Jaškin v Rusku pookřál, teď se těší na Karjalu: Změnit scénář je fajn!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

5. listopadu 2019, 9:05

Václav Jáchim

Když nosil reprezentační dres naposledy, byl Dmitrij Jaškin ještě hráčem Washingtonu a patřil do NHL. Teď je všechno jinak, bojovný útočník během léta změnil adresu a na turnaji Karjala se představí už coby zaměstnanec Dynama Moskva. „Změnu jsem udělal proto, abych hodně hrál a měl zase z hokeje radost. Cítím se fajn," hlásí upřímně.

Na sraz elitního výběru do Prahy dorazil v dobré pohodě. Někdejší slávista se v Dynamu postupně rozehrál a poslední dobou to byl v jeho podání koncert. „Dostávám hodně času na ledě a důvěru od trenéra, což si myslím, že je nejdůležitější. Pak přichází všechno ostatní," povídá s nadhledem.

V průběhu letní pauzy dlouho nebylo jasné, kam Jaškin zamíří. Vyčkával, nechtěl se vzdát NHL, zároveň však také věděl o zajímavých nabídkách z Kontinentální ligy. Má ruské kořeny, hovoří rusky. Přesun východním směrem pro Dmitrije nebyl nikterak složitý.

Jakmile se rozhodl, v podstatě škrtl nutnost složité adaptace. „Asi mi to nějak pomohlo," říká o svém původu. „Ale v týmu máme slovenského beka Čajkovského, jsou tam Finové a Švédové." Hodně času prý tráví s bývalým bekem Sparty. „Michal Čajkovský je fajn kluk. Trošku jsme se znali už dřív, když potřebuje, snažím se mu pomoci."

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Je jasné, že v kabině Jaškin slyší nejvíc ruštinu. „V naší pětce však používáme víc jazyků," namítá. „Máme tam Michala, Fina, mě a dva Rusy, takže se bavíme anglicko-slovensko-česko-rusky," směje se. Účastník posledních dvou šampionátů a Světového poháru 2016 válí vedle skvělého technika Vadima Šipačova a Daniila Tarasova, který kdysi okusil NHL v San Jose.

Tohle trio hraje poslední dobou neskutečně. „Rozumíme si výborně. Nějaký čas už spolu nastupujeme, myslím, že naše lajna funguje velmi dobře." Šňůra povedených bitev a přísun bodíků do hodnocení produktivity výrazně zvedly náladu. „Je určitě dobrá. Vyhráli jsme šest z posledních sedmi zápasů, všichni jsou spokojeni," kvituje.

Vstup do sezony ovšem neměl Jaškin ideální. „Ze začátku to nebylo, co by mělo být. Ale pak jsem se rozehrál. Nějak jsme si sedli," hlásí. Po hokejové stránce poznal obrovskou změnu. „Liga je úplně jiná než NHL, hráči také. Rozdíly z toho automaticky vyplývají." Naopak Moskva mu žádné potíže nečiní. „Bydlel jsem tam celé léto, zvykat jsem si moc nemusel. A v týmu?Samozřejmě, vždycky je to jiné, pokud hráč přijde do něčeho nového. Ale kluci jsou super a parta dobrá."

Foto: dynamo.ru

Ve statistikách KHL má Jaškin na kontě 24 zápasů, devět gólů a 12 nahrávek, co je kvalitní bilance. Formu chce teď předvést i na mezistátním ledě. Po přesunu z Ruska se v pondělí hlásil na reprezentačním srazu, s únavou se prý nepere. „Já věděl, co mě čeká. Mohl jsem se na to připravit. Trošku si odpočineme a půjdeme na to." Nominace ho potěšila. „Vždycky je to příjemné. Trošku změníte scénář, člověk má možnost potkat se s klukama a samozřejmě i se všemi z rodiny. Je to fajn."

Nad účastí vůbec neváhal. „Asi před dvěma týdny jsem mluvil s trenérem Říhou. Přijel do Moskvy, potkali jsme se a něco si řekli. Vždycky mě potěší, když dostanu pozvánku." O možnosti hrát častěji za národní mužstvo přemýšlel už dřív. „Jakmile jsem podepsal Dynamu, měl jsem to v hlavě," potvrzuje.

V minulosti platilo, že urostlý buldok v nejcennějším dresu pokaždé pookřál. Na loňském mistrovství světa hrál výtečně, letos v Bratislavě jakbysmet. „Jo, určitě. Je to reprezentace, vždycky trošku jinačí nálada," souhlasí. Pro turnaj Karjala s ním trenéři počítají do dvojice s Lukášem Sedlákem, jehož zná už z juniorských výběrů. Stejně tak kamaráda Tomáše Hyku, který nemohl dorazit ze zdravotních příčin. „Měsíc zpátky jsme měli proti nim zápas v Čeljabinsku. Kluci hráli výborně, škoda, že Tomáš teď nemohl přijet. Ale i tak se těším. Věřím, že to bude fajn," uzavírá.

Foto: Petr Coufal

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz