Kladno vyhrálo na Spartě a dál utíká Zlínu! Oceláři dali 7 gólů, slaví i Motor

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

23. ledna 2022, 17:31

Adam Bagar

Hokejisté Třince ve 45. kole TELH přehráli Mladou Boleslav 7:3 a navýšili náskok v čele tabulky. Druhý Hradec Králové totiž padl v Českých Budějovicích 2:3 po nájezdech. Zato třetí Pardubice znovu natáhly vítěznou šňůru, když porazily Zlín 4:1. Berani po vítězství Kladna 3:2 na Spartě ztrácejí na předposlední místo už čtrnáct bodů. Hattrickem se blýskl Jan Knotek, ale jeho galapředstavení stačilo Olomouci jen k bodu za porážku 3:4 v prodloužení na karlovarském ledě.

Oceláři při kanonádě využili čtyři přesilovky

Bruslaři přesně po čtrnácti dnech naskočili do extraligového kolotoče. A začali skvěle, když takřka po 184 minutách ukončili střeleckou mizérii proti Ocelářům a v čase 6:08 vedli už 2:0. Jenže i třetí vzájemný zápas v sezoně se stal kořistí Třince. Ten ještě do přestávky vyrovnal, ve druhé části rozhodl třemi trefami a jeho gólostroj se zastavil až na čísle sedm. První příčku si upevnil i díky čtyřem využitým přesilovkám. Dva góly dali Andrej Nestrašil a Erik Hrňa, třemi body zazářili Tomáš Kundrátek a nový třinecký král Martin Růžička.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Za výsledek jsem samozřejmě rád. V první třetině jsme byli jak na kolotoči, nebylo to ono a se štěstím jsme po deseti minutách prohrávali jen 0:2. Kdyby Boleslavští dali v jejich přesilovce gól na 3:0, už by to asi bylo těžké. Pak nám sami pomohli fauly, vstřelili jsme góly a začali jsme si trošku více věřit. Od druhé třetiny jsme hráli poctivěji a přidali další góly. Jsem za to rád, jsou to důležité tři body."

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Nezačali jsme špatně, ale zápas se nám jinak hrubě nepovedl. V oslabení jsme inkasovali čtyři góly, z rychlých protiútoků další dva. To je celkem šest gólů ze sedmi, to je strašně moc. Velice špatně jsme bránili a ztráceli puky ve špatném území. Třinec vyhrál jednoznačně a zaslouženě."

HC OCELÁŘI TŘINEC – BK MLADÁ BOLESLAV 7:3 (2:2, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 11. Hrňa (Marcinko, Martin Růžička), 14. A. Nestrašil (Kundrátek), 25. M. Kovařčík (O. Kovařčík), 28. Kundrátek (Chmielewski), 39. A. Nestrašil (Kundrátek, Daňo), 49. Hrňa (M. Doudera, Martin Růžička), 57. Martin Růžička (Daňo, P. Vrána) – 3. D. Šťastný (Ševc), 7. O. Flynn (P. Kousal), 41. O. Najman (P. Kousal, Pavel Pýcha).
Rozhodčí: Pražák, Kubičík – Gebauer, Zíka.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 4:2.
Střely na branku: 33:19.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Tomáš Kundrátek – Pavel Kousal.
HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek – Daňo, P. Vrána, Martin Růžička – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Chmielewski, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký – Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pavel Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Bernad, T. Hanousek, Fillman – Lunter, Adam Raška I, D. Šťastný – Pospíšil, Kotala, Kelemen – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Knotkův hattrick jen za bod, rozhodl Flek

Jejich soupeři jsou mimo hru, a tak se Karlovy Vary a Olomouc dohodly na předehrávce 50. kola. Energie, povzbuzena výhrou v derby, vedla na startu druhé části 2:0, ale pak byl hodně vidět Jan Knotek, který využil nedisciplinovanosti domácích. Nejdřív dvěma góly potrestal pětiminutový faul Ondřeje Dlapy a pak proměnil trestné střílení, za pouhých 639 sekund tak zkompletoval hattrick. Mora přesto veze jen bod, drama rozsekl v prodloužení svým druhým gólem Jakub Flek, jenž svůj tým přiblížil soupeři i play off na dva body.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Jsme rádi, že jsme dokázali zápas vyhrát a získat dva body. Na druhou stranu mě mrzí, že jsme nezískali tři. Kdybychom byli disciplinovanější a psychicky odolnější, tak jsme zápas kontrolovali a mohli jsme ho dohrát za tři body. Bohužel jsme ve druhé třetině přistoupili na plácanou a přestali jsme hrát hokej. Chtěli jsme se s Olomoucí přetlačovat, což byla samozřejmě voda na jejích mlýn a proto jsme duel díky tomu málem ztratili. Musíme se z toho ponaučit a nesmíme se přizpůsobit soupeři, ale musíme hrát svoji hru. Musíme dělat věci, které nám přináší body a které nás zdobí a ne se chtít s někým strkat a mlátit. To mě mrzí, protože nebýt toho, tak jsme bodů mohli mít i víc.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Byl to vyrovnaný zápas, bylo tam spoustu emocí, mělo to náboj jako v play off. Obě mužstva do toho šla naplno. Prohrávali jsme 0:2, díky delší přesilovce jsme se dostali zpátky do zápasu, vedli jsme 3:2. Domácí potom ve třetí třetině vyrovnali, proto bych řekl, že remíza po šedesáti minutách byla asi spravedlivá. Škoda, že jsme neurvali druhý bod.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC OLOMOUC 4:3 v prodloužení (1:0, 1:3, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Flek (T. Rachůnek, Plutnar), 21. T. Rachůnek (Černoch, Martin Rohan), 51. Koblasa (T. Mikúš, Vondráček), 64. Flek – 24. J. Knotek (Ondrušek, Nahodil), 25. J. Knotek (Nahodil, David Krejčí), 34. J. Knotek z trest. střílení.
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Lederer, Bohuněk.
Vyloučení: 1:4, navíc Dlapa (Karlovy Vary) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 26:29.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Jan Knotek.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Weinhold, Pulpán, T. Havlín, D. Mikyska – T. Rachůnek, Černoch, Flek – Hladonik, T. Mikúš, Vondráček – Koblasa, Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, O. Beránek. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, T. Černý, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek – J. Káňa, David Krejčí, Bambula – Kusko, J. Knotek, Klimek – Olesz, Navrátil, Kucsera – Strapáč, Nahodil, Michal Kunc – Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.

Kladno natáhlo bodovou šňůru na pět utkání

Sparta po návratu z karantény mohla poskočit z desátého místa tabulky na sedmé. Nad nedalekým Kladnem dvakrát vedla, ale houževnatí Rytíři pokaždé našli rychlou odpověď a v čase 50:47 sami zasadili rozhodující úder. Postaral se o něj Ladislav Zikmund, který začal sezonu právě v pražském klubu. Kladenští tak podruhé v ročníku vyloupili O2 arenu a bodovali už v pátém duelu za sebou, v záchranářském souboji se Zlínem tak mají navrch už o propastných čtrnáct bodů. I díky 30 zákrokům kanadského brankáře Landona Bowa.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „První třetina nebyla z naší strany špatná, naopak si myslím, že jsme měli vyložené šance, které jsme bohužel neproměnili. Ve druhé části už to nebylo takové, ale pořád jsme věděli, že se zápas dá zlomit. Za stavu 2:2 to bylo o tom, kdo dá gól, bohužel ho dalo Kladno. Udělali jsme faul na čtyři minuty, který nechci moc komentovat, a to rozhodlo. Kladno přesilovky proměnilo, my ne. V poslední třetině jsme už neměli sílu. Po pauze jsme pořádně nevěděli, kdo nastoupí a kdo ne, na to se ale nechceme vymlouvat. Měli jsme minimálně bodovat, zkusit se nastartovat a tuhle situaci nějak překlenout.“

David Čermák (trenér Kladna): „V první třetině byla Sparta lepší, nám nešly nohy. Musíme poděkovat hlavně gólmanovi, který nás zachránil při několika velkých šancích soupeře. Od druhé třetiny se hra začala postupně vyrovnávat a ve třetí rozhodl náš gól na 3:2. S ohledem na náskok na Zlín jsme možná klidnější, ale já jsem to zažil před dvěma lety, kdy jsme měli podobný náskok. Budeme hrát až do konce.“

HC SPARTA PRAHA – RYTÍŘI KLADNO 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. D. Voženílek (Tomov, Moravčík), 22. R. Horák (Matuškin) – 6. Dotchin (M. Indrák), 28. A. Kubík (Plekanec, Baránek), 51. Zikmund (Melka, M. Beran).
Rozhodčí: Jeřábek, Horák – Lhotský, Klouček.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 32:20.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Roman Horák – Landon Bow.
HC Sparta Praha: Machovský – Moravčík, Matuškin, Tomáš Dvořák, M. Jandus, A. Polášek, T. Pavelka, Tomov – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík – Chlapík, Sobotka, M. Forman – Vitouch, D. Kaše, Prymula – J. Strnad, D. Voženílek, Šmerha. Trenéři: Jandač, Hořava, J. Hlinka a Hamara.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Baránek, K. Wood, Ticháček, Babka, J. Suchánek, Dotchin – Hlava, Plekanec, A. Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – M. Kadlec, Filip, Martin Procházka – Kristo, M. Indrák, M. Beran. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Pardubice ještě v novém roce neprohrály

Soupeři z opačných pólů tabulky šli do boje shodně po karanténě a poprvé od 14. ledna. Zlín už sice nasadil posily Pavla Makarenka a navrátilce Valentina Claireauxe, ale nebylo mu to nic platné. Pardubice potvrdily roli favorita a díky dvěma dvougólovým střelcům – Patriku Poulíčkovi a Anthonymu Camarovi – slavily hladkou výhru. Dynamo v novém roce ještě stále nenašlo přemožitele a přiblížilo se hradeckému rivalovi na tři body. Zato Berani padli v osmém z posledních deseti utkání a jejich ztráta na Kladno je už čtrnáctibodová.

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „První dvě třetiny přinesly z obou stran hodně nepřesností, rozhodla naše koncovka, protože jsme tři šance proměnili. Paradoxně ve třetí třetině jsme vyhrávali souboje, ale výsledek byl 1:1. Chci poslat gratulaci do kabiny a samozřejmě ta největší pochvala míří k Dominiku Frodlovi.”

Luboš Rob (asistent trenéra Zlína): „Stejně jako Pardubice jsme nastoupili do zápasu po pauze a byli jsme sami zvědaví, jak to tým zvládne. Začátek utkání ovlivnil rychlý gól z nenápadné akce, po kterém se třetina vyvíjela v podobném trendu. Zbrzdilo to naše cíle uhrát první třetinu bezbrankově. Ve druhé části byla hra vyrovnaná a my jsme možná měli střelecky navrch, ale trápí nás koncovka. Měli jsme dát kontaktní gól, ale my naopak dva dostali a zápas se začal více výrazně vyvíjet v náš neprospěch. Nevěřili jsme si a tak to i dopadlo. Za stavu 0:4 to už bylo těžké. Po našich neproměněných přesilovkách byl zápas jasně na straně Pardubic a my nebyli schopni s tím už cokoliv udělat.”

HC DYNAMO PARDUBICE – PSG BERANI ZLÍN 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Camara (R. Kousal), 32. Camara (Košťálek, R. Kousal), 36. Poulíček (O. Roman), 45. Poulíček (Blümel) – 51. Honejsek (Makarenko, Gazda).
Rozhodčí: Kika, Lacina – Gerát, Komárek.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 37:25.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Patrik Poulíček – Daniel Huf.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Mikuš, J. Zdráhal, D. Robertson, Košťálek, O. Vála, Sergijenko, Nedbal – Hecl, Poulíček, Blümel – R. Kousal, A. Musil, Camara – Matýs, O. Roman, Cienciala – Koffer, Anděl, O. Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
PSG Berani Zlín: Huf – Mamčics, Gazda, O. Němec, Suhrada, Žižka, Ferenc, Hamrlík – Honejsek, Claireaux, Mallet – Zabusovs, Makarenko, Michasjonok – Kubiš, Hejcman, Vopelka – Okál, P. Sedláček, Fryšara. Trenéři: Jenáček, Rob a M. Hamrlík.

Motor doma i podruhé vyzrál na Mountfield

Motor i potřetí v sezoně nevyšel naprázdno ze souboje s hradeckým rivalem. Po vydřené tříbodové výhře z října a následné prosincové porážce v prodloužení zpod Bílé věže si teď oba soupeři střihli nájezdy, ve kterých byl úspěšnější. Rozhodl Martin Hanzl. Jihočeši tak odčinili páteční zaváhání s Kladnem, vyhráli osmé z posledních jedenácti utkání a ačkoliv zůstávají sedmí, na čtyřku ztrácejí jen čtyři body. Mountfield je sice dál druhý, ale po třetí porážce za sebou se jeho náskok před sousedními Pardubicemi ztenčil už na tři body.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Odehráli jsme vyrovnané utkání s velmi kvalitním soupeřem. Škoda, že jsme nevyhráli za tři body, ale jsme rádi i za vítězství po nájezdech. Musíme se zlepšit v přesilovkách, ve kterých málo střílíme a nedáváme žádné góly. Utkání nás stálo hodně sil, ale jsem rád, že jsme našli cestu k vítězství.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Vyrovnaný zápas. Byli jsme lepší v jeho první části. Škoda, že jsme po našem prvním gólu tak rychle inkasovali a nepodrželi vedení déle. Ve druhé části utkání byli lepší domácí a nakonec jsme rádi, že odvážíme alespoň bod. V nájezdech jsme sice dali jeden gól, ale soupeř v nich byl šikovnější.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – MOUNTFIELD HK 3:2 po nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Karabáček (M. Beránek, Štencel), 24. Pech (Vondrka, Gulaš), rozhodující nájezd Martin Hanzl – 13. McCormack (Kevin Klíma, Ščerbak), 53. Jank (Smoleňák, Oksanen).
Rozhodčí: Šír, R. Svoboda – Špůr, Axman.
Vyloučení: 4:2, navíc Ondráček (České Budějovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 27:29.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Dominik Hrachovina – Kevin Klíma.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Šenkeřík, Piskáček, Štencel, Vráblík, Štich – J. Ondráček, J. Novotný, Valský – Masopust, Koláček, Pouzar – Vondrka, Pech, Gulaš – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
Mountfield HK: Kiviaho – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Cingel, Lev – Ščerbak, Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Pajer – Miškář. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Utkání HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary bylo odloženo na 6. února.
Utkání HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec bylo odloženo na 10. února.
Utkání HC Kometa Brno – HC Olomouc bylo odloženo na 2. března.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 40 25 4 4 7 132:84 87
2. Mountfield HK 41 22 6 4 9 131:92 82
3. HC Dynamo Pardubice 40 19 9 4 8 134:101 79
4. HC Škoda Plzeň 41 17 4 6 14 129:119 65
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 39 17 4 4 14 97:101 63
6. Bílí Tygři Liberec 40 17 2 7 14 101:108 62
7. HC Motor České Budějovice 39 18 2 3 16 116:108 61
8. HC Kometa Brno 40 13 8 4 15 113:116 59
9. BK Mladá Boleslav 39 16 3 3 17 91:106 57
10. HC Sparta Praha 39 13 6 5 15 139:121 56
11. HC Olomouc 39 12 7 2 18 93:108 52
12. HC VERVA Litvínov 38 14 2 5 17 104:113 51
13. HC Energie Karlovy Vary 38 14 2 4 18 114:114 50
14. Rytíři Kladno 40 8 4 7 21 102:145 39
15. PSG Berani Zlín 39 5 3 4 27 71:131 25

Další program Tipsport extraligy

Úterý 25. ledna – předehrávka 51. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Motor České Budějovice

Úterý 25. ledna – dohrávka 42. kola:
17:30 PSG Berani Zlín – BK Mladá Boleslav

Úterý 25. ledna – dohrávka 37. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

Středa 26. ledna – dohrávka 43. kola:
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc

Středa 26. ledna – předehrávka 47. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary

Středa 26. ledna – předehrávka 52. kola:
18:00 Rytíři Kladno – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 27. ledna – předehrávka 46. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 28. ledna – 46. kolo:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VERVA Litvínov – PSG Berani Zlín
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary (O2 TV Sport)
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz