Jalonen: Každý musí žít pod tlakem. S kým bude hrát Pastrňák?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

18. května 2022, 15:34

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) O den dřív s národním týmem v negativním slova smyslu přepsal historii, před novináře ale kouč Kari Jalonen nepřišel ve sklíčené náladě. „Koukejte, tohle je u nás ve Finsku léto,“ říkal s úsměvem v narážce na teplé počasí.

Ve středu jste hráčům dal volno, odpolední trénink byl pouze dobrovolný. Proč jste se tak rozhodl?
Po zápase jsme trochu změnili náš plán, byla to pro nás opravdu těžká porážka. Dívat se na video nebylo vůbec jednoduché, protože jsem věděl, jaký bude na konci výsledek. Zápas jsem si analyzoval, líbil se mi Vejmelka. Odchytal opravdu dobré utkání a dal nám šanci zvítězit. Některé věci nechceme měnit, ale zlepšit se v nich. Chci vidět hráče víc bojovat, hrát fyzicky a šedesát minut tvrdě makat. Takové věci v naší hře potřebujeme, musíme se zlepšit. Včerejší výsledek hodíme za hlavu, zítra je nový den.

„Nebudu lhát, mám statistiku a vím, že jsme je měli. Dokonce jsem to dvakrát kontroloval.“

Pořád si myslíte, že jste proti Rakousku měli čtrnáct super šancí?
Ano, počítal jsem je. Nebudu lhát, mám statistiku a vím, že jsme je měli. Dokonce jsem to dvakrát kontroloval. Vypadá to, že mi nevěříte, ale opravdu to tak je. Prostě se nám je nepodařilo zužitkovat, druhá třetina byla asi naše nejlepší. V ní jsme takových šancí měli šest nebo sedm. Když je dostanete, tak toho musíte využít, což se nám nepovedlo. Jejich brankář každopádně odvedl skvělou práci a udržel je na dostřel. Nechci si nic vymýšlet, mám statistiky.

Kolik podobných příležitostí jste tedy napočítal u soupeře?
Šest super šancí, kdy mohli dát gól, dohromady patnáct. Nepočítám střely ze střední vzdálenosti, to není gólová šance.

V zemi se po historické porážce zvedla vlna kritiky. Dostalo se k vám něco?
Ne.

Cítíte se nyní víc pod tlakem?
Ne, ne. Tohle je část naší práce, každý musí žít pod tlakem. Hráči ví, jaká je situace, pořád máme všechno ve vlastních rukou. Máme před sebou ještě čtyři zápasy, musíme jít den po dni.

Proč myslíte, že tým nedokáže udržet koncentraci po celých šedesát minut?
To je dobrá otázka. Stalo se to i s Velkou Británii, kdy jsme do zápasu nevstoupili dobře. Dalších čtyřicet minut se mi líbilo, ale prvních dvacet nám prostě chybí. Stejně to v podstatě bylo taky proti Švédsku, tam jsme nejlépe odehráli třetí třetinu. Podobný dojem mám ze včerejška, zítra potřebujeme celých šedesát minut.

„Díval jsem se na celé zápasy, v systému problém není.“

Včera jste mluvil o tom, že hráči prožívají velké zklamání. Co z nich cítíte dnes?
Jsme profesionálové. Všichni byli pochopitelně smutní a cítili se trochu provinile, ale to je normální, když se prohraje. Vlastně to byl hlavní důvod, proč jsme změnili dnešní plán. Někteří kluci chtěli jít na led, zbývající zůstali mimo.

Nemyslíte, že posilám z NHL dělá problém defenzivní systém?
(přemýšlí) Díval jsem se na celé zápasy, v systému problém není. Hrají přesně jako ostatní kluci, podle mě se systém jen moc řeší. Včera ráno jsme o něm vlastně ani nemluvili, po Švédských hrách jsem s tím byl spokojený.

Mezi prvními dvěma útoky je ale znatelný rozdíl, druhý oproti prvnímu není vůbec vidět…
S Hertlem se mi líbil Zohorna, jeho lajně přinesl rychlost. Zítra se ji pokusíme dostat také na druhé křídlo, potřebuje ji na obou stranách. Pokud útok nefunguje, tak je čas udělat změny. Uvidíme.

Vnímáte jako problém, že se hráči z NHL ještě gólově neprosadili?
Dávat góly je nejtěžší část hry, nedělám si z toho hlavu. Když tým vyhrává, tak nezáleží, kdo skóruje.

Do dějiště turnaje už dorazil David Pastrňák. Mluvil jste s ním?
(rozhlédne se) Tamhle zrovna jde… Hned na led, má hodně energie. Myslím, že Pastrňák i Kämpf nám dodají potřebný impuls, zapojí se do hry v pravou chvíli. Pastu musím pochválit – celý den cestoval a rovnou chce jít na led. Kämpf přijede zítra, takže naše soupiska bude kompletní.

Už jste přemýšlel o tom, kam ho do sestavy zařadíte? Mluví se o jeho spojení s Davidem Krejčím.
(usměje se) Kdybych vám to řekl, tak se to dozví Lotyši, ale s Krejčím mají dobrou historii. Jeho lajna je zatím naše nejlepší na turnaji, ale teď ji musíme trochu změnit. Chci, aby Pasta hrál s ním.

„Kdybych vám to řekl, tak se to dozví Lotyši, ale s Krejčím mají dobrou historii.“

Jakou reakci od týmu očekáváte ve čtvrtek proti Lotyšsku?
Výhru, samozřejmě. Jak jsem řekl, chci vidět větší bojovnost, tlak do branky, hned od začátku. O tom hokej je.

Prozradíte, koho teď berete jako brankářskou jedničku? Je to Karel Vejmelka?
Zatím jsme o tom nerozhodli, musím si promluvit s trenérem brankářů. Po tréninku si sedneme a řekneme si to. Ale Dostál je stále mimo hru, má menší zranění a nemůže ani trénovat.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz