Kometa skvěle otočila bitvu v Plzni a dál vede, Sparta padla ve Zlíně

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

8. října 2017, 17:35

Adam Bagar

Plzeň vedla ve šlágru kola už 3:0, ale Kometa předvedla neskutečný obrat a po vítězství 5:4 v prodloužení uhájila vedoucí pozici! Indiáni zůstávají druzí, třetí Oceláři zvládli dramatický boj o třetí příčku s Piráty. Sparta nestačila na Zlín a padla potřetí v řadě, Vítkovice v Hradci Králové natáhly čekání na gól na 155 minut a poslední Litvínov po porážce s Dynamem čeká na výhru už sedm kol.

Oceláři v boji o 3. místo přetlačili Chomutov

Reprízu letošního čtvrtfinále muselo rozseknout až prodloužení. Jubilejní sté utkání v nové Werk Areně ozdobil vítěznou trefou střelec Martin Růžička, který potvrdil domácí převahu. Oceláři přestříleli Piráty 40:16, ale ve střetnutí zvratů ztroskotávali na skvělém Jánu Lacovi. Přesto nakonec třetí příčku uhájili a doma bodovali i ve svém sedmém vystoupení. Podobně jsou na tom Piráti na cizích kluzištích, pod Javorovým zapsali teprve první venkovní porážku.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Kluci hráli výborný hokej, za to jim patří dík. Devadesát procet zápasu jsme měli převahu, byli u soupeře, jen díky Lacovi to nebylo za tři body pro nás. Kluky nezlomil ani gól na 2:3, hned jsme dokázali odpovědět. V kádru máme sílu, kluci ukázali charakter. Bylo hrozně těžké hrát proti chomutovské obraně a pořád se do nich tlačit. Kluky to stálo spoustu sil, zvládli to ale výborně a za to bychom jim chtěli poděkovat.“

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Viděli jsme velmi emotivní a vysoce kvalitní utkání. Hrálo se o třetí místo v tabulce. Musím říct, že do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli. Zvládli jsme úvodní tlak domácích, prvních deset minut jsme přečkali. Věděli jsme, že Třinec v minulém utkání se Spartou v úvodu rozhodl zápas. Pak se nám povedlo vystrčit růžky, dali jsme první branku ve druhé třetině. Bohužel jsme potom inkasovali. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme domů odvézt nějaký bodový zisk. Hodně jsme si věřili. Podle toho průběhu utkání to tak i vypadalo, bohužel jsme v závěru inkasovali gól, v prodloužení pak prohráli. Mužstvu jsme poděkovali za parádní výkon, z Třince si vezeme velmi důležitý bod.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – PIRÁTI CHOMUTOV 4:3 v prodloužení (0:0, 1:1, 2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Roth (Svačina, Adamský), 45. Adamský (Krajíček, Polanský), 57. Polanský (Roth, Martin Růžička), 63. Martin Růžička (Marcinko, Hrňa) – 24. Lauko (Poletín), 48. Huml, 56. Huml (Koblasa, Valach).
Rozhodčí: Hribik, Kubičík – Špůr, Klouček.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 40:16.
Diváci: 4 595.
Nejlepší hráči: Martin Adamský – Ivan Huml.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Linhart, Roth, D. Musil, Adámek – Rákos, Marcinko, Martin Růžička – Adamský, Polanský, Svačina – Hrňa, Cienciala, Irgl – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Piráti Chomutov: J. Laco – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák, Buchtela – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, V. Růžička, Skokan – Poletín, Lauko, Koblasa – Chrpa, Chlouba, V. Tomeček. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Hanzlík ozdobil 900. extraligový start výhrou

Boleslavský obránce Jan Hanzlík odehrál 900. extraligový zápas, který ozdobil hned dvěma nahrávkami a hlavně tříbodovým vítězstvím. Jeho Bruslaři bodovali popáté z posledních šesti zápasů a upevnili si pátou příčku tabulky. Zato Mora pokračuje v nevyrovnaných výkonech, kdy venku vyhrává, ale doma ztrácí body. Před vlastními fanoušky padla počtvrté za sebou a celkově v pátém z dosavadních šesti duelů nové sezony. Jediný gól Hanáků vstřelil Jan Eberle.

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): "Z naší strany to byl špatný zápas. Začali jsme obdrženou brankou v oslabení a Boleslav se uklidnila. Je to zkušené mužstvo, hlídali si to, do ničeho nás nepouštěli a nedokázali jsme se prosadit. Dali jsme jeden gól, což samozřejmě je málo na otočení zápasu. Projevovalo se to i v tom, že jsme si dali spoustu nepřesný přihrávek, hodně puků nám uskakovalo, uteklo. Boleslav zkrátka byla lepší."

Patrik Augusta (trenér Mladé Boleslavi): "Jsme spokojení, odvážíme si tři body. Utkání se nám celkem povedlo, hráli jsme dobře v defenzivě. Podařil se nám první gól v přesilovce, který nás malinko uklidnil a prakticky celé utkání jsme byli krůček dopředu, což byla do třetí třetiny výhoda. Jsme rádi, že si odvážíme tři body, protože to nebylo vůbec jednoduché utkání."

HC OLOMOUC – BK MLADÁ BOLESLAV 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Eberle (R. Vlach, L. Galvas) – 9. P. Holík (Klepiš, Stříteský), 29. Pacovský (Valský, Hanzlík), 40. Lenc (Hanzlík).
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Hlavatý, Ondráček.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 29:20.
Diváci: 4 012.
Nejlepší hráči: Roman Vlach – Jan Hanzlík.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas – Sundher, J. Knotek, Laš – Eberle, R. Vlach, Burian – Skladaný, Strapáč, Holec – Buc, Mráz, Ostřížek – Rác. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Eminger, Hanzlík, Němeček, J. Říha, Hrdinka, Stříteský, Knot – P. Musil, P. Holík, Lenc – Pacovský, T. Knotek, Valský – Klepiš, Žejdl, Orsava – Pabiška, Urban, Martin Procházka. Trenéři: Augusta, Ujčík a Žabka.

Berani po obratu zlomili sparťanské prokletí

Berani vyšli v posledních dvou domácích utkáních proti Spartě gólově naprázdno. Strašlivá série se nakonec zastavila na 133 minutách, postaral se o to už v čase 4:56 Antonín Honejsek. Pražanům se ve Zlíně daří, vyhráli tam čtyřikrát v řadě, ale pátý korálek už nenavlékli, ačkoli otočili výsledek. Pak ale závěrečné dějství nezvládli, o vítěznou trefu se postaral při vlastním oslabení David Šťastný. Sparta se trápí, padla potřetí v řadě. Zato Zlín doma slavil počtvrté za sebou.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Musíme poděkovat divákům, hrálo se klukům za skvělé atmosféry dobře. První třetina patřila Kašíkovi, mohlo to skončit podobně jako minule v Boleslavi 3:0. Ve druhé části jsme něco změnili v obranném pásmu, a šlo to poznat. Hrál se vyrovnaný hokej až do konce, zlepšily se nám přesilovky. Nakonec jsme šli do vedení a do brutální euforie, kdy jsme si to už pohlídali až do konce.“

Jaroslav Nedvěd (trenér Sparty Praha): „Měli jsme dost šancí, ty jsme ale bohužel neproměnili. Mohli jsme dát víc gólů v první třetině, poté už z toho byl klasický bojovný zápas. Diváci se nemohli nudit, za stavu 2:1 jsme dostali branku do kabiny. Třetí třetinu soupeř dal gól v oslabení i v přesilovce, tím bylo vše vyřešené.“

AUKRO BERANI ZLÍN – HC SPARTA PRAHA 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Honejsek (Šťastný), 40. Roberts Bukarts (J. Ondráček, O. Veselý), 47. Šťastný (Kubiš), 52. Honejsek (Rihards Bukarts) – 20. Mikuš (Forman, Saponari), 38. Kudrna (Říčka, Reichenberg).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 38:33.
Diváci: 4 056.
Nejlepší hráči: David Šťastný – Robert Říčka.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Řezníček, Matějíček, Freibergs, Ferenc, Valenta, Petran – Roberts Bukarts, Honejsek, Šťastný – Kubiš, P. Sedláček, J. Ondráček – O. Veselý, Popelka, Okál – Klhůfek, Fryšara, Rihards Bukarts. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Sparta Praha: Aittokallio – Tomáš Dvořák, T. Pavelka, Zámorský, Nedomlel, Mikuš, Kalina – Saponari, Pech, Forman – Černoch, J. Hlinka, Klimek – Říčka, P. Vrána, Uher – Kumstát, Reichenberg, Kudrna. Trenéři: Kalous a Nedvěd.

Vítkovice se trápí, už 155 minut nedaly gól

Vítkovické trápení nekončí. Ostravané prohráli už počtvrté za sebou a navrch dlouhých 155 minut nedokázali rozvlnit síť soupeře. Po Plzni vyšli naprázdno také v Hradci Králové, Patrik Rybár vychytal první nulu v sezoně. O převaze Mountfieldu vypovídají také střely na branku v poměru 37:25. Ambiciózní Hradec Králové se po rozpačitém startu zvedá, tři body bral už potřetí za sebou a upevnil si šestou pozici tabulky. I díky dvěma bodům Bedřicha Köhlera.

Pavel Hynek (asistent trenéra Hradce Králové): „Myslím, že jsme odehráli dobré utkání. Dobře jsme do něj vstoupili, přetavili jsme to v první gól, pak nás zastavila dvě vyloučení. Bylo důležité, že jsme je ubránili, hodně nás podržel Patrik Rybár. Do druhé třetiny lépe vstoupili hosté, my jsme to přečkali a ve druhé polovině jsme si zase vytvořili šance. Důležitý byl gól do šatny. Měli jsme hodně přesilovek a nehráli jsme je špatně, ale bohužel to bylo bez gólového efektu. Třetí třetinu jsme si ale pohlídali. Vyzdvihl bych oba dva gólmany, podali výborný výkon. Ocenil bych i hru soupeře, prezentoval se celoplošným agresivním hokejem. Patrik vychytal i ty největší šance a pro nás to jsou zase další důležité body.“

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Zápas se vyvíjel asi tak, jak jsme předpokládali. Víme o ofenzivní síle domácího týmu, dostává se do herní pohody a je to vidět na každém střídání. My jsme ale po utkání v Brně hru na defenzivní straně hodně zorganizovali, vrátili jsme se k tomu, co nás zdobilo v minulé sezoně. A myslím, že zápas jsme na tohle odehráli. Samozřejmě musím přiznat, že domácí tým měl více šancí, ale my jsme se neprosadili v přesilovkách. Měli jsme čtyři gólovky, ze kterých v takovém zápase musíme skórovat, a to je to, co nás teď hodně trápí. Hráčům nejde vytknout bojovnost, práce na defenzivní straně je velmi dobrá, ale za posledních devět třetin jsme dali jeden gól. Týmu Hradce samozřejmě gratuluju k vítězství.“

MOUNTFIELD HK – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Köhler (Gregorc, Džerinš), 40. Dragoun (Köhler, Vydarený).
Rozhodčí: Pešina, Petružálek – Jelínek, Kis.
Vyloučení: 4:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:25.
Diváci: 4 799.
Nejlepší hráči: Bedřich Köhler – Patrik Bartošák.
Mountfield HK: Rybár – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Köhler, Dragoun, Šimánek – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Jarůšek, Džerinš, Látal. Trenéři: Sýkora, Hynek a Martinec.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Hrbas, Baranka, Sloboda, Puzič, Trška, Výtisk – Tybor, O. Roman, D. Květoň – Dej, Lev, Olesz – P. Zdráhal, Š. Stránský, Szturc – Hudeček, Kolouch, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

Drama o čelo tabulky rozsekl brněnský Erat

Plzeň si ani lepší vstup do šlágru kola nemohla přát, v prvním dějství Brňany přestřílela 16:4 a ve dvanácté minutě vedla už 3:0. Komplikace přišla v čase 19:09, kdy se zranil neprůstřelný Alexandr Hylák a mezi tyče musel poprvé v sezoně Lukáš Sochůrek. Ten během deseti minut lovil z branky tři puky, Kometa smazala manko a byla na koni. Přestřelka nakonec dospěla za stavu 4:4 až do prodloužení, které rozsekl Martin Erat. Kometa po skvělém obratu zůstává v čele.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): "První část byla jasně pro nás, pak naopak. Závěr byl bohužel ovlivněn neznalostí našeho hráče při vyloučení v závěru i neproměněným nájezdem Dominika Kubalíka. Výsledkem je prohra v prodloužení, místo tří bodů máme jeden."

Petr Haken (trenér Komety Brno): "Zápas byl pro nás na dvě části. První třetina nám nevyšla, Plzeň byla lepší, důraznější, produktivní. Druhá část utkání pro nás začala v první minutě druhé třetiny. Bylo vidět, že jsme se začali srážet, vyrovnávat soupeři důrazem a myslím si, že pak jsme zase byli lepší my. Třetí část byla pohledná pro fanoušky, hodně se bruslilo a vyhrát mohl kdokoliv. Přesilová hra v závěru byla sehraná dobře, početní výhody nám vycházely. Musím hráčům poděkovat, jak po první části zareagovali a ukázali velkou sílu."

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 4:5 v prodloužení (3:0, 1:3, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Mertl (D. Kubalík, Stach), 8. Straka (D. Sklenička, Kindl), 12. D. Kubalík (Pulpán), 40. Mertl (P. Kadlec, D. Kubalík) – 22. M. Erat (J. Krejčík), 27. T. Svoboda (L. Čermák, Vincour), 30. V. Němec (Štencel), 43. T. Svoboda (Zaťovič, M. Erat), 61. M. Erat (J. Krejčík, Zaťovič).
Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:3.
Střely na branku: 29:29.
Diváci: 7 111.
Nejlepší hráči: Tomáš Mertl – Tomáš Svoboda.
HC Škoda Plzeň: Hylák (20. Sochůrek) – Moravčík, Čerešňák, D. Sklenička, P. Kadlec, Pulpán, Jones – Schleiss, Mertl, Gulaš – D. Kubalík, Stach, Indrák – Kindl, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, M. Chalupa. Trenéři: Straka, Vlašák, Hanzlík a Čihák.
HC Kometa Brno: Čiliak – Barinka, Štencel, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič, H. Zohorna, M. Erat – T. Svoboda, L. Čermák, Vincour – Dočekal, V. Němec, Haščák – R. Zohorna, Nahodil, Mallet. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Haken.

Mizérii Litvínova natáhl nájezd Quennevilla

Souboj dvou celků ze suterénu extraligy se proměnil v parádní představení gólmanů. Na jedné straně Michael Petrásek, na druhé Milan Klouček, který znovu dostal přednost před Kacetlem. A Pardubicím se sázka na něj vyplácí. Tentokrát lapil všech 45 litvínovských střel a výrazně se podepsal pod výhru Dynama 1:0 v nájezdech. Ty rozsekl jedinou trefou Peter Quenneville. Litvínov se dál trápí, padl posedmé v řadě a na předposlední Východočechy ztrácí už pět bodů.

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Do zápasu jsme vstoupili špatně a hráli jsme jako opaření. Prvních deset minut jsme si koledovali a podržel nás gólman. Pak se to trochu začalo lepšit. Půl zápasu jsme neměli přesilovku, pak jsme je měli a začalo se to lámat, co se týče aktivity. Ve druhé polovině duelu jsme nebyli horším týmem a Pardubice si už toho moc nevytvořily. Postupem času nikdo nechtěl udělat chybu, protože gól mohl rozhodnout. Mužstvo se postupně zvedalo a lepšilo, ale v nájezdech jsme prohráli, takže spokojení být nemůžeme. Produktivita nás trápí, to je náš největší problém. Hrát bez branky doma není dobré."

Miloš Holaň (trenér Pardubic): "Mužstvo sem jelo sebevědomě pro body a zasloužilo si je. První třetina byla z naší strany vynikající. Několikrát jsme domácí zatlačili a vytvořili si několik šancí. Kdyby to bylo po první třetině 3:0 pro nás, tak by se nikdo nedivil. I ve druhé jsme přebírali iniciativu, nějak nás ale zastavila přesilovka pět na tři. Dobře, že se nepotvrdilo to pravidlo, že když v ní nedáš gól, tak prohraješ. Musím kluky strašně pochválit za obětavou práci v tolika oslabeních, klobouk dolů. A velká pochvala celému mužstvu za týmový výkon, podpořený skvělým Kloučkem."

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 0:1 v nájezdech

Rozhodující nájezd: Quenneville.
Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda – Komárek, Frodl.
Vyloučení: 4:6.
Bez využití.
Střely na branku: 45:37.
Diváci: 4 025.
Nejlepší hráči: Michael Petrásek – Milan Klouček.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Dietz, Sörvik, L. Doudera, Gula, Baránek, K. Pilař, Z. Sklenička – F. Lukeš, Nejezchleb, Jánský – J. Černý, M. Hanzl, Jurčík – Trávníček, Válek, Matoušek – J. Doležal, Gerhát, M. Hořava. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Wishart, Hunkes, Čáslava, Cardwell, Ščotka, Mojžíš, Trončinský – Treille, Tomášek, J. Sýkora – Rolinek, Bojko, Quenneville – Perret, Poulíček, P. Sýkora – Vondráček, Dušek, M. Kaut. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Kometa Brno 11 7 2 1 1 45:26 26
2. HC Škoda Plzeň 11 6 2 2 1 49:24 24
3 HC Oceláři Třinec 11 6 1 2 2 36:27 22
4. Piráti Chomutov 11 5 2 2 2 31:25 21
5. BK Mladá Boleslav 11 5 0 3 3 26:23 18
6. Mountfield HK 11 5 1 1 4 22:23 18
7. Aukro Berani Zlín 11 3 3 0 5 24:25 15
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 11 3 2 1 5 25:26 14
9. HC Sparta Praha 11 4 1 0 6 29:33 14
10. HC Dukla Jihlava 10 3 1 2 4 29:31 13
11. HC Olomouc 11 2 2 2 5 23:35 12
12. Bílí Tygři Liberec 10 4 0 0 6 19:32 12
13. HC Dynamo Pardubice 12 3 1 1 7 28:42 12
14. HC VERVA Litvínov 10 2 0 1 7 12:26 7

Další program Tipsport extraligy

Úterý 10. října – předehrávka 14. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Olomouc

Úterý 10. října – dohrávka 4. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

Pátek 13. října – 12. kolo:
17:20 Piráti Chomutov – Aukro Berani Zlín (ČT sport)
17:30 HC Dukla Jihlava – Mountfield HK
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
17:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Kometa Brno – HC Olomouc
18:30 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

Neděle 15. října – 13. kolo:
15:00 HC Sparta Praha – Piráti Chomutov
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Olomouc – HC Dukla Jihlava
17:00 Aukro Berani Zlín – HC Škoda Plzeň
17:20 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz