Když brankáři pomáhají. Do projektu Saves Help se zapojil i Petr Čech

Foto: saveshelp.cz

11. července 2020, 10:55

Jan Šimek

Loni přispěl parahokejistům na nákup saní, letos spolek Saves Help, který založil brankář Šimon Hrubec, podpořil čtyři děti z Třinecka. Do charitativního projektu se zapojilo už pětačtyřicet gólmanů, přidala se i fotbalová legenda Petr Čech. Ten po konci kariéry vyměnil fotbalovou branku za tu hokejovou.

Rekordman v počtu vychytaných nul v anglické Premier League, její čtyřnásobný šampion, vítěz Ligy mistrů i Evropské ligy s Chelsea v současné době chytá za anglický Guildford Phoenix. „Když jsem jako malý začínal, měl jsem rád fotbal i  hokej stejně. Ve chvíli, kdy jsem začal trénovat na tehdejší Škodě, dnes Viktorii, Plzeň, chytlo mě to a nepustilo,“ přiznává Petr Čech.

„Aktivně jsem hrál alespoň hokejbal, i když jsem už chytal v Blšanech ligu. Hokej pořád zůstávál se mnou a za posledních pět let se stal součástí mé fotbalové přípravy coby zpestření,“ dodává na vysvětlenou.

Foto: saveshelp.cz

Čech za Guildford Phoenix odchytal šest soutěžních utkání, v nichž zapsal 128 úspěšných zákroků a spolku Saves Help přispěl téměř pěti tisíci korunami. Brankáři zapojení do projektu zasílají na účet Saves Help minimálně desetikorunu za každý svůj zákrok, letos mezi sebou vybrali 397 066 korun.

První část vybranách příspěvků předali Hrubec a spol. v třinecké knihovně tříleté Kláře Borutové, třináctileté Kláře Čmielové, čtrnáctileté Tereze Juroszkové a sedmnáctiletému Alexandru Horeličanovi. O směřování dalších finačních prostředků nyní spolek Saves Help jedná.

Foto: saveshelp.cz

„V Třinci jsem strávil sedm let života a považuji toto město za svůj druhý domov. Našel jsem si tu manželku, narodil se nám tu syn, získal jsem s Oceláři mistrovský titul a z Třince jsem se odrazil také do reprezentace a později i ke svému vysněnému angažmá v zahraničí. Cítím jako povinnost něco vrátit místním lidem, kteří mě po celou dobu podporovali, a proto jsem do naší skupiny na WhatsAppu navrhnul, že by část letošního výtěžku mohla putovat tímto směrem,“ uspřesňuje gólman čínského Kunlunu.

Foto: saveshelp.cz

Brankáři zapojení do projektu Saves Help

Šimon Hrubec, Matěj Machovský, Dominik Frodl, Patrik Bartošák, Jan Růžička, Branislav Konrád, Jan Lukáš, Jaroslav Pavelka, Roman Will, Daniel Dolejš, Libor Kašík, Ondřej Kacetl, Lukáš Dostál, Marek Čiliak, Michael Petrásek, Jaroslav Janus, Ondřej Kuchař, Jan Bednář, Peter Hamerlík, Pavel Kantor, Aleš Stezka, Pavel Francouz, Marek Mazanec, Dominik Hrachovina, Jakub Kovář, Dominik Furch, Petr Kváča, David Honzík, Július Hudáček, Marek Langhamer, Jan Strmeň, Sergej Magarilov, Jakub Štěpánek, Michal Valent, Tomáš Duba, Dominik Pavlát, Denis Godla, Karel Vejmelka, Alexander Salák, Ondřej Raszka, David Marek, Milan Klouček, Petr Čech, Miroslav Svoboda, Jakub Škarek a Filip Novotný.

Od příští sezony přislíbili účast také Lukáš Klimeš a Klára Peslarová.

Obdarované děti

Klára Borutová – 3 roky, nechodící, z důvodu neurologického onemocnění se pohybuje pouze po čtyřech, mentálně zdravá.
Dar: Zakoupení intenzivního neurorehabilitačního programu v centru Arcada v Ostravě v hodnotě 45 200 Kč. Celkem 10 cvičebních dní v průběhu dvou týdnů po třech hodinách denně.

Klára Čmielová – 13 let, těžká mentální retardace, deformita páteře, upoutaná na vozík, nedoslýchavá, nevidomá.
Dar: Poskytnuty zbývající prostředky ve výši cca 30 295 Kč určené na nákup invalidního vozíku, bez kterého se Klára neobejde a který zdravotní pojišťovna hradí jen částečně.

Tereza Juroszková – 14 let, diagnóza dětské mozkové obrny – kvadruparetická forma, plně odkázaná na invalidní vozík.
Dar: Z prostředků ve výši 35 000 Kč zakoupen přídavný pohon na invalidní vozík. Zdravotní pojišťovna ho neproplácí.

Alexandr Horeličan – 17 let, těžký zdravotní stav, kvadruplegie, tracheostomie, ležící, nevidomý, nekomunikující. Je odkázán na péči v domácnosti 24 hodin denně a potřebuje podporu kyslíkového koncentrátoru.
Dar: Z prostředků ve výši 40 204 Kč byla zakoupena nová odsávačka na tracheostomii (odsává se neustále), dále byla zakoupena potřebná antidekubitní matrace. Ani jednu z těchto věcí zdravotní pojišťovna nehradí v plné výši.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz