8. prosince – předehrávka 27. kola:
18:00 Rytíři Kladno – HC Dynamo Pardubice

Pátek 9. prosince – 27. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Motor České Budějovice
17:30 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz