Kometa mimo play off! Motor zaskočil šampiona, úspěšný olomoucký reparát

HC Motor České Budějovice | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Kometa nezvládla důležitý souboj s Karlovými Vary a vzhledem k dalším výsledkům vypadla z pozic zaručujících postup do předkola play off. Mrkněte na kompletní souhrn nedělního kola Tipsport extraligy!

Olomoucký reparát

Hodit za hlavu páteční debakl a udobřit si fanoušky – to byly hlavní cíle Mory před střetnutím s indiány. A tuhle misi se podařilo naplnit.

V obrovsky vyhecovaném duelu si kohouti pomohli během přesilových her: ve 41. minutě rozhodl v početní výhodě Jan Knotek

Na Hané každopádně v neděli plály emoce. Rozhodčí rozdali celkem 100 trestných minut a diváky zvedly ze sedadel hned dvě bitky.

Boris Žabka (asistent trenéra Olomouce): „Po posledním zápase jsme potřebovali naskočit a zaměřit se na začátek utkání. První třetina měla v určitých chvílích parametry play off, ale myslím si, že s připraveností do soubojů jsme šli štěstí naproti. Rozhodli jsme v přesilovkách, ale zkomplikovali jsme si to v závěru. Musíme ale chlapce pochválit za bojovnost a obětavost. A samozřejmě děkujeme fanouškům za podporu.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Těžko se hodnotí takové utkání. První třetinu jsme prohráli 0:1 a bylo tam moc oslabení. Přesto jsme inkasovali pouze jednou a bylo to stále otevřené. Poté jsme vyrovnali, ale bohužel následovalo další a další oslabení. My jsme poté měli také přesilovky, rozhodují speciální týmy. Pak už bylo těžké to na konci honit. Sice jsme snížili a měli i šanci, ale soupeř to pak zavřel a vyrovnat jsme již nestihli.“

HC OLOMOUC – HC ŠKODA PLZEŇ 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Nahodil (Plášek ml., J. Káňa), 30. Mareš (Orsava), 41. Knotek (Nahodil, J. Káňa) – 23. Kvasnička (Mertl, Blomstrand), 57. Pour (Kodýtek, Schleiss).
Rozhodčí: Mrkva, Cabák – Hlavatý, Leder.
Vyloučení: 8:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 31:23.
Diváci: 4 019.
Nejlepší hráči: Jan Schleiss – .
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Dujsík, Rašner, Škůrek, Mareš, Švrček, Rutar – J. Káňa, Strapáč, Orsava – Klimek, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Knotek, Bambula – Kunc, Kusko, Olesz. Trenéři: Tomajko a Žabka.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Baránek, Zámorský, Houdek, Kaňák, Kvasnička, Jiříček – Hrabík, Suchý, Pour – Schleiss, Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Mertl, Holešinský – Bitten, Malát, M. Lang. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Jihočeši na mistra umí

Kdybychom tak pořád hráli jen proti Třinci, mohou si říkat hokejisté Motoru. Tak nebo tak, úřadujícího šampiona porazili v základní části i napočtvrté! 

Drtivý tlak hostů v posledních vteřinách už na body nestačil, triumf Českých Budějovic dirigoval klasičtí lídři Milan Gulaš a Lukáš Pech oba (1+1).

Oceláři na výhru čekají už tři kola, kromě toho se celkem trápí směrem dopředu. Motor poskočil na dvanáctou pozici před Kometu.

Jiří Novotný (asistent trenéra Českých Budějovic): „Opět jsme měli špatný vstup do utkání, což nás trápí celou sezónu. Začali jsme hrát až od desáté minuty. Do té doby byl Třinec jasně lepší. Ve druhé třetině nám začaly jít nohy, hráli jsme to, co jsme si řekli, a zaslouženě jsme soupeři odskočili. Za třetí třetinu musím kluky pochválit, s jakou obrovskou obětavostí jsme bránili oslabení. Měli jsme v závěru i štěstí. Musíme se učit, jak dotáhnout podobné vyrovnané zápasy.“

Vladimír Országh (asistent trenéra Třince): „Slušně jsme do utkání vstoupili a šli jsme do vedení, ale zbytečně jsme si nechali vyrovnat a ve druhé třetině jsme udělali velké množství chyb, takže nám domácí odskočili na dvoubrankový rozdíl. V úvodu třetí třetiny nám vůbec nevyšly dvě přesilovky, což nás dost srazilo. Dali jsme kontaktní gól, v závěru jsme měli obrovskou šanci, ale vyrovnat se nám nepodařilo.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 (1:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Pech (Strnad, Gulaš), 31. Gulaš (Pech, Bindulis), 37. Valský (Vondrka) – 7. Nestrašil (Hudáček), 56. Nestrašil (Daňo).
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Brejcha, Malý.
Vyloučení: 6:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 25:31.
Diváci: 4 844.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Andrej Nestrašil.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Vráblík, Štencel, Percy, Šenkeřík, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Gulaš, Pech, Vondrka – Valský, Hanzl, Dzierkals – Doležal, Vopelka, Strnad – V. Tomeček, M. Toman, Koláček. Trenéři: Čermák, Fousek a Novotný.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Havránek, Marinčin, Čukste, J. Jeřábek, M. Doudera, Roth, Mar. Adámek – Nestrašil, M. Roman, M. Růžička – Daňo, Hudáček, Hrňa – Chmielewski, Hrehorčák, Kurovský – Svačina, Haas, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.

David nad Goliášem tentokrát nevyhrál

První vs. poslední. Nedělní bitva na východě Čech měla jasného favorita a překvapení se navzdory kladenskému vzepětí ze třetí třetiny nekonalo.

Drama v 52. minutě odmítl dvougólový Matej Paulovič, dvakrát se trefil také Lukáš Sedlák. Dynamo slaví popáté za sebou a upevnilo si první pozici. 

Rytíři jsou naopak v těžké situaci: na třináctou Kometu ztrácí šest bodů. Zvládnou se vyhnout baráži?

Richard Král (asistent trenéra Pardubic): „První dvě třetiny jsme hráli velice slušně. Zápas jsme měli pod kontrolou a rozdíl ve skóre mohl být klidně i vyšší, než 3:0. Měli jsme dost šancí, které jsme neproměnili a ve třetí třetině jsme Kladno dostali do hry. Bohužel byla poslední dvacetiminutovka z naší strany taková lehkovážnější, dostali jsme 2 góly a pak jsme se dokonce chviličku strachovali, ale jinak si myslím, že jsme podali slušný výkon.“

HC DYNAMO PARDUBICE – RYTÍŘI KLADNO 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 17. Paulovič (Čerešňák), 27. L. Sedlák (Hyka, Cienciala), 34. L. Sedlák (Cienciala), 52. Paulovič (Vondráček) – 42. Beran (Slováček), 47. Kubík (Dotchin, Plekanec).
Rozhodčí: Stano, Vrba – Kis, Rampír.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 29:19.
Diváci: 10 008.
Nejlepší hráči: Lukáš Sedlák – Matěj Beran.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, J. Kolář, Hrádek, Chabada – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Mandát, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, T. Zeman – Rohlík, A. Musil, Vondráček. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Ticháček, Slováček, Cibulskis, Babka, Veber – Kubík, Plekanec, Jágr – Brodecki, Indrák, Filip – O. Bláha II, Pytlík, Beran – M. Procházka, Zikmund, Melka. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.

Dělba bodů v Ostravě

V pátek zdemolovali Olomouc a získané sebevědomí hráčům Litvínova možná pomohlo k tomu, aby zvrátili nepříznivý vývoj duelu proti Vítkovicím. 

Ridera mířila vstříc třem bodům i díky rekordně rychlé brance Lukáše Krenželoka, necelé tři minuty před třetí sirénou ovšem na 2:2 srovnal Jindřich Abdul

A dvoubodovou otočku chemici dotáhli v nájezdové loterii. Domácí každopádně bodovali počtvrté v řadě a s pohodlným náskokem jsou druzí.

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): „Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, celou první třetinu jsme odehráli výborně. Měli jsme pohyb, šance, tlačili jsme se do zakončení a dali dvě branky. Do druhé části jsme ale vykročili velmi lehkovážně, začali jsme pouštět Litvínov do přečíslení a vrátili jej do hry. Rozhodly speciální týmy, kdy jsme nedokázali ubránit dvě oslabení.“

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Vstup do zápasu se nám nepovedl. Hned první střídání a inkasovaný gól. Byla tím ovlivněna první třetina, byli jsme všude pozdě a soupeř byl jednoznačně lepší. Ve druhé a třetí části nám pomohly k návratu dvě proměněné přesilové hry. Ceníme si toho, že jsme nakonec dotáhli utkání v nájezdech ke druhému bodu.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 po samostatných nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. L. Krenželok (Lakatoš, Marosz), 20. Bukarts (Mikuš, Mueller) – 23. Jaks (Estephan, Hlava), 58. Abdul (Kudrna, Zile), rozh. nájezd Gut.
Rozhodčí: Šír, Obadal – Gebauer, Axman.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 43:27.
Diváci: 5 196.
Nejlepší hráči: Lukáš Krenželok – Šimon Zajíček.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Gewiese, Raskob, Mikuš, Grman, Prčík, J. Stehlík, Koch – L. Krenželok, Marosz, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Mueller – Kotala, Dej, Kalus – Lednický, Chlán, Fridrich. Trenéři: Holaň a Philipp.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel, Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Berka – Abdul, Estephan, Zdráhal – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Fronk, L. Stehlík. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.

Skvělý start Bílých Tygrů

Oba celky se v neděli hodlaly vrátit na vítěznou vlnu, Mountfield každopádně pod Ještěd dorazil bez šesti hráčů základní sestavy. Navíc už po 52 vteřinách prohrával...

Na trefu Oscara Flynna navázal v 10. minutě Jan Ordoš a tento gólový polštář se ukázal jako klíčový. Hosté připravili Petra Kváču o čisté konto až v samotném závěru. 

Východočeši padli počtvrté za sebou a zůstávají na osmé příčce. Příští týden narazí na Karlovy Vary, Vítkovice a Kladno.

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Byl to další těžký zápas na domácí půdě. Doma chceme bodovat, každý bod je pro nás důležitý. Vzhledem k tomu, že je Hradec v závěsu za námi, jsme moc rádi, že jsme toto utkání zvládli. Měli jsme perfektní vstup do zápasu, výborný pohyb a mnoho šancí. Vstřelili jsme dvě branky, dokonce si myslím, že jich mohlo být více. Druhá dvacetiminutovka přinesla několik těžkých střídání, které jsme ale ustáli. I branka ve třetí třetině byla důležitá, nasměrovala nás totiž k zisku tří bodů. Celý tým předvedl skvělý výkon a rozhodně jsme zvítězili zaslouženě.“

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „První střídání určilo ráz zápasu, udělali jsme faul a dostali gól do prázdné brány. V první třetině jsme spali, neměli jsme dobrý pohyb a byli jsme všude pozdě, proto Liberec úvodní dvacetiminutovku zaslouženě vyhrál 2:0. Myslím, že ve druhé části utkání byly šance na obou stranách, ale my nebyli schopni dát gól. V 51. minutě jsme zkusili power play, zariskovali jsme a alespoň jedna branka nám tam padla.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – MOUNTFIELD HK 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Flynn (A. Najman, Melancon), 10. Ordoš (Derner), 42. Frolík (A. Najman) – 59. Lev (Lalancette).
Rozhodčí: Hribik, Pilný – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 26:28.
Diváci: 5 583.
Nejlepší hráči: Adam Najman – Jeremie Blain.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Derner, Štibingr, Kolmann – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, A. Najman, Flynn – Ordoš, Jelínek, Rychlovský – Vlach, Šír, Dlouhý. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.
Mountfield HK: J. Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, K. Lang – Perret, Lalancette, Jergl – R. Pavlík, Lev, Novák – Morong, Štohanzl, Pajer. Trenéři: T. Martinec, Svoboda a Hamara.

Sparta vzdala hold vítězně

Pražané nastoupili ve speciálních reflexních dresech, kterými ocenili přínos hasičů. A ty jim přinesly štěstí!

O Spartě se už nedá mluvit jinak než jako o velkém favoritovi na titul. Po nástupu trenéra Hořavy ovládla 17 z 20 zápasů, relativně bez problému vyzrála také na Mladou Boleslav.

Ke skalpu svého bývalého zaměstnavatele přispěl gólem a nahrávkou Pavel Kousal. Bruslaři pod koučem Kalousem vyšli naprázdno vůbec poprvé.

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Byl to zápas jako ty ostatní v poslední době. Nebyli jsme lepší, ale byla tam snaha a podržel nás gólman, který předvedl skvělý výkon. Minimálně čtyřicet minut byla Boleslav lepším a pohyblivějším týmem. Měli jsme štěstí, že se nám podařilo dát rychlý druhý gól, za mě ale rozhodla až třetí branka v přesilovce. Zápas byl vyrovnaný, štěstí se ale nakonec přiklonilo k nám, ačkoliv jsme nebyli lepší.“

Petr Haken (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Musím nejprve pogratulovat soupeři k vítězství. Na druhou stranu musím pochválit naše mužstvo, protože jsme odehráli kvalitní utkání. Mrzí mě, že jsme druhý gól dostali tak rychle, protože jsme jinak mohli Spartu potrápit více. Nedá se nic dělat. Jsme bez bodu, teď už se ale musíme připravovat na úterý, kdy nás čeká úplně něco jiného.“

HC SPARTA PRAHA – BK MLADÁ BOLESLAV 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. P. Kousal (Tomášek), 30. Sobotka (M. Forman), 49. M. Forman (Kempný, P. Kousal), 59. Mikliš – 29. Söderlund (Lantoši).
Rozhodčí: Kika, Jaroš – Zíka, Klouček.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:30.
Diváci: 15 147.
Nejlepší hráči: Jakub Kovář – Róbert Lantoši.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, P. Kousal – M. Forman, Sobotka, Řepík – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, R. Jeřábek, Bernad, Štich – Söderlund, O. Roman, Lantoši – J. Stránský, Bičevskis, Šťastný – Šmerha, O. Najman, Kel. Klíma – Lunter, Závora, Dvořáček. Trenéři: Kalous, Haken a Pletka.

Beránkův hattrick = tři body

Energie v důležité bitvě s Kometou vedla 3:0 i 4:1, na konci základní hrací doby to ale ještě bylo pořádné drama. Těsný náskok nakonec uhájila...

Hattrickem zazářil Ondřej Beránek, čtyři body pak nasbíral Petr Koblasa (1+3). Karlovy Vary tak uspěly potřetí z posledních čtyř utkání. 

Brno se oproti tomu nachází v nebývalé krizi, venku dokonce od 30. října zvítězilo jen jednou jedinkrát

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, jak náročné dva víkendové zápasy budou. Chtěli jsme co nejvíc bodovat, což se nám povedlo a jsme za to rádi. Měli jsme výborný vstup do utkání a získali jsme náskok. Ve druhé třetině jsme si vytvořili pár šancí, ale vstup do závěrečné dvacetiminutovky se nám nepodařil. Soupeř se nás dotlačil a byli jsme pod velkým tlakem. Tomáš Redlich nám pomohl gólem na 5:3 svou individuální akcí. Konečně jsme se trefili v přesilových hrách, které nám v tomto utkání pomohly, což se v dřívějších zápasech nedělo a občas nás to i stálo zápas. Góly v přesilovkách nám hodně pomohly. Jsme rádi za kulisu, která dnes dorazila na zápas.“

Jaroslav Modrý (asistent trenéra Komety): „Měli jsme špatný začátek. Říkali jsme si, že Karlovým Varům se v posledních dvou zápasech podařil vstup do zápasu a připravovali jsme se na to. Místo toho jsme neměli žádný pohyb, nechali jsme si vstřelit gól a udělali jsme dva fauly, protože se nám nehýbaly nohy. Postavili jsme se do těžké situace. Až ve třetí třetině začali víc bruslit, udrželi jsme se na puku. Důrazem jsme se dostali zpět do zápasu. Bylo to o jeden gól, ale pár minut před koncem jsme si nechali vstřelit další branku, která nám ublížila. Je to pořád stejná písnička. Na Spartě jsme odehráli výborné utkání, ve kterém jsme udělali pár chyb a stálo nás to utkání. Dnes jsme mysleli, že to půjde samo. Začátek byl ale hrozný a v tom se musíme zlepšit.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KOMETA BRNO 5:4 (3:1, 1:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 5. O. Beránek (Koblasa), 7. Koblasa (Pulpán, Černoch), 12. O. Beránek (Bartejs, Černoch) 38. O. Beránek (Černoch, Koblasa), 54. Redlich – 12. Pospíšil (Holík), 41. Fajmon (Kollár), 44. Zaťovič (Šalé, Zbořil), 57. Zaťovič (Vincour, Horký).
Rozhodčí: Veselý, Šindel – Komárek, Gerát.
Vyloučení: 3:3, navíc 25 minut Havlín (KVA) a Dufek (KOM).
Využití: 2:1.
Střely na branku: 34:27.
Diváci: 3 463.
Nejlepší hráči: Ondřej Beránek – Martin Zaťovič.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Huttula, Pulpán, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Havlín, Rulík – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, Kohout – Juusola, Hladonik, Koffer – Redlich, Jiskra, Kofroň. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.
HC Kometa Brno: Čiliak (12. Furch) – Kučeřík, Kundrátek, Ščotka, Fajmon, Ďaloga, Hrbas, Němec – Pospíšil, Holík, Horký – Zaťovič, Kollár, Flek – Raška I, Zbořil, Šalé – Vincour, Süss, Dufek. Trenéři: P. Martinec, Modrý, Horáček a Otoupalík.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 40 23 8 4 5 122:78 89
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 41 22 4 9 6 128:97 83
3. HC Sparta Praha 39 20 5 1 13 110:86 71
4. HC Oceláři Třinec 39 18 4 5 12 117:79 67
5. HC Olomouc 40 18 4 2 16 103:99 64
6. HC Škoda Plzeň 41 15 5 7 14 106:108 62
7. Bílí Tygři Liberec 40 13 6 10 11

118:104

61
8. Mountfield HK 39 12 7 4 16 102:105 54
9. BK Mladá Boleslav 40 11 6 6 17 83:97 51
10. HC Energie Karlovy Vary 39 14 3 2 20 95:121 50
11. HC VERVA Litvínov 40 12 3 7 18 111:116 49
12. HC Motor České Budějovice 40 12 4 4 20 97:116 48
13. HC Kometa Brno 40 11 6 2 21 99:131 47
14. Rytíři Kladno 40 10 3 5 22 88:142 41

Další program Tipsport extraligy

Úterý 24. ledna – 41. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:20 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (ČT sport)
18:00 Rytíři Kladno – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Kometa Brno – HC Motor České Budějovice
18:00 Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary

Středa 25. ledna – dohrávka 41. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov (O2 TV Sport)

Čtvrtek 26. ledna – předehrávka 42. kola:
18:15 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz