Král vítá diskusi o mládeži: Věřím, že změny už nebudou odmítány

Foto: Český hokej

Po mistrovství světa do 20 let se tradičně strhla velká diskuse o stavu českého mládežnického hokeje, kterou letos ještě navíc podnítilo hodnocení svazového šéftrenéra Filipa Pešána. Nyní na situaci zareagoval i prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Král připomněl zejména zužování soutěží, které je dávno připravené – výkonný výbor Českého hokeje ho v případě juniorské ligy schválil v prosinci 2019, stejně jako v případě Chance ligy. O zeštíhlení dorostenecké soutěže bylo rozhodnuto dokonce už před začátkem ročníku 2019/20.

Redukce odsunuly pouze problémy způsobené covidem, kvůli nimž se loňská sezona nedohrála a z té letošní proběhla v mládeži jen úvodní kola.

Tisková zpráva Českého hokeje

Prezident Českého hokeje Tomáš Král přivítal diskusi, kterou otevřelo hodnocení mistrovství světa juniorů a výchovy mladých hokejistů v klubech šéftrenérem Filipem Pešánem. Zvlášť ocenil, že se řada klubů přihlásila k požadavku nastolení vyšší konkurence cestou zúžení počtu účastníků v nejvyšších mládežnických soutěžích a zpřísněných nároků na práci Akademií Českého hokeje.   

„S Filipem Pešánem jsme domluveni, že na jednání výkonného výboru předloží aktualizovaný model zeštíhlení mládežnických soutěží a návrh na přezkoumání statusu a diferenciaci podpory akademií podle dosahovaných výsledků. Návrhy budou projednány a schváleny tak, abychom k jejich realizaci mohli přistoupit od nejbližší sezony. Již dříve jsme přijali také materiál zabývající se filozofií výchovy mládeže v nejnižších věkových kategoriích,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Kritický Filip PEŠÁN ve velkém rozhovoru ‼️

Zveřejnil(a) Hokej dne Středa 6. ledna 2021

„Jsem proto rád, že se přístupy mění, a věřím, že změny nebudou na rozdíl od minulosti a priori odmítány těmi, kdo se v práci s mládeží nemohou vykázat úspěšnými výsledky a úpravy se jich případně dotknou,“ dodal Tomáš Král. „Všichni musíme sledovat společný cíl, kterým jsou vyšší konkurenceschopnost a motivace v mládežnickém hokeji.“

Změny v nejvyšších mládežnických soutěžích budou vycházet z rozhodnutí výkonného výboru Českého hokeje o jejich zúžení, přijatého v prosinci 2019. Schválený model, jehož realizace musela být vzhledem k předčasnému ukončení sezony posunuta, počítá se snížením počtu účastníků nejvyšší juniorské soutěže z 20 na 14 a nejvyšší dorostenecké soutěže z 30 na 24 sportovní cestou.

Postupy a sestupy přitom nebudou stejně jako v současnosti vázány na status Akademie Českého hokeje. Dalším souvisejícím krokem bude zúžení počtu účastníků druhé nejvyšší soutěže dospělých z 18 na 14 včetně obnovení sestupů a postupů, které bylo rovněž schváleno v prosinci 2019. 

? „Za top pětkou jednoznačně zaostáváme,“ přiznává hlavní trenér Česká hokejová reprezentace do 20 let Karel Mlejnek, jenž hodnotí uplynulé MS jako výsledkově neúspěšné! ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Středa 6. ledna 2021

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz