Jiří Ottis se účastní svého dvacátého MS! Je to zase o špičku lepší, tvrdí

(RIGA, od našich zpravodajů) Na mistrovství světa se každoročně vydávají fanoušci ze všech koutů republiky a díky tomu mají čeští hokejisté obrovskou podporu při každém utkání. To platí také o letošním šampionátu v Rize, kam vycestoval plzeňský fanoušek Jiří Ottis, který zapsal jubilejní dvacátou účast na šampionátu.

Je to vaše dvacáté mistroství. Jak se z vašeho pohledu turnaj proměňuje?
Jak říkáte, je to mé dvacáté mistroství světa. Prvního jsem se zúčastnil v roce 1992 v Praze. Technologie i zázemí se každým rokem posouvají a letos je to zase o kousek lepší.

Jste velký sběratel hokejových předmětů. Co všechno sbíráte?
Sběratelství se věnuji od patnácti let. Hodně mě ovlivnilo mistrovství světa v roce 1985, když jsem byl malý kluk a Československo v té době vyhrálo šampionát. Začal jsem shromažďovat suvenýry a ve finále to vyhrály puky, protože je to předmět, který je součástí hry jako takové a navíc je to největší symbol hokeje. Dnes jich mám kolem 40 000, některé z nich jsou dokonce přímo z nějakého zápasu.

Jak se získávají hrané puky?
Od hokejistů, činovníků nebo i od jiných sběratelů. Samozřejmě Gufex v dnešní době puky vyrábí a občas se díky tomu pár hracích puků dostane mezi sběratele.

Když to porovnáte s ostatními mistrostvími, jaká je Riga? Proč by zde měl český fanoušek zavítat?
Samozřejmě proto, že tu hrají naši hokejisté a je potřeba je podporovat. Skvělé je také zažít atmosféru hokeje na vlastní kůži, navíc spoje z Prahy a Mnichova do Rigy jsou perfektní. Fanoušky zveme i na další dny, protože je to tady velká zábava a ceny jsou v porovnání stejné jako u nás.

„Minulou sezonu jsme byli v Tampere a Slováci v Helsinkách. Letos jsme pohromadě a díky tomu je to o špičku lepší."

Jak se fandí se slovenskými fanoušky?
Je to super. V prvním zápase se atmosféra doplňovala a bylo to znát. Podpora byla úžasná a na konci se skandovalo Československo. Minulou sezonu jsme byli v Tampere a Slováci v Helsinkách. Letos jsme pohromadě a díky tomu je to o špičku lepší.

Jak hodnotíte zdejší hospody a restaurace? Kam může fanoušek zajít na pivo?
Nějaké možnosti s českou značkou tady jsou. V Rize se nachází třeba český pivovar Stargorod. Musím ale říct, že o něco lepší je hospoda Švejk, která se stala setkávacím místem českých fanoušků. Tam čepují Plzeň a Budvar. Navíc je to blíž k hale.

A zachutnalo vám místní pivo? 
Až takový pivní znalec nejsem, pivo ale samozřejmě ochutnám rád, protože jsem z Plzně. Každopádně místní pivo se nedá srovnávat s kvalitou našich piv.

Co fanzóna, jak se vám líbí? Je větší oproti předchozím ročníkům?
Je výborná a pořadatelé se hodně snaží, aby se nám tu líbilo. Myslím si, že tady není žádný problém, jak z hlediska bezpečnosti, tak všeho dalšího.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz