Jandač o velkém závěru: Našli jsme cestu k vítězství. Ale nejucháme!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

13. prosince 2017, 22:09

Václav Jáchim

Dlouho to vypadalo, že O2 arena bude pro české reprezentanty podobně zakletá jako v bojích o medaile na MS 2015 nebo v následných přátelských utkáních. Hokejisté v bitvě se Suomi dlouho ztráceli, marně vyhlíželi radost z gólu. Dvě třetiny to z jejich strany nebyla žádná hitparáda, ale pak Češi zabrali a předvedli velký obrat. "Vyhrát je samozřejmě lepší než prohrát. Našli jsme cestu k vítězství, z toho máme radost. Ale nejucháme!" konstatuje Josef Jandač.

Podobný závěr utkání potřeboval národní tým jako sůl. Na listopadovém turnaji Karjala se moc nedařilo, odjíždět teď k utkáním do Moskvy s domácí porážkou v zádech, to by nebylo nic příjemného. Na výkonu elitního výběru by se našlo dost much, ovšem povedený finiš zvedne sebevědomí i náladu. "Ve třetí třetině jsme se do toho dostali a klidně mohli vyhrát v normální době," připomíná hlavní kouč.

Co se vám honí hlavou po takovém zápase?
Samozřejmě je lepší vyhrát, než prohrát. (usměje se)

Český tým nehrál dvě třetiny dobře, pak se ale zvedl a dokázal zvítězit. Máte vysvětlení, proč to v zápase dlouho vázlo?
Dvě třetiny jsme byli horším týmem. Vůbec se nám nedařilo. Nebyli jsme schopni vyrovnat se Finům v rychlosti. V té poslední třetině jsme ožili. Trošku se zamíchalo sestavou, pak jsme naopak začali hrát my a soupeř byl trošku statický.

Byl jste po dvou třetinách hodně zklamaný z výkonu mužstva?
Samozřejmě. Ano. Říkal jsem si, že není možné, aby nás přejeli takovým způsobem. Nevím, jestli se nám rozjezdily nohy, nebo co se promítlo jiného... Do té doby to prostě nebylo ono. V první třetině se nám nepovedla ani přesilovka, obraz hry vypadal stejně jako v pět na pět. My měli početní výhodu, ale šance si vytvořili Finové. Buď nějaká nervozita, nevím. Pak to z kluků spadlo. Už nebylo co ztratit, ve třetí třetině jsme se do toho dostali. A ještě mohli vyhrát v základní hrací době.

Jak jste se snažil působit na mužstvo během druhé přestávky? Byl tam řev, nebo spíš snaha o uklidnění?
Řekl bych, že šlo o kombinaci obojího. 

Třetí gól? Chtěl jsem to tam narvat, popsal rozhodující trefu Růžička

Co říkáte na kanonádu Martina Růžičky?
Je to střelec. Je v podstatě jedno, kdo ty góly dá. Hlavně jsme rádi, že se nám to podařilo. Martinovi jsem k hattricku gratuloval. Dvakrát se trefil v přesilovkách, to je jeho parketa. V klubu bývá zvyklý hrát spoustu minut. Umí to trefit, umí dát gól. Ale také on byl v prvních dvou třetinách nervózní.

Růžičkovi to v reprezentaci nikdy extra nestřílelo. Je kanonáda proti Finům příslibem do dalších bitev?
Ještě bych nechtěl předjímat, dvě třetiny hrál také prd. Hattrickem pochopitelně mužstvu pomohl, je to jeho hokejová přednost. V nároďáku měl historicky trošku smůlu. Důležité je, aby to z něj spadlo. aby se nějak nestresoval a zabojoval dál v zápasech o olympiádu. Už má něco za sebou.

Jak se vám líbil výkon brankáře Furcha, který z Ruska dorazil až v úterý?
Jsme limitovaní časem. Dominikovi jsme potřebovali dát nějaký zápas, abychom ho před olympijskou nominací viděli. Aby chytal. Spoléhali jsme, že bude mít málo zásahů a méně práce. Ono to tak nebylo. (pousměje se)

Dominik Furch: Plný dům nám možná lehce svazoval ruce

Mužstvo zaslouží uznání, že nakonec dokázalo duel otočit. Ale ztrácet o dva góly, to ve vyrovnaných duelech Euro Hocky Tour není nic příjemného.
První gól jsme dostali po chybě. Bylo to bohužel brzy, ale stane se. Pak jsme inkasovali v oslabení, což se pak na téhle úrovni blbě otáčí. Nám se to tedy povedlo i na posledním mistrovství světa. Tehdy v závěru, po penaltách. Teď jsme ve třetí třetině přemýšleli o tom, jak zamíchat mužstvem. Jak mu pomoci. Já už připravoval power play, šli bychom do ní i brzy. Tím, jak jsme dali první gól, se můj plán samozřejmě trošku změnil.

Takže konec dobrý všechno dobré? Nebo jsou úvodní dvě třetiny velkým varováním?
Ne,ne,ne. Samozřejmě nejucháme. Ale je samozřejmě lepší, když ten zápas vyhrajete. Důležité je najít cestu k vítězství. Když taháme za kratší konec, na turnaji se pak počítá výsledek. V přípravě je šance něco si ukázat, něco si říci. Kluci to vědí také.

Fanoušci díky! Národní tým děkuje za podporu

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz