<

Kluci tam padali po hubách, těší Vejmelku. Narozeniny oslavil na ledě

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 19:51

Adam Bagar

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Karel Vejmelka předvedl v českém brankovišti další skvělý výkon, ke čtvrtfinálovému vítězství 4:1 nad Německem pomohl 21 úspěšnými zákroky.

Důležitost zápasu na něj vůbec nedolehla. „Musím říct, že jak se hodilo úvodní buly, tak to ze mě opadlo a říkal jsem si, že jdeme vyhrát,“ hlásí 26letý gólman, ze které vyzařoval klid.

„Ono to tak vypadá, ale uvnitř jsem v klidu úplně nebyl. Utkání jsem prožíval. Ale jestli to tak vypadalo, tak jedině dobře. Snažím se vždycky nepůsobit nějak rozpačitě navenek, abych to nepřenášel na tým,“ přiznává Karel Vejmelka.

„Cítil jsem se výborně. I díky klukům, protože mi moc pomohli a zblokovali spoustu střel. Všichni to oddřeli, doslova padali po hubách. Kluci podali neskutečný výkon, zasloužená výhra,“ dodává spokojený český brankář.

Národní tým si v utkání pomohl přesilovkami, proměnil všechny tři, když se fantastickými akcemi, vyšperkovanými střelami do odkryté brány, blýskla elitní útočná formace ve složení Roman Červenka – David Krejčí – David Pastrňák.

„K tomu ani není moc co říct. To byla symfonie. Podle mě nechytatelné, sehráli to opravdu neskutečně. Věřím, že nám to takhle bude vycházet i nadále,“ přeje si Vejmelka.

„Sice nám to zajistilo vedení 3:0, ale to je takový ošemetný výsledek. Padne jeden gól, pak druhý a hned je soupeř zpátky v zápase. Museli jsme pořád hrát to stejné, což se povedlo, i když jsme dostali gól na 3:1,“ dodává.

Němci se o jediný gól postarali v čase 53:48, kdy Čechy zamkli v obranné třetině na celé tři minuty. „Tam jsem byl zavařený, i ostatní kluci. Bohužel se nám vícekrát nepodařilo vyhodit puk a k nim se to naopak odráželo. Ale závěr už jsme si pak pohlídali.“

Vejmelka může děkovat i dobře postaveným tyčím, Němci hned třikrát nastřelili tyč. „To štěstí k tomu patří, bez něj se nedá vyhrát. Teď se to jen potvrdilo. Dobře jsem si postavil tyče. Doufám, že to takhle bude i v dalších zápasech,“ usmívá se.

Češi nakonec zvítězili 4:1, lepší dárek ke středečním narozeninám si snad ani Vejmelka nemohl přát. „Dostal jsem přání od kluků a dort, který jsme si všichni rozdělili. Oslava byla teď na ledě,“ culí se Karel Vejmelka po postupu do semifinále.

Češi si tak zahrají o medaile, na kterou čekají už od roku 2012. „Udělali jsme zatím jen jeden krok. Teď si to užijeme a budeme se koncentrovat na další zápasy. V pátek je nový den, budeme se už soustředit na semifinále,“ hlásí Vejmelka.

Český národní tým se ještě večer vrací z Helsinek do Tampere, kde odehrál celou základní skupinu. „Bylo to tady fajn, ale Tampere je samozřejmě hezčí. Jak město, tak zimní stadion. Jsem rád, že se můžeme vrátit zpátky,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz