Jeden trénink a do hry! Neskutečný pocit, září Polák. Na nájezd se nehlásil

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

„Jako když někoho hodíte do vody a ‚plavej‘.“ Tak trefně popsal boleslavský kouč Radim Rulík situaci Vojtěcha Poláka. Šestnáctiletý mladíček premiérově skočil do extraligy po jednom jediném tréninku s mužstvem!

Že je vůbec prvním hráčem ročníku 2004, který se zapojil do české nejvyšší soutěže, prý nestačil zaregistrovat. Ale z premiéry měl Polák i tak hodně dojmů. „Moc jsem si to užil. Pro mě je neskutečný pocit, že jsem dostal takovou šanci, a vážím si toho,“ ujišťuje.

Možné povolání k áčku tušil pár dní dopředu. „Trenéři mi naznačili ve čtvrtek, že je možné, že naskočím do utkání. Pak jsem byl na jednom tréninku a den před zápasem jsem se dozvěděl, že nakonec budu hrát,“ líčí. Na sehrání s Pavlem Kousalem a Ondřejem Najmanem tedy moc času neměl... „Prostě to nějak vyplynulo. S klukama to bylo super a i díky tomu, že jsou mladí, jsme si i docela rozuměli,“ pochvaluje si nováček.

„Trenéři se ptali, kdo si věří a chtěl by jet. Ale já jsem se radši jako mladej nepřihlásil.“

Ve hře strávil necelých šest minut, s blížícím se finišem vyrovnaného zápasu už dostávali prostor jiní borci. Na tom není nic zvláštního, když vezmeme v úvahu jeho věk i skutečnost, že čtyři měsíce nehrál zápas. Spoluhráči ho i tak za výkon v premiéře chválili.

„Já jsem popravdě ani nevěděl, kolik mu je let. Myslím, že odehrál dobré utkání, a doufám, že dostane ještě nějakou šanci a ukáže nám, co v něm je,“ vzkazuje parťák z lajny Kousal, který zápas v nájezdech rozhodl.

„Hrozně mě překvapilo, jak se vůbec ničeho nebál. Když dostal puk, nezahodil ho od sebe,“ přidává k dobru zadák David Bernad, další úspěšný střelec.

? | První hráč ročníku 2004 v Tipsport extraliga! Za Mladou Boleslav nečekaně debutuje VOJTĚCH POLÁK ?‍♂️

Zveřejnil(a) Mládežnický hokej dne Úterý 9. února 2021

Ale když jsme u těch nájezdů: Možná nechybělo příliš, a právě i Vojtěch Polák by si jeden střihnul. V mládeži totiž patří mezi osvědčené exekutory. Za boleslavský dorost v minulé sezoně zahajoval nájezdy ve všech sedmi případech, a pětkrát z toho proměnil!

Navíc když se tentokrát střelci trápili... No, škoda! „Trenéři se ptali, kdo si věří a chtěl by jet. Ale já jsem se radši jako mladej nepřihlásil,“ přiznává se smíchem. V hlavě si však promýšlel, co by udělal. „Asi normálně kličku do bekhendu, jako trénuju pořád. Věřil bych si,“ povídá sebevědomě.

Nejproduktivnější hráč přerušené – a vlastně už i ukončené – extraligy dorostu dostal příležitost poté, co na poslední chvíli vypadl ze sestavy David Cienciala. Když byl Oscar Flynn na reprezentaci, trenéři už zkrátka neměli jinou volbu než sáhout po mladých.

„Důležité je, aby pořád makali. Pak se v klidu dokáží vyrovnat nám všem. Jenom tak dál. Klidně ať jich je tady víc.“

V útoku se tak ukázali rovnou dva košíkáři. Vedle Poláka to byl o rok starší Gabriel Szturc, jenž nastoupil v extralize pošesté. „Vedl si velice dobře. Už za nás něco odehrál a hraje pravidelně v Ústí, takže pro něj ta situace nebyla tak komplikovaná jako pro mladého Poláka,“ uvědomuje si kouč Rulík.

Szturc strávil ve hře skoro čtrnáct minut. „Úplně parádním způsobem blokoval střely a dohrával to. Klobouk dolů před ním!“ smeká pomyslně Bernad.

Třetím do party, který si zatím musí chránit obličej mřížkou, byl obránce David Moravec. Ten už hraje extraligu od prosince. „Místo si zaslouží, poslední dobou podává velice solidní výkony,“ komentuje Rulík. „Já už ho beru jako stálici. Je to hrozně hodný kluk, váží si toho, opravdu maká a hraje perfektně,“ pokračuje sympaticky jmenovec Bernad.

?? Tak tohle byla velká paráda útočníka BK Mladá Boleslav! ??

Zveřejnil(a) Hokej dne Úterý 9. února 2021

Tolik hráčů mladších osmnácti let ještě v probíhajícím ročníku za žádné mužstvo do jednoho zápasu nenastoupilo. A když vynecháme loňskou pardubickou anomálii v době virózy, asi bychom museli déle pátrat v historii, kdy se něco takového přihodilo naposledy.

Klíčové bitvy celé sezony se ale blíží, takže po návratu hráčů z marodky i reprezentanta Flynna se situace pravděpodobně opakovat nebude. Ale kdyby musela... Tak ať.

„Když se mladí jeví dobře, nebojíme se je zařadit,“ ujišťuje Radim Rulík. „Kdyby nebyli dobří, tak by asi ani nedostali tu šanci. Důležité je, aby pořád makali. Pak se v klidu dokáží vyrovnat nám všem. Jenom tak dál. Klidně ať jich je tady víc,“ dodává Pavel Kousal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz