Jokerit odstoupil z KHL! Nezúčastní se play off

Foto: Instagram Jokerit Helsinki

25. února 2022, 9:26

Marek Hedbávný

Hokejisté helsinského Jokeritu odstupují z rozehraného ročníku KHL – v reakci na ruskou agresi na Ukrajině se odmítli zúčastnit blížícího se play off ruské soutěže.

Jokerit měl od 1. března v prvním kole vyzvat Spartak Moskva. „Je nám velmi líto, že jsme Jokerit ztratili," uvedl na webu KHL její prezident Alexej Morozov. „Je to velmi silný a dravý tým s nezaměnitelným stylem."

„Je velmi nepříjemné, že za odchodem Jokeritu nejsou sportovní, ale politické důvody," mrzí Morozova.

Odstoupení Jokeritu je nicméně očekávaným krokem, po zrůdné invazi ruských vojsk na Ukrajinu se dají očekávat i další bojkoty sportovních akcí v Rusku a Bělorusku, například včetně finále fotbalové Ligy mistrů. 

„Je velmi nepříjemné, že za odchodem Jokeritu nejsou sportovní, ale politické důvody."

Finští fanoušci vyzývali vedení Jokeritu k odstoupení z KHL ještě před ruským útokem na Ukrajinu, po čtvrtečním vyhlášení války už jiná varianta ani nešla.

„Měl jsem jasno hned ve čtvrtek ráno," oznámil předseda Jokeritu Jari Kurri. „Museli jsem však v souladu se směrnicemi KHL vést ještě oficiální debatu s ligou. Proto to bohužel oznamujeme až nyní."

Helsinský velkoklub působí v KHL od roku 2014. V oficiálně zprávě uvádí, že zatím odstupuje pouze z probíhajícího ročníku.

Reálně se ale nedá předpokládat, že by se Jokerit v dohledné budoucnosti do KHL ještě vrátil. Nálada ve finské společnosti je zřejmá, i s ohledem na válečné zkušenosti Finů se Sovětským svazem ze druhé světové války.

„Doufáme, že se brzy podaří nalézt mírové řešení situace."

„V současné globální situaci by bylo nemožné pokračovat v sezoně," popisuje Kurri. „Svět právě prochází opravdu těžkými časy. Všechny naše myšlenky jsou s lidmi, kteří touto situací trpí. Doufáme, že se brzy podaří nalézt mírové řešení situace."

Ruská nijak nevyprovokovaná agrese na Ukrajině pravděpodobně bude mít za následek i tvrdou reakci od IIHF. Těžko si představit účast ruské a běloruské reprezentace na blížícím se mistrovství světa, případně na zbylých turnajích Euro Hockey Tour. Rusům pravděpodobně bude odebráno i pořadatelství MSJ 2023 v Osmku a Novosibirsku a MS 2023 v Petrohradu. O tom všem bude IIHF každopádně teprve bude jednat.

Foto: jokerit.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz