Kometa s Eratem srazila Spartu, Liberec vynuloval Bruslaře. Derby pro Hradec

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

26. prosince 2019, 18:22

Jan Šimek

Na Štěpána se po krátké pauze opět rozjela Tipsport extraliga, jejíž 30. kolo odstartovala výhra Liberce nad Mladou Boleslaví, Plzeň doma podlehla Zlínu a Olomouc přemohla Karlovy Vary. Východočeské derby ovládl Hradec Králové, Kladno přemohlo Vítkovice a Kometa si poradila se Spartou, zahrál si i Martin Erat.

Prokletí Bruslařů trvá, v Liberci nevyhráli přes devět let

18. listopadu 2010. Den, kdy hokejisté Mladé Boleslavi naposledy vyhráli v Liberci. Černou sérii nezlomili ani teď. Bílí Tygři ukázali, že jsou v dobré pohodě. Nedalekého soka zlomili svými góly Marosz s Ordošem a vyhráli potřetí v řadě. Bodovali tak ve čtrnácti extraligových zápasech za sebou. Mladoboleslavský celek naopak v Liberci prohrál 22. utkání v řadě a venku padl potřetí za sebou.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Viděli jsme velice vyrovnanou bitvu, byl to boj o každý centimetr. Byli jsme produktivnější v předbrankovém prostoru a v důležitých momentech nás podržel Dominik Hrachovina.“

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Neodehráli jsme špatný zápas, ale bez gólu se vyhrát nedá. Celé utkání jsme ztratili v předbrankovém prostoru. Měli jsme tam nějaké šance, jenže jsme je nevyužili a naopak Liberec ze stejných pozic vstřelil dva góly vstřelil.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – BK MLADÁ BOLESLAV 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Marosz (Derner, Ordoš), 38. Ordoš (A. Musil).
Rozhodčí: Hodek, Bejček – Ondráček, Špringl.
Vyloučení: 2:1, navíc Skalický (Mladá Boleslav) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 25:25.
Nejlepší hráči: Dominik Hrachovina – Žiga Jeglič.
Diváci: 7 500 (vyprodáno).
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, T. Hanousek, Kotvan – Lenc, L. Hudáček, Průžek – Ordoš, Marosz, A. Musil – M. Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – D. Špaček, Najman, A. Dlouhý. Trenéři: P. Augusta a Kudrna.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Kurka, Ševc, Pláněk, Hrbas, Fillman, Dlapa – J. Stránský, Bičevskis, Lunter – Klepiš, Zbořil, R. Zohorna – Šťastný, Jeglič, Skalický – P. Kousal, Najman, Flynn. Trenéři: Rulík a Patera.

Zlín loupil v Plzni, indiány srazil Fryšara

Indiánská parta z Plzně chtěla v duelu se Zlínem navázat na dvě vítězství nad Litvínovem a v Hradci Králové. Berani dorazili v sestavě s Okálem, Herman, jenž se zranil v posledním utkání s Olomoucí, zůstal mimo hru. Zlín začal dobře a vedl po gólu Ondráčka v oslabení. Domácí pak sice díky dvěma využitým přesilovkám, které proměnili Rob s Gulašem otočili skóre. Berani ovšem srovnali a Fryšara dvěma zásahy v rozmezí 135 sekund trefil třetí zlínskou výhru v řadě. Škodovka zůstává třetí.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Hokej se hraje na góly a my jsme je tentokrát nedali. Nemyslím si, že jsme měli špatný pohyb. Bylo to o šancích – a ty jsme neproměnili. Zlín uspěl v předbrankovém prostoru, což my ne, a vytěžil maximum.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Utkání se mi hodnotí dobře. Nečekali jsme, že si odtud odvezeme tři body. Zápas se tak ale vyvíjel. Marek Čiliak podal výborný výkon, přidali jsme šťastné branky a ubránili jsme rozhodující přesilovky soupeře. Chyběli nám tři hráči základní sestavy, o to více si vítězství ceníme.“

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG BERANI ZLÍN 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 24. Rob (Čerešňák, Kracík), 43. Gulaš (Kantner, Budík) – 18. J. Ondráček, 39. P. Sedláček (Dufek, Freibergs), 50. Fryšara (Dufek), 52. Fryšara (Dufek, Sedláček).
Rozhodčí: Pražák, R. Svoboda – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 2:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 37:27.
Nejlepší hráči: Peter Čerešňák – Štěpán Fryšara.
Diváci: 5 783.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Pulpán, Moravčík, Jank, L. Kaňák, Vráblík – Kantner, Mertl, Gulaš – Vracovský, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Indrák, Rob. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
PSG Berani Zlín: Čiliak – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, M. Novotný, Buchta, Řezníček – Kubiš, Fořt, J. Ondráček – Dufek, Honejsek, Šlahař – Popelka, Fryšara, Okál – P. Sedláček, Dobiáš. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Mora doma vyhrála počtvrté v řadě, zastavila Energii

Hanáci na svém ledě v poslední době vládnou, doma vyhráli třikrát v řadě a další úspěch chtěli přidat proti Energii. Ta zatím patří k nejpříjemnějším překvapením sezony, drží se v elitní šestce a navíc se vezla na vítězné vlně. Úspěšná šňůra Karlovarských ovšem v Olomouci skončila. Domácí brzy vedli po trefě Skladaného, zkraje druhé části sice srovnal Rohan, ale pak kohouti třikrát skórovali a po výhře 4:2 uspěli počtvrté v řadě. Energetici naopak po pěti vítězstvích klopýtli.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Byl to vyrovnaný zápas, ve které nám hrálo do noty, že jsme celou dobu utkání vedli. Dostali jsme se do vedení 3:1, a pak jsme bohužel nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři. Situaci jsme si navíc zkomplikovali, když jsme v oslabení dostali druhý gól. Místo, abychom si zápasu udělali klidnější, z něj uděláme takové drama... Chlapcům musím i tak poděkovat za kvalitní a bojovný výkon. Těší nás i čtyři vstřelené góly.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, že nás tady bude čekat extrémně těžké utkání, což se také potvrdilo. Nejzásadnější problém byl, že domácí celou dobu vedli. Dali první branku a mohli se soustředit na svou urputnou obranu, proti níž se nám těžce prosazovalo. Olomoučtí byli hodně silní v osobních soubojích a na hokejkách, což společně s naším neproměňováním šancí rozhodlo zápas.“

HC OLOMOUC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Skladaný (Vodný, Laš), 28. Nahodil (Klimek), 44. Burian (Strapáč, Irgl), 60. P. Musil – 22. M. Rohan (Raška), 56. Plutnar (T. Rachůnek).
Rozhodčí: Jeřábek, Micka – Rampír, Rožánek.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 38:29.
Nejlepší hráči: Vilém Burian – Martin Rohan.
Diváci: 3 747.
HC Olomouc: Konrád – Jaroměřský, Ondrušek, Valenta, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík, Škůrek – Irgl, Strapáč, Burian – P. Musil, Nahodil, Klimek – Olesz, Kolouch, J. Káňa – Skladaný, Vodný, Laš. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Energie Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Graňák, M. Rohan, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, Šafář – Flek, Gríger, T. Rachůnek – O. Beránek, Černoch, V. Polák – Osmík, Raška, Křemen – Kohout, T. Mikúš, Koblasa. Trenéři: Pešout a Mariška.

V derby zabral Hradec, Dynamo dalo jen gól

Poslední Dynamo na Štěpána ve východočeském derby narazilo na Hradec Kárlové. Oba celky neprožívají ideální období, v extralize prohrály třikrát v řadě. Po bezbrankové první třetině Hradečtí odskočili domácímu výběru zásluhou Pauloviče, Cingela a Dragouna do třígólového trháku. Náskok Mountfieldu, za který už nastoupila i čerstvá posila Lev, sice zmírnil Kolář, jenže Pardubičtí srovnat nedokázali. Naopak inkasovali ještě čtvrtý gól a znovu prohráli. Nový trenér Dynama Milan Razým tak stále čeká na premiérové vítězství v nové štaci.

Michal Mikeska (asistent trenéra Pardubic): „Chtěli jsme hrát aktivně a hodně střílet. První třetina tomu neodpovídala, ale udrželi jsme ji alespoň bezbrankovou. Hráče jsme nabádali k aktivitě, a byť se naše hra ve druhé třetině zvedla, paradoxně to bylo 0:2. Chtěli jsme se nadechnout k obratu, bohužel se nic takového nestalo. Soupeř byl od začátku rychlejší a svižnější, to musíme uznat. Klukům se snaha upřít nedá, ale zatím to k úspěchům nevede, navíc teď bojujeme se zraněními a šířkou kádru.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Zápas byl vyrovnaný. My jsme začali aktivně, vytvářeli jsme si šance, jenže gól jsme nedali. Od druhé třetiny byli aktivnější domácí, my jsme jezdili do brejků a povedlo se nám vstřelit dva góly, což bylo pro vývoj zápasu důležité Třetí gól na začátku třetí části byl rozhodující. Byl to důležitý zápas, vítězství si hodně ceníme.“

HC DYNAMO PARDUBICE – MOUNTFIELD HK 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 51. J. Kolář (Harju, Mikuš) – 25. Paulovič (R. Pilař), 37. Cingel (Smoleňák, M. Chalupa), 45. Dragoun (Jergl), 59. Perret (Lev).
Rozhodčí: Šír, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:3, navíc Voráček (Pardubice) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 23:24.
Nejlepší hráči: Jan Kolář – Matěj Chalupa.
Diváci: 10 194 (vyprodáno).
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – J. Kolář, T. Voráček, Eklund, Holland, Mikuš, J. Zdráhal – Kusý, Mandát, Tybor – Látal, R. Vlach, D. Kindl – Harju, Poulíček, M. Beran – Pochobradský, Matýs, Machač. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.
Mountfield HK: Mazanec – Cibulskis, Zámorský, Šalda, F. Pavlík, Rosandić, Nedomlel, Čáp, R. Pilař – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – Perret, Koukal, Jergl – R. Pavlík, Lev, Klíma – Dragoun, Paulovič. Trenéři: Růžička st., T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Kometa přehrála lídra, proti Spartě už hrál i Erat

Dalším atraktivním soubojem, které přineslo 30. kolo Tipsport extraligy, byl zápas mezi Kometou a Spartou. Brňané už nasadili i Daniela Rákose, jenž přišel z Hradce Králové výměnou za Jakuba Lva, a jednu ze svých největších hvězd – Martina Erata. Duel se rychle změnil v zajímavou přestřelku, už v úvodní části padly dvě branky na každé straně. Domácí si ve druhé třetině pomohli přesilovkami a Spartu nakonec zdolali v poměru 5:3. Pražané venku padli potřetí za sebou a jejich náskok na čele tabulky před druhým Libercem se ztenčil na jediný bod.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Sparta vstoupila do zápasu lépe, byla aktivnější. My jsme se ale po gólu hodně zvedli. Zvedli se i diváci, kteří byli fantastičtí. Skóre jsme otočili, soupeř ale v závěru první třetiny bohužel vyrovnal. Druhá část ukázala, že přesilové hry byly klíčové. Využili jsme totiž obě a jednou během ní kontrovala také Sparta. Pak jsme chtěli hrát stále aktivně, zároveň ale skvěle do obrany. Soupeř musel jít za výsledkem, my jsme si ale počkali na chybu a z kontru rozhodli. Hráči odvedli parádní práci s enormním nasazením.“

Uwe Krupp (trenér Sparty): „V první třetině se mi naše hra líbila, hlavně v prvních deseti minutách jsme měli spoustu energie, druhá část byla podobná. Co se mi ale nelíbilo, byly souboje před naší brankou. Brno v nich bylo silnější a z předbrankového prostoru dalo důležité branky. Ve třetí třetině jsme se snažili vytvořit si tlak. Měli jsme šance dostat se do zápasu, ale nepodařilo se nám je využít. Po naší chybě pak soupeř navýšil své vedení. Výkon i aktivita se mi líbily, souboje před brankou a výsledek už tolik ne.“

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. P. Holík (Mueller), 18. Hruška (Rákos), 25. Zaťovič (P. Holík, Vincour), 32. Pyrochta (M. Erat, Hruška), 56. Hruška (Rákos) – 12. Pech (Forman, M. Jandus), 20. V. Růžička (Blain, Kalina), 35. Blain (Pech, V. Růžička).
Rozhodčí: Hradil, Kika – Kis, Lučan.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 27:26.
Nejlepší hráči: Jan Hruška – Lukáš Pech.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
HC Kometa Brno: Vejmelka – Bartejs, O. Němec, Pyrochta, Baranka, Gulaši, Svozil, Malec – Vincour, Plekanec, M. Erat – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Kusko, Rákos, Kucsera – Svačina, Hruška, Orsava. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Bělohlav.
HC Sparta Praha: J. Sedláček – Polášek, Piskáček, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, M. Jandus – Rousek, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Vitouch, V. Růžička, Pšenička. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Kladno přemohlo Vítkovice, stačily mu dva góly

Na kladenském ledě se střetli tabulkoví sousedé. Dvanáctí Rytíři měli na Vítkovice před startem utkání náskok jednoho bodu. Ostravané pokračovali ve svém venkovním tripu, který čítá sedm venkovních utkání v řadě. Po prohře ve Zlíně vítkovický celek neuspěl ani u Rytířů. Ti o svém vítězství rozhodli už v první třetině, kdy se v rozmezí necelých dvou minut prosadili Strnad s Austinem. Hosté se zmohli na jediný gól, snížení Schleisse ovšem k bodům nevedlo. Kladno doma zvítězilo potřetí v řadě a poskočilo na jedenácté místo tabulky.

David Čermák (trenér Kladna): „S první půlkou zápasu jsme byli spokojeni – měli jsme dobrý pohyb, vytvářeli jsme si šance, bohužel jsme ale nešli do výraznějšího vedení. Od půlky zápasu jsme začali situace přehrávat, pořád jsme někoho hledali a vymýšleli jsme nesmysly. I když jsme pořád měli šance, Vítkovice nám začaly ujíždět do přečíslení. Mohly snížit už dřív než osm minut před koncem. Bylo tam několik závarů, kdy jsme si zápas mohli sami zkomplikovat a přijít o body. Nakonec bereme tři, což je pro nás nejdůležitější.“

Ladislav Svozil (asistent trenéra Vítkovic): „Nehodnotí se mi to lehce, protože jsme sem přijeli s nějakou taktikou, kterou jsme moc neplnili. Nebruslili jsme, prohrávali jsme všechny osobní souboje, domácí byli jasně lepší a mohli se hned na začátku dostat do většího vedení. Když se hra začala vyrovnávat a dostali jsme přesilovku, paradoxně jsme inkasovali. Utkání na úzkém ledě tím bylo prakticky rozhodnuté. V poslední třetině jsme do hry dostali čerstvý vítr, hra se vyrovnala a v posledních deseti minutách jsme byli hodně aktivní. Na to, jaký byl průběh zápasu, jsme nakonec mohli nějaký bodík vydolovat. Za celkový výkon jsme si to ale nezasloužili.“

RYTÍŘI KLADNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. J. Strnad, 17. Austin – 52. Schleiss (Šidlík, P. Zdráhal)
Rozhodčí: Lacina, Šindel – Kajínek, Špůr.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
V oslabení:
 1:0.
Střely na branku: 40:23.
Nejlepší hráči: Brady Austin – Miroslav Svoboda.
Diváci: 3 920.
Rytíři Kladno: Godla – Nash, Austin, Kehar, Zajíc, Barinka, Zelingr – Redlich, Melka, J. Strnad – Hovorka, Machač, Réway – Valský, Stach, Zikmund – Hajný, T. Kaut, O'Donnell. Trenéři: Lidický, Čermák a Kregl.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mir. Svoboda – Kvasnička, Trška, Šidlík, Bodák, D. Krenželok, R. Černý – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Schleiss, Š. Stránský, P. Zdráhal – Dej, R. Veselý, Mallet – Razgals, Guman. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 28 13 9 1 7 100:71 58
2. Bílí Tygři Liberec 27 16 4 1 6 93:71 57
3. HC Škoda Plzeň 28 16 0 5 7 94:72 53
4. BK Mladá Boleslav 31 14 4 3 10 91:75 53
5. HC Oceláři Třinec 31 15 2 3 11 101:82 52
6. HC Energie Karlovy Vary 30 13 4 2 11 108:78 49
7. HC Kometa Brno 30 13 3 3 11 90:93 48
8. Mountfield HK 31 11 3 3 14 74:80 42
9. PSG Berani Zlín 30 11 2 3 14 90:95 40
10. HC Olomouc 30 10 3 3 14 69:85 39
11. Rytíři Kladno 30 10 2 4 14 72:96 38
12. HC VERVA Litvínov 30 9 2 4 15 81:99 35
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 30 6 6 4 14 71:103 34
14. HC Dynamo Pardubice 30 7 1 6 16 68:102 29

Další program Tipsport extraligy

Sobota 28. prosince – 31. kolo:
15:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 HC VERVA Litvínov – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)
15:30 PSG Berani Zlín – Rytíři Kladno
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň
16:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha
17:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice

Pondělí 30. prosince – 32. kolo:
17:00 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav (ČT sport)
18:00 Rytíři Kladno – HC Olomouc
18:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Berani Zlín
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz