Konečně se puky odrážely na naše hokejky, komentoval Jakub Suja zázračný obrat Jihočechů

16. února 2013, 5:40

Ladislav Lhota

Budějovický Mountfield zvítězil na domácím ledě pošesté za sebou. Ve 48. kole Tipsport extraligy si vyšlápl na třinecké Oceláře, kteří díky výborné útočné hře vedli o dva góly, ale v závěru druhé třetiny neustáli tříbrankovou smršť Jihočechů. Ve třetím dějství inkasovali ještě jednou. Za výsledkem 5:3 ve prospěch svěřenců Petera Draisaitla a Radka Bělohlava stála především mentální síla týmu.

Hostující brankář Hamerlík inkasoval jako první a v úvodu se zapotil, ale od poloviny první třetiny ovládali kluziště jeho spoluhráči. Největší nebezpečí pro obranu Budějovic představoval útok vedený Peterkem, který zařídil dva góly. Oba padly z hole kanonýra Růžičky. „Rychle jsme vedli, ale soupeř potrestal naše chyby a určitou nepozornost,“ viděl příčiny obratu domácí křídelník Jakub Suja.

Třinečtí vytáhli vedení až na 3:1 a mohli zvýšit z dalších šancí. „Byli hodně nepříjemní a když dali gól, tak útočili ještě víc. My jsme ale makali pořád naplno. Nepřestávali jsme se navzájem povzbuzovat, jak to máme ve zvyku za každého stavu, i kdybychom prohrávali třeba o čtyři góly. Dneska nám to vyšlo a dokázali jsme otočit skóre. Tlačili jsme se do brány a byli bojovnější. Konečně se také puky odrážely na naše hokejky,“ konstatoval Suja s povděkem.

Budějovickému týmu se povedl husarský kousek, když během necelých tří minut v závěru prostředního dějství nasměroval za Hamerlíkova záda tři nádherné trefy. Na poslední z nich se podílel druhou asistencí také útočník pocházející z východního Slovenska.

„Před branku Třince se dobře natlačil Tomáš Mertl a rozhodčí signalizoval trest pro jednoho z bránících hráčů. Snažil jsem se přihrát najíždějícímu Šimánkovi, ale ten to nějak netrefil. Potom vystřelil Tomáš Harant a Mertlík to krásně posunul Podlešákovi, který zakončil. Zase to vyplynulo z našeho tlaku,“ ocenil Suja.

Ve třetí třetině se domácí ještě obávali o výsledek. „Soupeř byl nepříjemný až do konce, ale zdálo se mi, že po inkasovaných gólech jeho aktivita částečně ochabla. My jsme neopouštěli svoji hru a stále jezdili v pěti lidech dopředu. V žádném případě jsme se nechtěli stáhnout. Přidali jsme ještě jeden gól a pohlídali si vítězství,“ těšilo bývalého juniorského reprezentanta ze sousední země.

Mertlova formace s křídly Sujou a Podlešákem chodí na led po reprezentační přestávce jako první v pořadí. „Nebereme to tak, že jsme první lajna, ale když nás tam trenéři posílají, tak tam chodíme, a snažíme se jim odvděčit za důvěru. Každým zápasem se víc sehráváme a doufám, že to bude takhle pokračovat,“ přál si čtyřiadvacetiletý hráč, který prožívá premiérovou sezonu v české extralize.

Do dospělého hokeje vstoupil Suja v prvoligovém Prešově a pár utkání odehrál jako pendl v extraligové Spišské Nové Vsi. Potom šel na zkoušku do Budějovic, ale hned neobstál. O svých kvalitách musel přesvědčit ve dvou sezonách, které absolvoval v Písku. „Česká první liga je víc o bruslení než slovenská. Každý zápas mě posouval dopředu a letos jsem dostal v Mountfieldu šanci. Věřím, že ji naplno využiju,“ řekl dravý hokejista, jenž dosud nastoupil ve čtyřiačtyřiceti utkáních, připsal si čtyři góly a šest nahrávek.

Jakub Suja se ukazuje na elitním českém ledě v dobrém světle. „Řekl bych, že každým zápasem se víc osměluji, ale samozřejmě to může být i lepší. Musím se ještě víc tlačit do brány. Teď nás čekají poslední důležité boje v základní části soutěže. Pokud se bude dařit mužstvu, tak vyniknou i jednotlivci. Může se to povést i v mém případě,“ vyjádřil naději hokejista, který má na jihu Čech smlouvu i pro příští sezonu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz