Je ve mně velký kus Ruska, říká Safin. Hrát za Česko je pro něj čest

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Je mu teprve sedmnáct, přesto se už proháněl v dresu Sparty v Tipsport extralize. „Byla to nepopsatelná chvíle mého života,” vzpomíná Ostap Safin.

Ostap Safin? To jméno nezní moc česky.

„Narodil jsem se v Praze, všichni moji sourozenci jsou ale z Ruska. Skoro každý rok se tam vracím na prázdniny,” prozrazuje útočník, který má dvojí občanství. „Je ve mně velký kus Ruska. Rusko je taková moje druhá polovička.”

Reprezentuje však Českou republiku. Mimo jiné na letošním Memoriálu Ivana Hlinky. „A je to pro mě hodně velká čest!”

„Narodil jsem se v Praze, všichni moji sourozenci jsou ale z Ruska. Skoro každý rok se tam vracím na prázdniny."

První hokejové krůčky udělal ve třech letech na Hvězdě. Pak odešel do Sparty, kde hraje doteď. Loni za ni debutoval v Tipsport extralize. „Nepopsatelná chvíle mého života,” neskrývá. „Byla to pro mě velká čest a prozatím největší zážitek v kariéře. Jsem moc rád, že mi dala Sparta takovou příležitost. Hodně mě to posunulo.”

Brzy může v nejvyšší soutěži přidat další starty. „Už v minulé sezoně mi říkali, že bych mohl letos v áčku dostat víc prostoru. To ale bude hodně záležet na tom, jak budu hrát a jak na sobě budu pracovat,” je si vědom. „Na zápasy Sparty jsem chodil i jako divák. Bývá neskutečná atmosféra. Dostat se do áčka je tak pro mě velký cíl.”

Každé příležitosti trénovat s hlavním mužstvem si proto váží. „Je to úžasné, úplně jiná úroveň,” říká nadšeně. „Byla sranda sedět v kabině, poslouchat vtípky a hlášky,” vypráví o prvních chvílích v A-mužstvu.

„Na zápasy Sparty jsem chodil i jako divák. Bývá neskutečná atmosféra. Dostat se do áčka je tak pro mě velký cíl.”

V době, kdy vznikal rozhovor, ještě neměl příležitost trénovat po boku Jaroslava Hlinky. „Bohužel, ale moc bych chtěl. Je sparťanská legenda, od které se mám hodně co učit.”

Ač je Safinovi teprve sedmnáct, před prvním tréninkem s muži nervózní nebyl. „Vůbec. Pro mě bylo moc důležité, abych ukázal, co ve mně je. Doufám, že se mi to povedlo,” věří Safin, kterého, jak je vidno, máloco rozhodí. „Popravdě řečeno, před zápasy nervózní nebývám. Ani před svým debutem v extralize jsem nebyl. Měl jsem tehdy ale takový nepřirozený pocit.”

Ostap Safin.

Ostap Safin. | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Safin patří k velkým talentům českého hokeje. Nebylo by proto překvapení, kdyby jeho jméno zaznělo na příštím draftu do NHL. „O draftu určitě každý hokejista přemýšlí. Pro mě je ale momentálně důležitější ukazovat co nejlepší výkony na Spartě.”

Odchod do zámořské juniorky tedy není na pořadu dne. „Minulou sezonu jsem podepsal se Spartou smlouvu na dva roky, zůstávám tak v Čechách.”

„Dostat se do NHL je ale můj cíl,” hlásí. V cestě za jeho splněním by mohly Safinovi pomoci i tělesné proporce – talentovaný útočník měří 194 centimetrů. „Teď už nerostu vůbec,” prozrazuje. „Ze své výšky těžím v osobních soubojích. Žádné nevýhody v ní nevidím. Hlavní je trénovat obratnost.”

„O draftu určitě každý hokejista přemýšlí. Pro mě je ale momentálně důležitější ukazovat co nejlepší výkony na Spartě.”

Ostap Safin.

Ostap Safin. | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz