Jiříček válel, Skok rozhodl! Plzeňští dorostenci se ve finále porvou o obhajobu

Radost Jana Skoka po vítězném gólu | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

1. dubna 2023, 16:12

Martin Voltr

Třinec si o titul dorosteneckého mistra republiky zahraje proti obhájcům z Plzně! Rozhodla o tom nervydrásající čtvrtá semifinálová bitva indiánů na ledě Mladé Boleslavi, kterou srazil až v prodloužení její bývalý hráč Jan Skok.

Plzeň si v pátek na boleslavském ledě vypracovala mečbol, na jehož proměnění měla o den později ideálně nabito. Vždyť k týmu se stihli znovu připojit obránci Adam Jiříček s Janem Skokem, kteří strávili týden na soustředění reprezentační osmnáctky.

A jestliže jsme už v minulých zápasech zmiňovali, že jejich (ne)přítomnost může být jazýčkem na vahách... Pak to nyní můžeme jedině podtrhnout.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jako první se do osudu utkání začal zapisovat Jiříček – už během prvních sedmi minut připravil dva góly Petru Makovcovi s Adamem Titlbachem. Bruslaři Oskar Lisler a Vojtěch Steklý ale hned ukázali, že tuhle partii mohou hrát i dva. Byla z toho nejbláznivější přestřelka letošního play off a druhý nejgólovější zápas po liberecké náloži Olomouci 11:2.

Jiříček ještě do pauzy asistoval u gólu Adama Benáka, krátce po ní odpověděl znovu Steklý. Ani další vedení po trefě Titlbacha indiánům nevydrželo, ve třetí třetině totiž otočili skóre Lisler se Steklým, jenž završil hattrick dokonce ve vlastním oslabení. Trefil se tak ve třech různých herních situacích a potvrdil, že pokud jsme dosud brankáře v play off hodně chválili, tak tohle odpoledne jim tentokrát nepatřilo.

Ovšem... Minutu a půl před sirénou zaznamenal Jiříček čtvrtou nahrávku a Makovec v power-play zařídil prodloužení.

V něm se hrálo jen 74 sekund, než svůj otisk do dějin série přidal druhý navrátilec. Jan Skok proměnil Titlbachovu nahrávku a proti svému bývalému týmu symbolicky zpečetil postup Plzně do finále!

Škodovka stále drží šanci na obhajobu titulu, k tomu ale musí odstavit z cesty ještě jednoho soupeře – nabitý Třinec.

Finálová série se hraje na čtyři vítězná utkání a startuje ve čtvrtek 6. dubna na ledě Ocelářů, mistra poznáme nejdříve 11. a nejpozději 18. dubna.

Mladá Boleslav se utká se Spartou o cenu útěchy v podobě bronzu v sérii na dva zápasy. První se odehraje rovněž ve čtvrtek v Praze, vítěze pak definitivně určí sobotní odveta ve městě automobilů.

Petr Haken (trenér Mladé Boleslavi): „Celá série byla velmi vyrovnaná, dnešní utkání mělo z obou stran obrovské parametry. Skoro celý zápas jsme prohrávali, dokázali jsme se do toho ale dostat zpátky a dokonce i do vedení. Je škoda, že jsme nesehráli lépe tu power-play, ale i tak musím všechny kluky pochválit. Narozdíl od soupeře jsme hráli na všechny hráče. Chtěli jsme být nepříjemní, což na začátku úplně nevyšlo, ale kluci se udrželi a dokázali jsme se i přitáhnout. Musím ještě říct, že takovéto zápasy jsou pro všechny hráče a jejich rozvoj ideální. Série byla vyrovnaná, ale mohla se ještě protáhnout a mohli jsme si dát i pátý zápas. Chci pogratulovat soupeři, byl výborný a postupuje do finále. My se připravíme na zápasy o třetí místo.“

Jiří Hanzlík (trenér Plzně): „Měli jsme super vstup do zápasu, ale Boleslav ukázala srdce. Přestože domácí snad čtyřikrát prohrávali, dostali se do vedení. My jsme dali gól v power-play a vlastně poprvé v play off jsme vyhráli prodloužení. Celkově byla série z mého pohledu skvělá a vyrovnaná, samozřejmě ji rozhodly maličkosti a někdy i štěstí. Měli jsme možná lepší individuality, soupeř byl ale organizovaný a týmový. Kompliment pro Boleslav.“

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ŠKODA PLZEŇ 5:6 po prodloužení (2:3, 1:1, 2:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Lisler (Král, Lev), 12. Steklý (Hurt), 23. Steklý (Lev, Hlinský), 41. Lisler, 50. Steklý (Hurt) – 1. Makovec (Jiříček, Benák), 8. Titlbach (Jiříček), 18. Benák (Titlbach, Jiříček), 25. Titlbach (Benák, Makovec), 59. Makovec (Jiříček), 62. Skok (Titlbach).
Rozhodčí: Šmika, Červenka – Beneš, Žídek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:2.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 49:48 (15:15, 19:15, 15:15 – 0:3).
Diváci: 237.
Konečný stav série: 1:3.

Program série o 3. místo

Čtvrtek 6. dubna – 1. zápas:
HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

Sobota 8. dubna – 2. zápas:
BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha

Program finálové série

Čtvrtek 6. dubna – 1. zápas:
HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň

Pátek 7. dubna – 2. zápas:
HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň

Pondělí 10. dubna – 3. zápas:
HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec

Úterý 11. dubna – 4. zápas:
HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec

Pátek 14. dubna – případný 5. zápas:
HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň

Neděle 16. dubna – případný 6. zápas:
HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec

Úterý 18. dubna – případný 7. zápas:
HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz