Jágr přiznal: Nebýt virózy, už jsem nikdy nemusel hrát. Co příští rok? Chuť má, ale...

Jaromír Jágr | Foto: Markéta Křížová

Jaromír Jágr v 51 letech bořil všemožné extraligové rekordy. A vše nasvědčuje tomu, že v příští sezoně historické milníky dál posune. „Chuť pokračovat mám. I když jsem ji měl daleko větší po konci základní části než teď po baráži," říkal v rozhovoru s novináři bezprostředně po stvrzení kladenské záchrany.

Co teď převládá: úleva, nebo únava?
Dnešní den byl, nechci říct, že úplně v klidu, ale... Díky náskoku 3:0 jsme měli dost velký polštář, kdyby to třeba nevyšlo. Takže celý den byl, dá se říct, v klidu. Možná nějaké očekávání... Před baráži jsem totiž nevěděl, co čekat. Ale myslím, že jsme kvalitně potrénovali, a to bylo důležité.

Pomohla i loňská zkušenost z podobně dlouhé pauzy?
Spousta hráčů si to zahrála, měli jsme podobný tým jako loni. Takže věděli, co je čeká. Pro nikoho nebylo během těch 42 dnů jednoduché udržet koncentraci. Musím tedy poděkovat všem hráčům i trenérům, jak to zvládli, že měli trpělivost a dokázali se obětovat.

Nakonec z toho byla blesková výhra 4:0.
Nejdůležitější byl asi ten první zápas, kdy jsme sice vyhráli jenom 1:0, viděl jsem ale, že jsme měli daleko víc ze hry. Ve druhém zápase jsme měli dobrý začátek, ve třetím to samé. Naše největší výhoda byla, že jsme v sérii nikdy neprohrávali, že jsme vždycky dokázali dát první gól – oni to pak museli otevřít.

Co udělat jinak, abyste se příští rok baráži vyhnuli?
Jedna věc je, že člověk může chtít dělat něco jinak, druhá věc je, zda jsou k tomu možnosti, prostředky. Ono najít rozdílové hráče, to docela dost stojí. Nikdo ti navíc nezaručí, že ti hráči opravdu budou rozdíloví. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom se po dlouhé době dostali na vyšší příčky, naši fanoušci by si to zasloužili. Budeme dělat maximum.

„Naše největší výhoda byla, že jsme v sérii nikdy neprohrávali."

Co zítra? Budete chvíli odpočívat, nebo už začnete jednat o nové sezoně?
Musíme si rozmyslet, jakým směrem půjdeme. Jací hráči zůstanou, nezůstanou... A jaké jsou možnosti, od kterých se odrazit. Samozřejmě by bylo daleko horší, kdybychom tu soutěž ztratili. To by se muselo úplně všechno překopat. Takhle víme, že hrajeme extraligu. Pokusíme se udělat nejlepší manšaft, jaký budeme moct.

Kolik hráčů odejde?
Jediný hráč, kdo má podepsáno někam jinam, je Adam Kubík. Samozřejmě u Jakuba Klepiše nebo Tomáše Plekance, kteří jsou starší hráči, záleží na nich, jestli budou chtít hrát a jestli se jim tady líbí. Ostatní hráči mají opci a mladí mají podepsané smlouvy. Bude záležet na nás, jaké hráče si necháme a které ne.

Už jste se s Tomášem Plekancem bavil o jeho pokračování?
Dneska skončila soutěž. Dáme tomu čas. Počkáme a uvidíme.

A co vy?
Mně hokej pořád baví. Samozřejmě je frustrující, když jsem byl zvyklý na určité výkony, které teď nepodávám. Na druhou stranu je výhoda, že jako majitel jsem pořád vevnitř klubu a vím tedy, co se přesně děje. To je velké plus. Spíš jde o to, že každý zápas a příprava na každý zápas... Prostě, není to jenom o tom přijít a odehrát si patnáct minut, občas zajít na trénink. Jde o regeneraci, extra trénink, cestování... V mém věku to vezme daleko víc času, než jsem tomu někdy schopný dát. Člověk si pak říká, jestli by někde jinde nezvládl důležitější věci.

„Chuť pokračovat? Měl jsem ji daleko větší po konci základní části než teď po baráži."

Chuť pokračovat ale je?
Měl jsem ji daleko větší po konci základní části než teď po baráži. Těch 42 dnů před baráží mi moc neprospělo.

Dá se čekat, že na začátku sezony budete znovu hodně zaměstnaný manažerskými povinnostmi a zapojíte se zase postupně?
Hodně záleží, jestli už budu hrát v přípravě. Pokud bych přátelské zápasy vynechal, tak už by se mi do toho nechtělo naskakovat. Pořád bych to oddaloval a bylo by to horší a horší. Kdybychom letos v prosinci neměli tu virózu, nevěřím, že bych letos vůbec hrál. Už bych tam nešel a možná už bych nikdy nehrál. Paradoxně mi to pomohlo k tomu, že jsem se musel vrátit – a začalo mě to trochu bavit. Jak mi ale v létě ujedou ty přípravné zápasy, je to potom těžké...

Máte proto v hlavě, že byste do nich chtěl naskočit?
Momentálně nemám v hlavě vůbec nic. (usmívá se)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz