Jsem hrdý! raduje se Husa. Byli jsme skoro na sestup, ale semkli jsme se

Jakub Husa | Foto: Markéta Křížová, hstrebic.cz

25. března 2023, 22:04

Marek Hedbávný

Zlín vstupoval do roku 2023 z desáté příčky v tabulce, a to jen s tříbodovým náskokem na tehdy předposlední Slavii. To vše je ale minulost. Teď je Zlín ve finále Chance ligy.

Po čtvrtfinálovém vyřazení silné Poruby si Berani poradili i s Třebíčí. Vítěz základní části je ze hry, a to po výsledku 1:4 na zápasy. „Je to určitě úleva," říká o nečekaně rychlém konci série obránce Jakub Husa.

„Poslední utkání bylo hodně o defenzivní práci. Měli jsme hodně vyloučení, to bylo z naší strany blbě," uvědomuje si Husa. „Dokázali jsme se ale semknout a všechno jsme ubránili. Jsem za to strašně rád a jsem strašně hrdý na tým, že jsme se po té sezoně, kdy jsme byli skoro na spadnutí, dokázali takhle semknout. Najednou se to otočilo a jsme až ve finále. A jdeme dál!"

Co se zlomilo, čím najednou Zlín zvrátil katastroficky vyvíjející se ročník? „Je to celkově o výborné práci všech pěti hráčů na ledě. Jdeme si pro to. Máme výborný kolektiv, partu a povzbuzujeme se. I když se něco nepovede, jdeme dál, šlapeme a jdeme na krev. Každý zápas necháváme na ledě všechno," povídá. „Není náhoda, že jsme porazili první tým po základní části 4:1 na zápasy. Máme kvalitní mužstvo a do finále se máme od čeho odrazit." 

„Není náhoda, že jsme porazili první tým po základní části 4:1 na zápasy. Máme kvalitní mužstvo a do finále se máme od čeho odrazit."

Berani se vypořádali i s pověstným třebíčským systémem. Horácká Slavia umí zabetonovat střední pásmo, názorně vidět to bylo i během semifinále – i když Třebíč prohrávala, mnohdy stála v pěti hráčích na vlastní polovině. Zlínští toho v sobotním utkání párkrát využili, zdržovali s rozehrávkou a šetřili tím cenné vteřiny. „Viděli jsme s klukama, že po nás nejdou, i když prohrávají. Docela jsme se tomu divili, a tak jsme si říkali, že nebudeme nikam spěchat a počkáme si na ně," přiznává Husa.

Zlín sice ukončil sérii brzy, pokaždé však porazil Horáckou Slavii rozdílem jediného gólu, a to často až díky závěrečným zvratům. „Ukázali jsme tím charakter a vnitřní sílu v týmu. Kdybychom v závěru zvládli jeden zápas, řeknu si, že to bylo o štěstí, ale my jsme si pro to šli vždycky. A pak se k nám otočilo i štěstí, to je také potřeba," ví Husa.

On sám šel týmu příkladem. Blokoval střely, podstoupil desítky tvrdých soubojů. Celou sérii se pak pošťuchoval s útočníkem Radimem Ferdou. Až do závěru pátého utkání bylo všechno v mezích fair play, tehdy však Ferda ztratil nervy a Husovi vlepil krosček do obličeje.

„No, to už bylo za hranou," líčí Husa. „Při podávání rukou se mi za to omlouval. Dobrý, bylo to v nějakém zápalu boje... I tak by se ale tohle dít nemělo. Ať se hraje tvrdě, do těla, ale tohle tam, myslím, nepatří."

Pod kůži se umí dostat i jiní třebíčští hráči, třeba David Michálek nebo Vojtěch Šilhavý. O to absurdněji zní formát baráže, kdy na odpočaté Kladno půjde otlučený vítěz z Chance ligy. Dosavadní průběh play off totiž musí stát Berany spoustu sil. „S Porubou to navíc bylo ještě tvrdší než s Třebíčí. Bylo to víc silovější a bylo tam víc osobních soubojů," přiznává dokonce.

A pokud by ve finále došlo na derby se Vsetínem, bylo by peklo nejspíš nejen v hledišti, ale i na ledě. „Pro fanoušky – a vlastně pro všechny – by to bylo super, kdyby se ve finále potkali dva rivalové. Bylo by to hezké, ať už to ale dopadne jakkoliv, k nám tak jako tak určitě přijde vyprodaná hala. Naši fanoušci jsou totiž fantastičtí a doufám, že nás poženou dál," děkuje jim Husa, který podobně jako celý Zlín v novém roce herně pookřál.

Nejlepší obránce prvoligové sezony 2020/2021 odehrál skvělou sérii, ve čtvrtém duelu vstřelil v 59. minutě vyrovnávací gól a celou sérii svědomitě hlídal soupeřovy hvězdy v čele s Martinem Dočekalem a Ladislavem Bittnerem.

„Pro fanoušky, a vlastně pro všechny, by to bylo super, kdyby se ve finále potkali dva rivalové."

Husa těží i ze spolupráce s Danielem Gazdou, tvoří první obranný pár. A Gazda? Ten je prostě někde jinde! „Jo, je to super. Je hokejový, dáváme si to do hokejky," pochvaluje si Husa. „Rozumíme si i mimo led. Nejenom s ním, celý tým si rozumí. Jsem každopádně strašně šťastný, že s ním můžu hrát. A doufám, že on je šťastný taky," usmívá se Husa.

No, pokud to takhle půjde dál, tak určitě šťastný bude. Zlín v play off zachránil sezonu a vzhledem ke svým současným výkonům půjde do finále jako favorit. Ať už to bude se Vsetínem, nebo s Prostějovem.

Jakub Husa

Jakub Husa | Foto: beranizlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz