Jalonen o telefonátu s německým koučem i Kanadě: Bude to velký večer

Foto: Jan Beneš, Český hokej

27. května 2022, 16:12

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Češi budou bojovat na letošním mistrovství světa o medaile. Kari Jalonen si po výhře nad Německem 4:1 volal dokonce s hlavním soupeřovým trenérem. Teď už ale vyhlíží sobotní bitvu s Kanadou. Postoupí Češi po 12 letech do finále?

„Dneska jsem si volal s Toni Söderholmem. Říkal, že jsme byli mnohem silnější v soubojích. Viděl jsem to podobně – měli jsme sílu, energii. Jsou to malé věci, které změnily momentum zápasu,“ prozradil Kari Jalonen.

Zároveň ale přiznal, že měl jeho tým i štěstí. Však Karla Vejmelku třikrát zachránila tyčka. „Měli jsme štěstí, ale to také potřebujete k velkým výhrám,“ vysvětlil.

Tři ze čtyř branek vstřelili opět hráči z první lajny.

„Dneska jsem si volal s Toni Söderholmem. Říkal, že jsme byli mnohem silnější v soubojích. Viděl jsem to podobně."

„Počítáme jen výhry. Já nemůžu kritizovat hráče, že nedají gól. Já tohle nedělám. Já samozřejmě doufám, že se jim to povede, ale tohle je týmový sport. Sleduji pouze týmové stats. Vyhráváme a prohráváme jako tým, ne jako jednotlivec,“ povídal hlavní trenér a zastal se dalších hráčů.

„Ostatní lajny pracují dobře. Jak jsem říkal včera, jsem spokojený se všemi formacemi. Zejména obránci odvedli včera skvělou práci a Vejmelka nám dal šanci vyhrát.“

Kari Jalonen ve čtvrtek po českém zápase spěchal zpět do Tampere, aby viděl souboj Finska proti Slovensku. Jeho rodná země nakonec vyhrála 4:2.

„Rozhodli jsme se, že jak jen to bude možné, pojedeme do Tampere. S Martinem Eratem a Liborem Zábranským jsme jeli autem. Nechtěl jsem zůstat v Helsinkách."

To už je ale minulost. Vrchol turnaje je tady… Česko vs. Kanada. Vítěz půjde do finále.

„Počítáme jen výhry. Já nemůžu kritizovat hráče, že nedají gól. Já tohle nedělám. Já samozřejmě doufám, že se jim to povede, ale tohle je týmový sport."

Zámořští hráči postoupili do semifinále po fantastickém obratu z 0:3 na 4:3 po prodloužení proti Švédsku.

Viděl zápas Jalonen?

„Neviděl, nechystám se. Ráno jsme začali sbírat informace o Kanadě, kolega stejně jako proti Německu bude shánět podrobnosti. Video tým bude dávat dohromady všechny klipy či poznatky. Zítra to přeneseme na hráče,“ popisoval.

Češi naposledy porazili Kanadu v roce 2010, tehdy slavili poslední zlato. „Všichni ví, že když potřebují zabrat, tak to udělají. Musíme se koncentrovat na náš tým.“

„Oni hrají velmi rychlý hokej. Je to jejich systém. My o tom víme, musíme ze sebe dostat to nejlepší,“ zavelel Kari Jalonen.

Ten zároveň ujistil, že všichni hráči jsou zdravotně v pořádku a všichni jsou připraveni hrát. Změny v sestavě by tak pravděpodobně být nemusely.

„Bude to skvělý večer pro hokej… Musíme hrát dobře celých 60 minut,“ upozornil.

Národní tým čeká přesně deset let na medaili z mistrovství světa… Stačí vyhrát jeden ze dvou nadcházejících zápasů a tohle prokletí bude prolomeno.

„Nepřemýšlím teď o tom. Jdeme den po dni. Musím se koncentrovat, chceme dělat malé krůčky. Nechci se koukat moc dopředu, dnes je dnes, zítra máme zápas,“ zakončil rodák z Finska Kari Jalonen.

Dovede český hokej zpátky k nejvyšším pozicím? Bitva o finále začíná v sobotu od 17:20 českého času.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz