Kdo letos v Hradci Králové útočí na klubové milníky?

Foto: Martin Voltr

21. října 2020, 11:25

Adam Kodet

Hokej v České republice je minimálně do začátku listopadu u ledu. Přesněji řečeno od ledu se musí držet co nejdál. Hráči a týmy, které nejsou v karanténě, mohou trénovat zatím jen na suchu ve skupinách.

Pojďme se mezitím alespoň hypoteticky přenést do víru letošní sezony extraligy a řečí čísel připomenout, kdo z hradeckých lvů má na dosah historické i kariérní statistické milníky.

Individuální milníky

Hned několik hradeckých hráčů má na dosah zakulacení svého zápasového konta (a možná i nějaký ten památeční dres). Bohumilu Jankovi chybí ke stovce zápasů za Mountfield pět duelů, na dvojnásobek se dostane Lukáš Cingel, pokud letos odehraje ještě 29 utkání. Stejnému hráči chybí tři utkání k završení 300 extraligových startů.

Na metu o 100 vyšší se může dostat Filip Pavlík už za dvanáct odehraných utkání, na úctyhodných 800 startů v ELH potom útočí Petr Koukal. Tomu chybí čtrnáct zářezů.

Počet extraligových gólů za Hradec:

  • 1. Rudolf Červený – 72
  • 2. Jiří Šimánek – 63
  • 3. Rastislav Dej – 53
  • 4. Radek Smoleňák – 50
  • 5. Jaroslav Kudrna – 48

Právě bývalý kapitán může zaokrouhlit také své bodové konto. Pokud stihne posbírat třináct kanadských bodů, dostane se na hranici 400 bodů v extralize. Filip Pavlík bude čekat na svou stou extraligovou asistenci, chybí mu k tomu tři gólové nahrávky. V tomto ohledu je produktivní Vladimír Růžička mladší – je klidně možné, že letos nahraje spoluhráčům na třináct dalších branek, a tím tak završí 200 ligových asistencí.

Pět nadějných mladíků (Kukla, Muška, Váchal, Morong a Síla) pak bude chtít zabojovat o svůj první extraligový kariérní bod.

Na opačném spektru se nachází trenér Vladimír Růžička. Tomu chybí čtyři zápasy k zaokrouhlení počtu odkoučovaných duelů Hradce na padesát. 25 utkání ho pak dostane na metu 1 200 zápasů jakožto hlavního trenéra v TELH. Připomínáme, že před nedávnem proti Litvínovu zapsal v základní části výhru číslo 500. V obou těchto statistikách je historicky nejúspěšnějším extraligovým koučem.

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Rekordní počiny

Poměrně brzy může padnout rekord v počtu vyhraných utkání Hradce po sobě. Aktuální šňůra čítá pět zápasů, nejdelší vítězná série byla o dva triumfy delší. Hradci se to povedlo zatím dvakrát, na podzim 2017 a o rok později.

A už letos přišly dva zápisy do historie. Jakub Orsava vstřelil v Českých Budějovicích nejrychlejší hradeckou branku od začátku zápasu a rekord Tomáše Mertla z prosince 2014 překonal o sedm vteřin.

Filip Hronek pak strávil proti Liberci na ledě 30:11 minut a dostal se na druhé místo rekordní listiny za Martina Pláňka. Ten odehrál ve 4. čtvrtfinále 2016 dokonce 32 minut a 22 sekund.

Nejrychlejší hradecké góly od začátku zápasu

  • 1. 0:08 – Jakub Orsava, 17. 9. 2020
  • 2. 0:15 – Tomáš Mertl, 28. 12. 2014
  • 3. 0:16 – Oscar Eklund, 6. 3. 2020
  • 4. 0:18 – Michal Dragoun, 23. 10. 2016
  • 5. 0:19 – Tomáš Mertl, 6. 12. 2013

Klubové stálice Zdeněk Čáp a Radovan Pavlík letos načaly už sedmou hradeckou sezonu, ve které odehrály alespoň jeden zápas, což se nikomu jinému nepodařilo. Pavlík coby mladší z dvojice už letos může poskočit na čtvrté místo v počtu zápasů za Hradec za Romana Kukumberga, Martina Pláňka a Rudolfa Červeného. Druhý z dvojice Hradečáků má na svědomí jednu nelichotivou bilanci: už 74 zápasů v řadě čeká na gól a 41 zápasů na bod. V obou případech jde o nejdelší čekání hradeckého hráče.

Foto: Martin Voltr

Radek Smoleňák

Samostatnou sekci bylo nutno vyčlenit pro Radka Smoleňáka. Ten totiž letos může završit hned několik milníků a zaznamenat několik zápisů do historických tabulek. Jeho teč v Olomouci totiž znamenala jeho 50. hradecký extraligový gól. To se mu povedlo jako čtvrtému hráči v historii.

Jen šest bodů mu pak chybí na završení stovky bodových zápisů v hradeckém dresu. Jedenáct odehraných zápasů ho dostane na 200 extraligových startů v kariéře.

Hned šestnáct z padesáti branek hradeckého kapitána bylo vítězných. Pokud přidá letos ještě šest takových, předstihne Jiřího Šimánka na prvním místě této tabulky.

Hradecká sedmdesátka si navíc proti Liberci odnesla pošestnácté ocenění pro nejlepšího hráče, čímž se dělí o celkově páté místo s Patrikem Rybárem. A pokud se tak stane ještě šestkrát, bude vůbec nejúspěšnějším hráčem v tomto ohledu.

A až Smoleňák ohrozí branku soupeře střelou ještě v šestnácti případech, zaokrouhlí počet střel na branku v hradeckém dresu na 400, v čemž mu patří celkově čtvrté místo.

Ocenění za nejlepšího hráče zápasu:

  • 1. Rudolf Červený – 21
  • 2. Jiří Šimánek – 19
  • 3. Ondřej Kacetl – 19
  • 4. Jaroslav Bednář – 18
  • 5. Patrik Rybár, Radek Smoleňák – 16

Foto: Martin Voltr

Týmové milníky

Hradec Králové odehrál ve své historii přesně 463 extraligových utkání. Pokud to tedy epidemiologická situace dovolí, už v letošní sezoně může padnout kulatá pětistovka. 195 utkání skončilo tříbodovou výhrou Lvů. Pokud tedy budou pokračovat v nastolené formě, dvoustá výhra v základní hrací době na sebe nenechá dlouho čekat. Tři vyhrané venkovní zápasy pak Hradci schází na završení stovky.

Hradecký stadion, jenž už čtvrtou sezonu nese název ČPP Aréna, by mohl být také svědkem několika jubilejních duelů. Na zaokrouhlení na 150 domácích výher stačí Mountfieldu ovládnout 7 domácích zápasů. Pokud se letos pod Bílou věží sehraje ještě alespoň dalších 18 střetnutí, právě to osmnácté bude kulaté dvěstěpadesáté. A druhé utkání, které ještě letos dojde v Hradci do prodloužení, bude také padesátým nastavovaným zápasem tamtéž.

Partneři Mountfieldu HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz