Kanada dovršila pohádku! O titulu mistrů světa rozhodla v prodloužení

Foto: Markéta Křížová

6. června 2021, 21:52

Marek Hedbávný

Kanada po pěti letech vyhrála mistrovství světa – ve finále porazila Finsko 3:2 po prodloužení. O branky se postarali Maxime Comtois, Adam Henrique a rozhodl Nick Paul.

Finsko vs. Kanada.

Repríza bratislavského finále z roku 2019.

Tehdy byli jasným favoritem Kanaďané se spoustou hvězd z NHL, zlato přesto bral bojovný tým Finska.

Do letošního finále už šly oba týmy s podobnými šancemi.

Kanada zažila děsivý vstup do turnaje, prohrála první tři utkání: s domácím Lotyšskem, Spojenými státy a potom i s Německem. V posledním zápase základní skupiny navíc nestačila ani na Finsko. 

Fanoušci v Kanadě zasypávali hráče kritikou. Kromě vulgarit padala slova jako ostudanejhorší kanadský tým všech dob a podobně... 

Shodou okolností (hlavně díky zaváhání ostatních soupeřů) se přece jen Kanada dostala do play off. S odřenýma ušima, ale jak se říká, na to se historie ptát nebude.

Na co se historie ptát bude, to byla jízda Kanady v play off. Zámořský celek nejprve vyřadil hlavního favorita šampionátu – Rusko. V semifinále si potom poradil i s USA.

Už tak to byla pohádka.

Tenhle kanadský příběh navíc dostal i zlatou tečku. 

Svěřenci Jukky Jalonena přitom opět předváděli vyspělý a disciplinovaný výkon. Takticky zvládnutý, obětavý, poctivý... 

A podpořený výbornými zákroky brankáře Jussiho Olkinuory. Právě defenziva letos vynesla Finům postup do finále: v deseti zápasech na turnaji obdrželi jen čtrnáct branek.

V tom klíčovém zápase, proti Kanadě, ale inkasovali o jeden gól víc než soupeř. A musí se proto spokojit se stříbrem.

K nedělnímu skalpu Finska stačily Kanadě tři góly.

Ve 25. minutě vyrovnal Maxime Comtois, který si počínal důrazně v okolí brankoviště a došťouchal puk za Olkinuoru.

V čase 52:37 poslal utkání do prodloužení kapitán Adam Henrique. Opět v tom měl prsty Comtois, který našel Henriquea krásnou zadovkou.

Zlatý gól, v prodloužení, vstřelil Nick Paul. U všech tří branek asistoval Connor Brown, nejproduktivnější hokejista turnaje.

Finové tedy zlato ze Slovenska neobhájí. Historicky 27. titul na mistrovství světa slaví Kanaďané, kteří tak vyrovnali rekordní počin Ruska (respektive Sovětského svazu).

FINSKO – KANADA 2:3 po prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) – 25. Comtois (Co. Brown, S. Walker), 53. Henrique (Comtois, Co. Brown),  67. N. Paul (Co. Brown).
Rozhodčí: Fraňo (Česko), Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rusko).
Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kanada) 10 minut.
Využití:
 0:2.
Střely na branku: 31:26 (8:8, 9:7, 11:7 – 3:4)
Diváci: Neuvedeno.
Nejlepší hráči: Petteri Lindbohm – Maxime Comtois.
Finsko: Olkinuora – Sund, Koivisto, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Lundell, Ojamäki, Ruotsalainen – Innala, Kontiola, Pakarinen – Ruohomaa, Turunen, Sallinen. Trenér: Jalonen.
Kanada: Kuemper – S. Walker, Ferraro, Power, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider – Henrique, Co. Brown, Mangiapane – Vilardi, Bunting, Comtois – Danforth, N. Paul, Pirri – Foudy, Anderson-Dolan, Hagel – Perfetti. Trenér: Gallant.

Přehled posledních mistrů světa

2021: Kanada
2020: 

2019: Finsko
2018: Švédsko
2017: Švédsko
2016: Kanada
2015: Kanada
2014: Rusko
2013: Švédsko
2012: Rusko
2011: Finsko
2010: Česko

Konečné pořadí MS 2021

1. Kanada
2. Finsko
3. USA
4. Německo
5. Rusko
6. Švýcarsko
7. Česko
8. Slovensko
9. Švédsko
10. Kazachstán
11. Lotyšsko
12. Dánsko
13. Norsko
14. Velká Británie
15. Bělorusko
16. Itálie

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz