Jágr: Všichni pochopili, že se hrálo pro Ukrajinu. Tohle je pro mě velké vítězství

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

9. března 2022, 8:44

Petr Pavlík

Sparťané v rámci charitativního utkání na podporu Ukrajiny neoficiálně před vlastním publikem v O2 areně porazili Kladno 4:1. Třemi body se blýskl sparťanský útočník Filip Chlapík, největší pozornost na sobě měl nicméně hrající majitel kladenských Rytířů Jaromír Jágr. Nestárnoucí legenda českého hokeje byla klíčovou postavou v zorganizování tohoto nevšedního zápasu.

Jágr před pár dny inicioval změnu pořadatelství, aby se zápas mezi Spartou a „jeho“ Kladnem odehrál v O2 areně. Důvod byl jednoduchý: Co největším počtem fanoušků zaplnit největší arénu v republice a pomoct Ukrajině v těžké době. Výtěžek ze vstupného poputuje na pomoc rodinám a dětem z Ukrajiny. Na zápas do největší multifunkční arény v naší republice si našlo cestu téměř 15 tisíc fanoušků. „Všichni pochopili, že se tentokrát hrálo pro někoho jiného, pro Ukrajinu,“ uvedl Jágr.

„Mrzelo mě, když jsem četl zprávy o tom, že probíhá válka. Je mi hrozně líto lidí, kteří prchají z Ukrajiny a vezou si s sebou třeba jen tašku. Vzájemně se musí rozloučit, tátové jdou do války bránit svou vlast. Rodiny si samozřejmě nejsou vůbec jisté, zda se ještě někdy v životě uvidí pohromadě, prostě zda se o ně dokáže někdo postarat,“ dodal se smutným výrazem na tváři velezkušený matador.

Jágr v pozápasovém rozhovoru přiznal, že pro něj nebyl výsledek utkání mezi Kladnem a Spartou tentokrát rozhodující. „Nebylo pro mě klíčové, abych v utkání předvedl nějaký skvělý výkon. Bylo pro mě hlavně důležité, abych pomohl celou akci zorganizovat. To je pro mě velké vítězství,“ dodal zkušený útočník. „I když si hráč třeba řekne, že hraje exhibiční zápas, pořád se musí soustředit, aby odvedl dobrý výkon. Věděli jsme, že utkání bude speciální. I z tohoto důvodu jsme chtěli takovou akci uspořádat,“ vysvětloval.

Celá akce se organizovala hodně narychlo, v krátkém časovém úseku bylo potřeba zajistit spoustu věcí. „Nenapadlo nás, že by akce mohla být takhle veliká. Věřili jsme, že dorazí na zápas alespoň deset tisíc diváků. Času jsme měli opravdu velmi málo, museli jsme zařídit hned několik věcí. Jsem rád, že všichni fanoušci pochopili mou zprávu, že chceme pomoct Ukrajině,“ uvedl Jágr. „Věřil jsem, že bude fanoušků plno. Zápasy mezi Kladnem a Spartou jsou vždycky vyhrocené. Teď tomu nebylo jinak. Prostě jsem věřil, že bude skvělá atmosféra,“ komentoval spokojeně Jágr.

Kladno i přes velkou snahu bude nakonec obhajovat svou extraligovou příslušnost až v baráži. „Klukům jsem po zápase už v Brně říkal, že nás čeká těžký úkol. Nikdo z nás teď v podstatě neví, jak se připravit a co od soupeře čekat. Musíme čekat dlouhých čtyřicet dní, pak budeme hrát o všechno. Naši situaci bych přirovnal k vojákům, kteří se připravují na válku a nevědí, co je tam čeká. Budeme hrát proti týmu, který je třeba unavený či má zraněné hráče, ale na druhou stranu může být rozehraný. Myslím si, že to pro nás budou těžší zápasy oproti duelům v základní části v extralize,“ uvědomuje si Jágr.

„Věřím týmu, který máme. Pokud se udržíme, chci osmdesát až devadesát procent hráčů z našeho kádru udržet pro příští sezonu.“

Mužstvo se bude spoléhat na své klíčové hráče včetně zkušeného Tomáše Plekance. „Věřím týmu, který máme. Pokud se udržíme, chci osmdesát až devadesát procent hráčů z našeho kádru udržet pro příští sezonu. Chci, abychom hráli daleko důstojnější hokej. Myslím si, že můžeme hrát daleko lépe, a hlavně na jiných místech v tabulce, než tomu bylo v této sezoně. Baráž nebude nic jednoduchého, čeká nás opravdu těžký úkol,“ dodává legenda českého hokeje.

Kdybych měl jít teď zápas rozhodnout, určitě se na to necítím

Jak se bude Jágr v nadcházejícím období připravovat na start baráže? „Poslední dva měsíce jsem skoro netrénoval. Občas jsem naskočil do čtvrté formace na sedm až osm minut. Kdybych měl jít teď zápas rozhodnout, určitě se na to necítím. Teď mám dlouhou pauzu na to, abych šlápl do tempa a připravil se nejlépe, jak umím. Vím, že mi v tom nic nebrání. Věřím, že se od svých výkonů odrazím dál,“ uzavírá.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz