Když povolíš, těžko přitahuješ. Mladé Češky přesto generálku zvládly

Foto: Martin Voltr

Poslední přípravné zápasy před domácím Evropským pohárem za sebou mají české hokejistky do 16 let. V Porubě dvakrát porazily Slovensko, ale pokaždé to byl úplně jiný příběh: Osmibrankovou kanonádu vystřídalo nervózní představení s obratem na poslední chvíli.

Celkový střelecký poměr 89:43 svědčil o tom, na které straně byla větší hokejová kvalita. Nicméně ta se do výsledku výrazněji promítla pouze v úvodním utkání. Češky daly tři góly před koncem první třetiny, čtyři ve třetí části a vyhrály 8:1. Polovinu tref obstarala Hana Haasová.

„První den nám extrémně vyšel. Proměňovali jsme brankové příležitosti, které jsme si vypracovali. Slovenky jsme přehrávali v útočné fázi, ale v obraně a při založení útoku jsme měli dost okének,“ říká hlavní trenér Roman Heindl.

Sestřih prvního utkání: Česko – Slovensko 8:1

Jenže v neděli se brankostroj úplně zasekl. „Na některých hráčkách bohužel bylo vidět, že už vypadly z pravidelného tréninku, a trochu to bylo i kondicí,“ přemýšlí Heindl, jehož svěřenkyně se prvním výsledkem možná nechaly ukolébat.

„I to si myslím. Mám pocit, že jsme k tomu přistoupili tak, že jim zase dáme osmičku v suchým triku. A to se z hlav těžko dostává. Je takový nepsaný zákon, že jakmile potom chceš zabrat, v tu chvíli se ti úplně přestane dařit. Všichni, kdo hrají hokej, vědí, že když povolíš, tak už těžko přitahuješ. Najednou to nejde,“ pokyvuje český lodivod.

Slovenky v odvetě od půlky zápasu vedly, ale domácí hokejistky to nezabalily. Nakonec dvěma brankami v 52. a 58. minutě skóre otočily. „Toho si pořád cením. I když se nám nedařilo, puky uskakovaly, přihrávka nešla, všechno jsme dělali pomalu, nacvičené věci nefungovaly... I přesto holky dokázaly zápas otočit a vyhrát. Měly vůli,“ pochvaluje si Heindl.

Sestřih druhého utkání: Česko – Slovensko 2:1

Obrat také zařídila první formace, kde si Haasová rozumí s Lucií Gruntovou a Barborou Bartákovou. Tahle trojka na akci vstřelila sedm z deseti gólů, v týmu je viditelně nejlepší a ve stejném složení půjde i do vrcholu turnaje.

„Dokáže si vypracovat šance, udržet se na puku a vyhovět si. Druhá věc je ale to proměňování a důraz ve finální fázi, kde máme trošku problém. V sobotu se nám to dařilo, v neděli už to nebylo úplně ideální. A byl bych rád, kdyby se přidaly i ostatní útočnice,“ nabádá zkušený trenér.

Vedle trochu nervózního českého představení ve druhém duelu se sluší vypíchnout i výkon Slovenek. Na akci postavily o rok mladší tým, který hrál v neděli opravdu skvěle. „Měly tam trenéra osmnáctky, který nás měl zmapované z Visegrádu. První zápas s námi spíš tak nějak ‚hrály‘, ve druhém už byly organizovanější, hlavně v obraně. Zatáhly se kolem brány a s našimi kombinacemi jsme s tím měli problém.“

Na svůj věk takticky vyspělou hru dozadu okořenily aktivitou v pravých chvílích. „Věděly, že jsme zranitelní při rozehrávce, takže napadaly dost agresivně a v tom nám dělaly potíže. Navíc k tomu přistoupily úžasně bojovně, že tam každá jedna nechala duši, jako kdyby šlo o mistra světa. V tomhle nás trochu předčily. A hlavně brankářka předvedla famózní výkon, i když jsme jí to ulehčili tím naším nedůrazem,“ vrací se Heindl k tradiční bolesti týmu.

Foto: Martin Voltr

Akce v Porubě znamenala pro české hráčky poslední šanci, jak trenéry oslovit před Evropským pohárem. Ten startuje v Příbrami 22. dubna, tedy za necelé dva týdny.

„Ne úplně všechny obránkyně nás přesvědčily, v útoku taky ještě váháme. Některé hráčky, které se doteď jevily dobře, nemají úplně ideální formu. Zhruba dvě místa v obraně a dvě nebo tři v útoku jsou s otazníkem,“ dodává Roman Heindl na téma hádanky, kterou v nejbližších hodinách či dnech rozklouskne.

Ženská šestnáctka se v Příbrami nejprve sejde tento víkend na další třídenní kemp, tentokrát bez zápasu. Finální sraz před startem turnaje má naplánovaný na pátek 19. dubna.

ČESKO – SLOVENSKO 8:1 (3:0, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 16. Dýcková, 16. Haasová (Bartáková), 20. Malická, 29. Haasová (Chladová, Habartová), 41. Haasová (Gruntová, Habartová), 54. Gruntová (Haasová), 56. Mazancová (Eignerová), 57. Haasová (Bartáková, Gruntová) – 39. Hudáková (Kapičáková, Fančovičová).
Rozhodčí: Malá – Svobodová, Šťastná.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 47:23 (18:6, 8:10, 21:7).

ČESKO – SLOVENSKO 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 52. Bartáková (Gruntová, Haasová), 58. Haasová (Habartová, Bartáková) – 27. Fančovičová (Hudáková, Kapičáková).
Rozhodčí: Malá – Svobodová, Šťastná.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 42:20 (16:6, 14:7, 12:7).

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Alexandra Hřívová (Nový Jičín), Julie Pejšová (Příbram).

Obránkyně:
Denisa Habartová (Příbram), Anežka Hračová (Uničov), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Eliška Vaněčková (Havířov), Lucie Kučerová (Vítkovice), Karolína Veverková (Kadaň), Tereza Mašková (Cheb), Lucie Vávrová (Valašské Meziříčí).

Útočnice:
Barbora Bartáková (Příbram), Dominika Malická (Třinec), Anna Jiřina Pavlasová (Děčín), Lucie Gruntová, Anna Kalová (obě Klášterec nad Ohří), Adriana Dubová (Kutná Hora), Andrea Trnková (Choceň), Aneta Dýcková (Vlašim), Markéta Mazancová, Lucie Eignerová (obě Sušice), Hana Haasová (Opava), Zuzana Trnková (Třebíč).

Realizační tým:

Manažerka: Petra Herzigová
Hlavní trenér: Roman Heindl
Asistent trenéra: Roman Kosina
Trenér brankářek: Martin Pošusta
Lékař: MUDr. Vojtěch Třebický
Hospodář: Josef Polenský

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz