Josef Marha se po osmnácti letech vrací do extraligy. Na velká očekávání jsem zvyklý, ubezpečuje

24. července 2013, 10:00

hokej.cz ČTK

Po osmnácti letech se vrací do domácí nejvyšší soutěže útočník Josef Marha (na snímku) a je připravený na to, že v kádru Pardubic má patřit k lídrům. Pětinásobný vítěz švýcarské ligy přišel z Davosu spolu s kanonýrem Petrem Sýkorou a měli by vytvořit formaci s Radovanem Somíkem.

"V Davosu to na mně s Petrem Sýkorou také docela stálo," uvedl Marha. "Myslím, že když půjdeme příkladem mladým klukům, tak to můžou táhnout i oni. Vždy je důležité uhrát play off, pak se uvidí," řekl sedmatřicetiletý centr, který na konci působení v Davosu nastupoval i v obraně.

Pardubice budou napravovat minulou sezonu, v které vypadly v předkole a skončily desáté. "Na velká očekávání jsem zvyklý, v Davosu se po nás chtěl jenom titul. Vloni jsme vyhráli snad jediné utkání z prvních devíti a pak jsme to museli dohánět. Dříve jsme těžili z dobrých startů, tohle byla nová situace. I tak jsme ale skončili pátí po základní části," uvedl Marha, který Davos opustil po dvanácti sezonách.

Rozdíly mezi působením v Davosu a v Pardubicích neřeší. "Je mi sedmatřicet, takže už mě snad nic nepřekvapí. Jsem připravený na všechno. Chybět mi asi budou hory, které jsou v Davosu, a zimní počasí. Vzduch je tady určitě jiný. Teď je 30 stupňů, to snad v Davosu nikdy nebylo. Jinak to moc neřeším, jsem tu proto, abych hrál hokej. Ten je všude stejný, hraje se na dvě brány," prohlásil Marha.

Na přípravu na ledě, kterou Pardubice začaly v pondělí, se bývalý hráč Colorada, Anaheimu a Chicaga těšil. "Přece jenom jsem hokejista, ne cyklista nebo běžec. Během suché přípravy je potřeba nějaké zpestření, motivace. Samotná jízda na kole nebo posilovna jsou ubíjející. Vždycky je to příjemný pocit, když už konečně jdeme na led a máme před sebou září, kdy všechno začíná," řekl Marha, který hrál extraligu naposledy v sezoně 1994/95 v dresu Jihlavy.

Zpestřením pro něj budou i přípravné duely. "Nejlepším tréninkem je zápas. Lépe se do toho dostanu a donutím se jít opravdu nadoraz," uvedl. Poprvé si vyzkouší letní European Trophy. "V Davosu jsme v přípravě hráli často s ruskými týmy. Měli jsme třeba šest přátelských zápasů, já si pamatuji, že jsem hrál tak tři čtyři. Ale všechny těsně před sezonou. Myslím, že je to celkem jedno, s kým hrajete. Může se dařit v přípravě, ale pak prohrajete čtyři ligová utkání a už se vezete," dodal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz