Kanada zastavila americkou krasojízdu a v Madisonu bere zlato

Foto: iihf.com

(MADISON, od našeho zpravodaje) Javorové listy to dokázaly. Ve finále mistrovství světa žen do 18 let udolaly domácí Spojené státy 3:2 a po třech letech slaví zlaté medaile. Kanaďanky se tak v závěrečném boji o titul Američankám stylově pomstily za výprask 0:7 v základní skupině. Bronz putuje do Finska.

Hokejistky obou celků nastoupily k utkání o zlato za doprovodu elektrizující atmosféry v zaplněné LaBahn Ice Areně. Výjimečnost duelu byla znát od úvodního buly.

Na první branku se nečekalo dlouho. Ve skupině bušily Kanaďanky na americká vrata marně celý zápas, ve finále však využily hned první početní výhodu. Ava Murphyová práskla do puku od modré čáry a clonící Alexia Aubinová jemnou tečí poslala „kolébku hokeje“ do vedení.

Američanky pak sice převzaly iniciativu, jenže jejich útočné výpady končily na výborné brankářce Mari Pietersenové. A to mělo být pro domácí ještě hůř.

Krátce po polovině utkání se totiž do puku znovu opřela Ava Murphyová, jejíž rána prošla výstrojí Bergmannové až do sítě. Povzbuzené Kanaďanky navíc jako by neměly dost.

Prakticky vzápětí totiž vnikla do útočného pásma Jocelyn Amosová, která po úspěšné dorážce své vlastní střely zvýšila už na rozdíl tří branek. V tu chvíli byl domácí celek zralý na ručník.

Jenže těsně před druhou sirénou se začaly dít věci. Finley McCarthyová nachytala Pietersenovou skrytou ranou zápěstím a Američanky ožily.

Hned po dalším vhazování se navíc pro Kanadu vezla další pohroma. Ava Lindseyová a dorážející Claire Enrightová ve dvou rozebraly její obranu a najednou to bylo jen o gól.

Ve třetím dějství hnaly natřískané ochozy domácí za vyrovnáním, Kanaďanky ale byly velmi důsledné a zadní vrátka si bedlivě střežily. A když už Američanky našly skulinku, pálila jejich nejobávanější hráčka Laila Edwardsová jen do tyče.

A tak zažil Madison velký triumf javorových listů. Kanaďanky sesadily z trůnu své velké rivalky a samy na něj usedly poprvé od roku 2019.

Finále MS žen do 18 let 2022

USA – KANADA 2:3 (0:1, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 39. McCarthyová (Kaiserová, Potterová), 39. Enrightová (Lindsayová, Burgenová) – 6. Aubinová (Chantlerová, Murphyová), 32. Murphyová (Iginlová, Aubinová), 33. Amosová (Prefontaineová, Swiderská).
Rozhodčí: Stapletonová (Kanada), Tassoniová – Bucknerová (obě USA), Zachová (Kanada).
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:21 (9:4, 12:12, 10:5).
USA: Bergmannová – Morrowová, Dwyerová, Gazdiková, Potterová, Jordanová, Peschelová, Svejkovská – Edwardsová, Simmsová, Janeckeová – Kaiserová, Scannellová, McCarthyová – Gorbatenková, Bidermanová, Hallová – St. Martinová, Burgenová, Enrightová – Lindsayová. Trenérka: Lachapelleová.
Kanada: Pietersenová – Hendersonová, Disherová, Maceachernová, Swiderská, Regaladová, Murphyová, Groberová – Prefontaineová, Chantlerová, Amosová – Kirchmairová, Baxterová, Adamová – Aubinová, Iginlová, van Gelderová – Hicksová, Paisová, Lawová – Abelová. Trenér: Draper.

Bronz do rukou Finek

Ještě před zámořským vyvrcholením turnaje vyzvaly švédské přemožitelky Češek v boji o bronz Finky. Hokejistky Tre Kronor své soupeřky jasně přestřílely, vylámaly si ale zuby na bezchybné gólmance Emilii Kyrkköové, která se spolu s třígólovou Vanhanenovou stala ústřední postavou duelu.

FINSKO – ŠVÉDSKO 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Vanhanenová (Salonenová, Keränenová), 47. Vanhanenová (Eronenová), 52. Vanhanenová (Salonenová, Keränenová).
Rozhodčí: Strongová (USA), Martinová – Gatauskasová (obě Kanada), Smetková (Česko).
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:35 (10:10, 9:6, 5:19).
Finsko: Kyrkköová – Yrjölaová, Eronenová, Makkonenová, Tallinenová, Bergová, Varjonenová, Mustonenová – Salonenová, Vanhanenová, Keränenová – Schalinová, Havanaová, Antti-Roiková – Vihervuoriová, Kuoppalaová, Pelkonenová – Lehmusová, Kokoraová, Virtanenová – Kariová. Trenérka: Kuismaová.
Švédsko: Jonssonová – Jungakerová, Karlssonová, Rauniová, Ljungová, Kandellová, Lindebergová, Sohrnerová, Wallinová – Markströmová, Hallová, Perjusová – Adelbertssonová, Hedqvistová, Pfefferová – Kenttalaová, Leijonhielmová, Lindellová – Anderssonová, Jamsenová, Gustafssonová. Trenérka: Östlingová.

Konečné pořadí MS žen do 18 let 2022

1. Kanada
2. USA
3. Finsko
4. Švédsko
5. Česko
6. Slovensko
7. Švýcarsko
8. Německo – sestup do divize IA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz