Kdo by nebyl nervózní, přiznává žolík Schwarz. Občas mu hrabalo

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Když se Liberec soustředí na hokej, je o kousek lepší. A v úterý byl tenhle kousek docela velký. Bílí Tygři si den po nepovedeném představení na Spartě spravili chuť, od začátku čtvrtého zápasu si šli za vítězstvím a vyrovnáním finálové série. Možná trochu překvapivě i s Markem Schwarzem v bráně. Třicetiletý gólman asi čekal větší vytížení, šlo na něj jenom dvacet střel a nebýt Švrčkova gólu tři minuty před koncem, slavil by čisté konto. „Nebudu říkat, že jsem nebyl nervózní,“ připouští Schwarz po výhře 4:1.

Na výkonech Jána Lašáka byste těžko hledali chyby, slovenský brankář je celou sezonu libereckou oporou. V pondělí ho ale trenéři za stavu 4:0 pro Spartu posadili na střídačku, aby něco změnili. Bílí Tygři už ztracený zápas nedotáhli, ovšem jejich dvojka v kleci zůstala i pro další den. „Dozvěděl jsem se to ráno na mítinku, takže jsem měl dost času se připravit,“ pochvaluje si Marek Schwarz, jemuž odchytaná třetina ve třetí bitvě rozhodně pomohla.

„Byla pro mě dobrá, že jsem si sáhl na puk a vyzkoušel si to. Na tréninku je to přece jenom něco jiného a předtím jsem asi měsíc a půl nechytal,“ počítá v hlavě. „Když člověk nechytá, je to těžké na psychiku. Musím říct, že mi z toho občas hrabalo. Je těžké udržet pozitivní náladu, ale naštěstí si mám s kým popovídat. Mám lidi, kteří mi s tím dokážou pomoct,“ říká Schwarz.

„Ani mě to nemrzí. Hlavně že se vyhrálo.“

Severočeši přitom nastupovali na led s nožem na krku. Kdyby znvou zakopli, Sparta by měla tři pokusy na zisk titulu. Schwarz není žádný vyjukaný mladík, přesto těžkou pozici svého týmu dobře vnímal. „Nebudu říkat, že jsem nebyl nervózní. Ale kdo by v téhle situaci nebyl,“ směje se. „Naštěstí se to od začátku vyvíjelo dobře, podali jsme suprový týmový výkon. Musím říct, že kluci mi hodně pomohli, parádní práce od všech,“ děkuje spoluhráčům gólman Tygrů.

Zápas měl od začátku vcelku jasný směr. Liberec přestřílel soupeře v první třetině 15:5, a kdo by čekal po přestávce obrat hry, ten se spletl. Slepené góly Řepíka Vlachem daly jejich týmu pohodu na hokejky. Jestli měla Sparta jednu šanci na nastartování obratu, bylo to Formanovo trestné střílení šest minut před koncem druhé části.

Jenže s jeho bekhendovou kličkou si Schwarz bravurně poradil! „Počkal jsem si, co udělá. Udržel jsem trpělivost a podařilo se to,“ pochvaluje si brankář. Za stavu 0:3 mu chybělo k vychytanému čistému kontu něco málo přes tři minuty, když ho přece jenom překonal parádní dělovkou Jan Švrček. „Nechal jsem se vytáhnout moc do strany a trefil mi to do protipohybu. Ale ani mě to nemrzí. Hlavně že se vyhrálo,“ odmítal zklamání z čestné trefy sparťanů.

Pondělní bouřka na hotelu měla na výkon Bílých Tygrů velký dopad. Došlo jim, že je jenom jedna cesta, jak zachránit finále – nefaulovat, neprotestovat, ale hrát hokej. Udržet emoce maximálně na uzdě. „To bylo nejdůležitější a myslím, že to na nás bylo vidět,“ komentuje Schwarz změnu. Tentokrát už si aktéři mohli bez potíží odpustit mediální výstřelky. „Už je to za námi. Co bylo, to bylo, nebudeme se k tomu vracet. Ukázali jsme, že musíme hrát trochu s pokorou, to je ta cesta,“ přiznává.

V úterý se jasně ukázalo – jakmile Liberec potlačí nervy, je lepší než Sparta. „Přesně tak, to byl náš cíl. Když hrajeme svůj hokej, nejsme nervózní, nenadáváme a soustředíme se na svoji předvedenou hru, tak je perfektní.“

Sparťanští střelci jako by se trochu báli i Schwarzovy masky. Tu mu před play off pomaloval syn a další členové rodiny, vedle bílého podkladu s kresbami ostře bije do očí růžová mřížka. Tedy růžová jen z vnější strany, aby měl gólman výhled takový, na jaký je zvyklý. „Když to protihráči vidí, asi je to v bráně výraznější. Ale asi to není rozhodující,“ usmívá se boleslavský odchovanec. Netradičně pojatá součást výstroje mu ale pomáhá psychicky. „Vždycky před zápasem si ji prohlídnu a vzpomenu si, jak jsme na tom společně pracovali. Mám rodinu pořád s sebou.“

Finálová série se za stavu 2:2 vrací do Liberce, pak se bude s jistotou hrát i na Spartě. Ani jeden ze soupeřů nemůže být nespokojený – Pražané drží krok se suverénem základní části, který v prvních dvou sériích neprohrál jediný zápas, Tygři zase dvakrát úspěšně dotáhli ztrátu. „Teď už budou všechny zápasy klíčové. Ale ukázali jsme, jaký by měl být směr naší hry. Když budeme takhle pokračovat, myslím, že budeme nahoře, vyhrajeme další zápas doma. A pak nevidím problém v tom, abychom vyhráli i tady,“ dodává odhodlaně Marek Schwarz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz