Kluci neuvěřitelně bojovali, chválí Bruk. Kanada? Šance určitě je, ví Lauko

Foto: Karel Švec, cslh.cz

11. srpna 2017, 23:14

Václav Jáchim

Tři, dva, jedna. Je to tam! Česká osmnáctka překročila vlastní stín a vydřela výsledek, který čekali jen největší optimisté. Letošní výběr nemá tak známá jména jako ten loňský, ale teď se zdárně klubou na svět. Dostál, Lauko, Zábranský, Jeník, Pekař a všichni ostatní ukázali, co dokáže správný tým. "Už na začátku sezony jsme si řekli, že hrajeme jeden za všechny a všichni za jednoho. Jinak nemáme šanci," povídá Jakub Lauko. V semifinále Memoriálu Ivana Hlinky to poznali Rusové. "Kluky nemohu moc chválit. Bylo to prostě dobrý," hlásí trenér David Bruk.

Ještě nedávno o nich nikdo moc nevěděl, teď se tahle parta ročníku 2000 parádně přihlásila o slovo. Proti sborné sehráli junioři nádherný zápas. Dřeli v každém střídání, padali do střel, předváděli bruslařské dostihy. Proti velmi silnému soupeři si počínali způsobem, který překvapil i trenéry. "V podstatě ano," souhlasí David Bruk. "Hráli jsme dobře takticky, kluci neuvěřitelně bojovali. Střídačka žila, všichni byli velmi koncentrovaní. Toužili zápas zvládnout a odměna se dostavila," hodnotí.

Záznam utkání Rusko - Česko 1:2 

Trenérský štáb nachystal účinnou taktiku. Hráči ji splnili do puntíku. "Chtěli jsme mít hru před sebou. To znamená rozehrát zápas klidně, aby na začátku nedošlo k nějaké přestřelce. Jelikož byl špatný led, a hůř se na něm kontroloval kotouč, při forčekingu jsme se snažili dostat soupeře pod tlak a posílali jsme tam dalšího hráče. Zároveň bylo třeba hrát organizovaně střední pásmo. Plán se celkově povedl. Znovu výjimečný byl výkon brankáře Dostála a dalších hráčů," pokračuje hlavní kouč.

Bylo až neuvěřitelné, jak si mladí Češi dokázali neustále hledat puky ve středním pásmu, aby protivník nemohl nabruslit do přečíslení. Případně k zakončení před Dostálem. Junioři jak ohaři číhali v pevném šiku, Rusové místy ani pořádně nevěděli, co si mají s touhle armádou počít. "Ruský hokej je daný. Oni sice bývají poslední dobou na své poměry organizovaní, ale jejich hokejisté pořád rádi hrají individuálně. S klukama jsme se bavili, jak na to," přiznává Bruk. Přitom lépe do utkání vstoupili svěřenci trenéra Zybina, hosty dostal do vedení v šesté minutě Ďaděňkin.

Jsem rád, že jsem dal rozhodující gól, makali ale všichni, říká Jakub Lauko

Ale český výběr to nikterak nezabrzdilo. "Gol padl naštěstí brzy, týmem to neotřáslo," kvituje kouč. Podle Jakuba Lauka ukázala osmnáctka velkou kolektivní sílu. "Bylo to jeden z klíčových momentů. Nepoložili jsme se a dál šli tvrdě za svým," oceňuje útočník chomutovských Pirátů, který ve 23. minutě posléze trefil vítězný český gól. Domácí pak hájili těsný náskok, ve třetí třetině nevyužili 90 vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem, takže soupeř pořád cítil šanci. Závěr byl pořádně napínavý. "To patří nejen k juniorskému, ale i seniorskému hokeji. Je tam hodně emocí, chyb, faulů," reaguje trenér Bruk.

Nakonec všechno dobře dopadlo, osmnáctka slaví postup do finále, což si hokejisté náležitě užili s bouřícími tribunami i potom v kabině vítězů. "Rozhodl určitě náš týmový výkon. Všichni hráči předvedli stoprocentní úsilí a dodržování systému," povídá Lauko. Slova o tom, že každý hráč bude makat ve prospěch mužstva, přetavili junioři v úžasný zážitek. "Od začátku, už před přípravnými zápasy ve Švýcarsku, jsme si řekli, že můžeme uspět jedině tak, když budeme hrát jeden za všechny a všichni za jednoho. Teď se nám to vrací," líčí spokojeně chomutovský útočník.

František Klejna: Jsme ve finále, ale asi nám to dojde až zítra

Všichni hokejisté, trenéři a členové realizačního týmu si po bitvě užili chvíle štěstí. Jakmile David Bruk slyší dotaz, kde se to v jeho mužstvu vlastně vzalo, jen pokrčí rameny: "Dobrá otázka. Ale nevím," usměje se. Nicméně pozor, ještě není konec. Zbývá napsat poslední kapitolu. Velké finále bude neskutečnou výzvou. "Čeká nás Kanada, s níž máme osobní zkušenost. I když ten zápas z minulé soboty nebyl podle našich představ," zmiňuje Lauko porážku 1:3 v generálce na turnaj. "Ale myslím, že pokud budeme hrát stejně jako s Amerikou nebo v semifinále proti Rusku, můžeme myslet na vítězství. Šance tam určitě je."

Hokejisté pojedou na krev. Bude to jejich šesté utkání v osmi dnech, takovou porci neabsolvují ani hvězdy NHL na mistrovství světa. Junioři v Břeclavi dosud bojovali nejen se soupeři, ale i s velkým vedrem. Také počítají šrámy. "Uvidíme, kdo bude k dispozici. Jednoho beka máme pryč, možná spíš dva. Zdravotní potíže trápí dva útočníky. Počkáme, s jakým počtem bude možné počítat. Tohle začneme řešit v sobotu ráno, po schůzce s lékařem," uzavírá David Bruk.

Finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz