Jalonen viděl srdce: Takhle chceme hrát! A Blümel? Budoucnost českého hokeje

Foto: Jan Beneš, Český hokej

23. května 2022, 19:08

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Ne, nejednalo se o nejpohlednější vítězství. Takovým stylem hry se ale národní tým chce prezentovat a na šampionátu se ho snaží vyladit v pravou chvíli. Další překážku v podobě USA z cesty odsunul jediný (a nejlepší český) střelec Matěj Blümel.

„Bylo to našich nejlepších šedesát minut na turnaji. Hráli jsme play off hokej: viděl jsem týmového ducha, každý na ledě nechal všechno. Dali jsme do toho srdce, to je klíč k úspěchu,“ těší kouče Kariho Jalonena.

O tom, že reprezentaci zkusí vtisknout tvář podobnou té finské, se psalo v podstatě od začátku jeho současné štace.

A teď se zejména díky zodpovědnému plnění systémových věcí před Jalonenovými svěřenci museli sklonit borci ze Spojených států.

„Takhle bychom chtěli hrát i zbývající zápasy na turnaji. 1:0 je vždycky dobrý výsledek,“ usmívá se šéf naší střídačky. „Když přijdou těžké zápasy, tak to tak bývá. Musíte prostě využít své šance.“

„Hráli jsme play off hokej: viděl jsem týmového ducha, každý na ledě nechal všechno.“

Pryč je tedy dojem z nepřesvědčivého startu MS: Česko si po papírově slabších Lotyších a Norech vyšláplo taky na soupeře silnějšího kalibru. „Viděl jsem, jak hráči společně rostou,“ oceňuje tým Jalonen.

Duel se zámořským sokem očarovaly dvě hlavní tváře – brankář Karel Vejmelka a útočníka Matěj Blümela

První z nich jistým výkonem podržel národní tým, zlikvidoval všechny gólové příležitosti Spojených států a na mezinárodní úrovni oslavil první čisté konto.

„Má opravdu vysoké sebevědomí, gólman to potřebuje. Snažili jsme se mu před brankou pomoct.“

„Má opravdu vysoké sebevědomí, gólman to potřebuje. Snažili jsme se mu před brankou pomoct,“ povídá Jalonen.

„Už byl několikrát blízko, teď se to povedlo.  Ale dál před ním musíme hrát zodpovědně,“ nabádá.

A záři reflektorů svým směrem opět strhl ještě objev Blümel. Tentokrát využil své rychlosti, dojel dlouhý pas od Zohorny a mazácky vymíchal brankáře Swaymana.

„On je budoucnost českého hokeje, na šampionátu předvádí skvělé výkony. Je to skromný kluk, rychle se učí. Dal pro nás velký gól,“ chválí ho Jalonen.

„Je to skromný kluk, rychle se učí. Dal pro nás velký gól.“

Čechy vstříc třem důležitým bodům a posunu na třetí příčku v tabulce tlačilo i několik tisícovek skvělých fanoušků. Díky nim měla atmosféra v Nokia Aréně skoro domácí parametry.

„Bylo to skvělé. Snad nám pomohou i zítra, i když tady asi bude víc Finů,“ směje se český trenér na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz