Kindl líčí historky s Jágrem. Co je podle Prospala smutné a čeho si váží?

Foto: nhl.com a Aleš Krecl, Český hokej

15. února 2022, 18:08

Josef Prášek

Václav Prospal má zkušenost s Jaromírem Jágrem z reprezentace, kde spolu hráli dokonce v jedné formaci. Obránce Jakub Kindl měl zase štěstí, že se s českou legendou potkal v klubu NHL, na Floridě.

„Nikdy jsem tomu nemohl uvěřit, že hraju s Jaromírem Jágrem v týmu… Najednou to tak bylo a byl to pro mě zážitek. On byl top hráč i tehdy, dělal okolo 50 bodů a byl platný,“ popisuje Kindl působení na Floridě.

Jágr u Panterů zasáhl do tří ročníků. V jedné sezoně měl dokonce 66 bodů. Ale platný byl nejen body, ale už jen svou přítomností.

„Když vidíte Jardu, že je první i poslední v posilovně, tak to vysílá signál pro ostatní: Ty vole, on je tady, musím tam hned být taky! Byl pracovitý a bral si kluky bokem,“ prozrazuje český bek.

Však i díky Jágrovi zapadli do NHL skvěle Aleksander Barkov nebo Jonathan Huberdeau. Česká legenda jim velmi radila. „Skončil trénink a bral si je bokem.“

„Když vidíte Jardu, že je první i poslední v posilovně, tak to vysílá signál pro ostatní: Ty vole, on je tady, musím tam hned být taky!"

Pomáhal ale i Jakubu Kindlovi, který sice v NHL odehrál 351 zápasů, ale bylo to pro něj někdy náročné – pendloval hodně mezi farmou a hlavním týmem, což platilo hlavně o Detroitu.

„Když vám něco řekne Jarda Jágr, jak se máte třeba postavit při držení hokejky… On je takový borec, který z nějakého důvodu bude mít v tom pravdu,“ povídá Kindl.

„Vždy jsem ho poslechl. Byly to občas maličkosti, které mi mohly pomoci a vážil jsem si toho.“

„Jednou jsme se bavili na téma primetime: kdy jsme se cítili nejlépe v kariéře."

Však si to jen představte, že hrajete s takovou legendou v jednom týmu, a dokonce spolu sedíte vedle sebe v letadle. A začne vám povídat i momenty z kariéry…

„Jednou jsme se bavili na téma primetime: kdy jsme se cítili nejlépe v kariéře. Já jsem říkal, že nejlépe ve 25. Pak jsem se zeptal jeho a on, že se cítil nejlépe v jednadvaceti,“ vrací se do minulosti Kindl.

Přitom i když mu bylo přes 30 nebo 40, stále předváděl velké věci.

„Pak si pamatuju, že jsme jednou seděli s Jirkou Hudlerem v Madison Square Garden a najednou šel kolem nás Jarda Jágr. A ptal se nás: Hoši, nevíte, kdo tady udělal v nejvíc bodů?“

Hudler i Kindl přemýšleli. Koukali na sebe a tipli si třeba Marka Messiera. „A Jarda se procházel a jen: Ne, to jsem byl já.“

„Začali jsme se hned smát,“ říká Kindl.

Rozhovor s Jakubem Kindlem

Jágr doteď drží prvenství v Rangers v tom, že získal za jednu sezonu v základní části nejvíce bodů ze všech!

123 bodů (54+69) během sezony 2005/2006. 109 jich měl v sedmdesátých letech Jean Ratelle a 107 hvězdný Mark Messier na začátku devadesátých let. Jágr vyhrál týmové bodování i další dva roky.

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Na legendární „osmašedesátku“ zavzpomínal i Václav Prospal. Ten s ním sice nehrál v NHL v jednom klubu, ale přesto si doteď váží jedné věci.

„Když mi bylo 21 let a měl jsem jen pár zápasů v NHL, tak se začal tvořit Jágr team a vzali si mě mezi první čtyři. Pokud se nepletu, tak tam byl Džegr, Martin Straka, Jiří Šlégr a já,“ vzpomíná Prospal.

„Měl jsem odehráno v NHL snad jen 18 zápasů a v létě jsme spolu trénovali. Byl jsem moc rád, že jsem tohle mohl prožít,“ je si vědom dvojnásobný mistr světa.

„Vzpomínky jsou to, co zůstane… Lidi, kteří nikdy nehráli týmový sport, tak to nemohou nikdy pochopit,“ dodává Prospal.

„Všichni kolem hokeje by si měli vážit toho, že takového hráče máme. Na druhou stranu je celkem smutný, že když má natrénováno, tak patří stále k nejlepším v extralize."

Podle něj se už nikdo jako Jágr v Česku nenarodí. „Všichni kolem hokeje by si měli vážit toho, že takového hráče máme. Klobouk dolů před tím, že v takových letech je schopen hrát.“

„Na druhou stranu je celkem smutný, že když má natrénováno, tak patří stále k nejlepším v extralize,“ zamýšlí se 46letý Prospal.

Jelikož Jágr oslavil už 50. narozeniny, nastává další otázka: Do kdy bude hrát hokej? Skončí po této sezoně? Nebo přidá i další roky?

„To si myslím, že je jeho rozhodnutí. Podívejte se, je tady mnoho kritiků toho, že stále hraje, ale on hokej miluje. A nemusí nikomu nic dokazovat,“ zakončuje.

Souhrn všeho k 50. narozeninám Jágra:

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz