Krejčí gólem přispěl k výhře! Kladno začalo prohrou, Frodl vynuloval Plzeň

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

10. září 2021, 19:22

Adam Bagar

Po středečním vítězství Karlových Varů nad Kometou bylo v pátek na programu zbývajících šest zápasů prvního kola Tipsport extraligy. Vyhrály Třinec, Litvínov, Pardubice, Liberec, Vítkovice a Olomouc, za níž se trefil i hvězdný David Krejčí.

Modrý začal porážkou, Mazanec nulou

Oceláři zapomněli na nezdary z Ligy mistrů a rozhodli rychlým nástupem, když už v čase 9:14 vedli po trefách Martina Růžičky a Arona Chmielewského 2:0. Poslední vzájemný duel pod Javorovým přinesl 16 gólů, další brankové hody ale nepřišly.

Mistr měl duel pevně ve svých rukou, střeleckou převahu 29:14 potvrdil ještě trefami posily Marka Daňa a Erika Hrni. Marek Mazanec začal vychytaným čistým kontem, zato Jaroslavu Modrému premiéra na střídačce posíleného Motoru nevyšla.

Václav Varaďa (trenér Třince): "Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, měli jsme dobrý pohyb. Soupeř měl v první třetině nějaké šance, hlavně z přečíslení. Podařilo se nám vstřelit dva góly a myslím, že ve druhé třetině už jsme byli lepším týmem, jen jsme nedokázali vstřelit gól. Třetí branka padla až ve třetí třetině, dala nám klid a už jsme to uhráli zkušeně, moc šancí tam soupeř neměl. Hráli jsme solidně i do obrany, děkuju hráčům za výkon."

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): "Prohráli jsme 0:4, třinecký tým nás přehrál ve všech aspektech. Musíme si uvědomit, že byli v situaci, kdy prohráli čtyři zápasy za sebou. Jejich detaily hry a obětování pro vítězství bylo větší než to naše."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Martin Růžička (A. Nestrašil), 10. Chmielewski (O. Kovařčík, M. Kovařčík), 42. Daňo (Marinčin, Marcinko), 46. Hrňa (M. Doudera, Martin Růžička).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Hlavatý, Ganger.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:14.
Diváci: 2 619.
Nejlepší hráči: Martin Marinčin – Daniel Voženílek.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Kundrátek, D. Musil, M. Doudera, Marinčin, M. Adámek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, A. Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Kofroň, Miloš Roman, Hrehorčák – Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Piskáček, Bučko, Vráblík, Bindulis, Štich, Slováček, Štencel – J. Ondráček, Pech, Gulaš – Venkrbec, D. Voženílek, Karabáček – Abdul, Toman, Valský – Vondrka, M. Hanzl, M. Beránek. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.

Ve Zlíně rozhodovaly přesilové hry

Zlín na úvod nevyvrátil častá slova o tom, že patří k adeptům na sestup. Proti Litvínovu mu vůbec nevyšla první třetina, v níž jej soupeř zasypal dvaceti střelami a díky přesilovkovým trefám Richarda Jarůška a Giorgia Estephana vedl o dva góly.

Pak se v oslabení prosadil Petr Straka a na 4:0 zvyšoval Uvis Balinskis, ale domácí sáhli ke trenérské výzvě a byli úspěšní. To je nakoplo, Tomáš Fořt s Lukášem Vopelkou přiblížili Berany na gól, jenže hosty v závěru uklidnil Patrik Zdráhal.

Robert Svoboda (trenér Zlína): "Rozhodly přesilové hry, dvakrát jsme v nich inkasovali, to v nás zamrazilo. Pak špatná rozehrávka ve vlastní přesilovce, to byl dost těžký moment. Pro nás je to o to těžší, že nám vypadli obránci Suhrada a Němec. Hrají na přesilovkách, proto pro nás nebyly početní výhody nijak úspěšné. Ondra Němec je na přesilovky centrální figura, vypadl a nahradil jej Dan Gazda, který to ani netrénoval. Není to jednoduchá situace. Na druhou stranu musíme tým pochválit za bojovnost až do konce zápasu. O zraněných informace nemám, každopádně nedohráli zápas. Tomáš Žižka by snad mohl naskočit. Situace není vůbec lehká."

Vladimír Országh (trenér Litvínova): "Pro nás je to důležitý start do extraligy proti těžkému a urputnému soupeři. Velmi si vážíme vítězství, které se nerodilo lehce. Soupeř byl v úvodní třetině aktivnější, nás do hry dostaly dvě přesilové hry, které jsme proměnili. Naopak ve druhé části jsme více jak půlku hráli v oslabení, trochu jsme vypadli z role. To stejné bylo ve třetí třetině, podržel nás ale gólman Godla."

PSG BERANI ZLÍN – HC VERVA LITVÍNOV 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 38. Fořt (T. Mikúš), 45. Vopelka (Gazda) – 17. Jarůšek (F. Lukeš, Pospíšil), 19. Estephan (Stříteský, Irving), 34. Straka, 57. P. Zdráhal (Demel, Estephan).
Rozhodčí: Hradil, Obadal – Gančarčík, Klouček.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 0:2.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 24:41.
Diváci: 3 452.
Nejlepší hráči: Tomáš Fořt – Denis Godla.
PSG Berani Zlín: Kašík – Suhrada, O. Němec, Trška, Ferenc, M. Novotný, Gazda, Hamrlík – T. Mikúš, Fořt, Kubiš – Köhler, Honejsek, Vopelka – Okál, Fryšara, Šlahař – Hejcman, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC VERVA Litvínov: Godla – Demel, Irving, Hrbas, Balinskis, D. Kolář, Stříteský, D. Zeman – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – Straka, Sukeľ, Jarůšek – L. Stehlík, M. Havelka, Zygmunt. Trenéři: Országh, V. Sýkora a Tvrzník.

Frodl začal nulou proti "svým"

Pardubice vyhlásily útok na medaile a hned ze startu ukázaly svou sílu. Po bezbrankové první části naprosto ovládly druhé dějství, v němž Plzeň přestřílely 18:6 a postupně trefami Marka Hecla, Juraje Mikuše a Roberta Říčky šly do třígólového trháku.

Ve třetí části potěšil víc než sedm tisíc fanoušků ještě svým druhým gólem v utkání Robert Říčka. Skvělý soutěžní debut v Dynamu zažil Dominik Frodl, jenž proti "svým" chytil všech 18 střel a po příchodu z Plzně se uvedl vychytaným čistým kontem.

Richard Král (trenér Pardubic): „Na začátku měla Plzeň velmi dobrý pohyb, my jsme měli problémy s tím, že vytáhla dva hráče až na naši brankovou čáru, takže jsme si s tím do první reklamní přestávky nevěděli rady. Začátek byl pro nás těžký i protože jsme měli během šesti minut tři šití, což jsem ještě nezažil. Pak jsme se ale dostali do hry a myslím, že jsme měli velice dobrý pohyb, byli velice silní na kotouči v útočném pásmu a dokázali jsme proměnit šance, které jsme si vypracovali. Celkově kluci podali skvělý výkon od Frodlíka až po poslední levé křídlo."

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Měli jsme docela dobrý vstup do první třetiny, kdy se nám dařilo nepříjemně napadat a narušovat akce domácích. Pak jsme ale, ani nevím proč, začali být takoví ustrašení a pouštěli jsme Pardubice hodně do hry. V celém utkání jsme prohrávali spoustu soubojů, byli jsme slabší v obou brankovištích. Zápas rozhodla druhá třetina, kdy jsme během dvou minut dvakrát inkasovali a v závěru potřetí. Přestože jsme tam pak mohli proměnit jeden únik nebo přečíslení, nic nám tam nespadlo. Naše produktivita teď bohužel není ideální a zápas rozhodla. Domácí byli lepší a zaslouženě vyhráli."

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ŠKODA PLZEŇ 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Hecl (Cienciala), 27. Mikuš (Blümel, Nakládal), 40. Říčka (Cienciala, J. Kolář), 52. Říčka (Cienciala, Košťálek).
Rozhodčí: Jeřábek, Šindel – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 6:5, navíc Jiříček (Plzeň) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 41:18.
Diváci: 7 280.
Nejlepší hráči: Robert Říčka – Petr Kodýtek.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – Mikuš, Košťálek, Robertson, Nakládal, Vála, J. Kolář, Hrádek – R. Kousal, Paulovič, Camara – A. Musil, Poulíček, Blümel – Říčka, O. Roman, Cienciala – Hecl, Anděl, Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
HC Škoda Plzeň: D. Furch – Budík, Čerešňák, Graňák, Jiříček, V. Lang, J. Kindl, L. Kaňák – Bulíř, Mertl, Dzierkals – Blomstrand, Kodýtek, Schleiss – Suchý, P. Musil, Kuťák – Malát, Přikryl, Kantner. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.

Liberci stačil gól navrátilce Šmída

Duel Liberce s Hradcem Králové přinesl spoustu trestů, ale jen minimum střeleckých pokusů a především gólů. Drama rozsekl v čase 22:46 domácí zadák Ladislav Šmíd, jenž po potížích s krční páteří a následné operaci sehrál první duel v roce 2021.

Další branku už pod Ještědem neviděli. Výborné výkony předvedli oba gólmani. Nejlepší brankář uplynulého extraligového ročníku Petr Kváča lapil 23 střel a začal ročník vychytanou nulou, Štěpán Lukeš pak pokryl 21 z 22 libereckých pokusů.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Odehráli jsme velmi vyrovnané utkání s kvalitním soupeřem, které nakonec rozhodla jediná branka. Hradec hrál jednoduše, přímočaře a tlačil se do branky. Klukům patří gratulace, byl to velmi těžký zápas, vítězství jsme si vypracovali."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Celkově to byl velmi vyrovnaný zápas, hrálo se nahoru dolů se spoustou osobních soubojů. Na obou stranách bylo hodně trestů, ani jeden z týmů si ale v přesilovkách nepomohl. Nakonec rozhodla jedna chyba, Liberec byl o gól šťastnější. Rozhodně jsme však neodehráli špatný zápas, ale od určitých jednotlivců si slibuji lepší individuální výkony."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – MOUNTFIELD HK 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Šmíd (Melancon, Filippi).
Rozhodčí: Pražák, Pilný – Hynek, Gerát.
Vyloučení: 7:8.
Bez využití.
Střely na branku: 22:23.
Diváci: 4 433.
Nejlepší hráči: Ladislav Šmíd – Štěpán Lukeš.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Melancon, Vitásek, Rosandič, Derner, M. Ivan – Birner, Filippi, Ordoš – Záborský, Gríger, M. Zachar – Najman, Klepiš, Faško-Rudáš – J. Vlach, P. Jelínek, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Perret, Lev, Orsava – R. Pilař, Lalancette, Oksanen – Kevin Klíma, Koukal, Kelly Klíma. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Krejčí přispěl k výhře Olomouce

Všichni v plecharéně natěšeně čekali na to, co předvede hvězdný útočník David Krejčí. Jeho chvíle přišla už v čase 20:21, kdy svou extraligovou premiéru ozdobil brankou, kterou smazal jednogólové vedení Bruslařů po trefě Valentina Claireauxe.

Stejný hráč pak v 55. minutě poslal Bruslaře podruhé do vedení, ale už za 16 sekund srovnal Jan Švrček a poslal zápas do prodloužení. V něm měli hosté k dispozici přesilovku, ale místo aby rozhodli, sami inkasovali. V oslabení rozhodl Jan Knotek.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Byl to náš typický ubojovaný zápas. V přípravě jsme moc gólů nedávali, a proto jsme rádi za ty tři. Hráči bojovali a předvedli parádní výkon. Bylo to utkání nahoru a dolů. Chvílemi jsme měli víc ze hry my, poté Mladá Boleslav. Vyčítáme si branku na 0:1, kdy jsme jí dovolili přečíslení. Začátek nás trochu zabrzdil, ale poté jsme se do toho dostali.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): "Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme úvodní gól a měli dobrý pohyb. Ta hra se nám líbila. Potom do začátku druhé třetiny jsme vstoupili trochu vlažněji a soupeř nás zaslouženě potrestal. Myslím, že to pak bylo vyrovnané utkání. Nám se ke konci povedlo využít přesilovku. Tam to kluci krásně sehráli, ale nechali jsme si bohužel dát patnáct vteřin po vedoucím gólu vyrovnávací branku. To nás stálo samozřejmě tři body. V prodloužení kluci výborně sehráli tři na čtyři, ale bohužel přesilovka čtyři na tři jde za námi trenéry. Měli jsme kratší přípravu a tohle jsme ještě netrénovali, kluci to pořádně nesehráli a ten gól byl prostě vyústěním toho."

HC OLOMOUC – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 v prodloužení (0:1, 1:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Krejčí (Ondrušek, J. Káňa), 55. Švrček (J. Knotek), 64. J. Knotek (Švrček) – 6. Claireaux (Kotala, J. Dufek), 55. Claireaux (P. Kousal, Ševc).
Rozhodčí: Kika, Mrkva – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 5:4, navíc Dujsík – Jánošík oba 5 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 28:41.
Diváci: 4 502.
Nejlepší hráči: David Krejčí – Valentin Claireaux.
HC Olomouc: Lukáš – T. Černý, Ondrušek, Škůrek, Švrček, Dujsík, Řezníček – Kucsera, Krejčí, J. Káňa – V. Tomeček, Nahodil, Klimek – Navrátil, J. Knotek, Ostřížek – Olesz, Kolouch, Strapáč. Trenéři: Moták a Tomajko.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Bernad, Jánošík, Pýcha, Pláněk, D. Moravec, Šidlík – Lunter, A. Zbořil, Šťastný – Kelemen, Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, J. Dufek – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Kladno v azylu začalo porážkou

Kladno, které při pokračující rekonstrukci své haly muselo vzít zavděk azylem v Chomutově, nastoupilo bez Jaromíra Jágra v sestavě, a těžko hledalo recept na vítkovickou obranu v čele s Alešem Stezkou, jenž prožil premiéru ve vítkovickém dresu.

Překonal ho jen Tomáš Plekanec, jenž ve třetí části reagoval na první gól exkladenského Rostislava Marosze. Poslední slovo měl ale v 53. minutě vítkovický obránce Patrik Koch, který rozhodl. Vítkovice tak začaly venkovní sérii šesti utkání výhrou.

David Čermák (trenér Kladna): "Moc nás mrzí, že jsme nezískali ani bod. První třetina byla vyrovnaná a měli jsme v ní několik závarů. Vítkovice tam měly taky šance a druhá třetina patřila jasně jim. Jsem rád, že jsme se poslední třetinu zvedli, ale v tom našem největším tlaku jsme dostali gól a už jsme zápas nedokázali srovnat."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): "Zápas se mi hodnotí dobře, ale je to teprve start. Všechno máme teprve před sebou, ale lépe se nám dýchá, když jsme to zvládli. Děkuju hráčům do kabiny."

RYTÍŘI KLADNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 47. Plekanec (Hlava, Kubík) – 26. Marosz, 53. Koch (Dej, Marosz).
Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:6, navíc Račuk – Flick oba 5 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 24:35.
Diváci: 2 016.
Nejlepší hráči: Tomáš Plekanec – Aleš Stezka.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Donaghey, Baránek, Nilsen, Ticháček – Ciampini, Plekanec, Hlava – Kristo, Kubík, Machala – Račuk, Pitule, M. Beran – Hajný, Filip, V. Bílek. Trenéři: Čermák, Burger, Kregl a Paul.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Plášil, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář, Machů – Roberts Bukarts, J. Hruška, Svačina – L. Krenželok, Marosz, Fridrich – R. Bondra, Flick, M. Kalus – Bernovský, Chlán, Dej. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Utkání HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno (4:3) se hrálo už ve středu.

Tabulka Tipsport extraligy

ZDE.

Další program Tipsport extraligy

Neděle 12. září – 2. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Motor České Budějovice – Rytíři Kladno
17:00 HC Kometa Brno – PSG Berani Zlín
17:20 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – Bílí Tygři Liberec

Utkání HC Sparta Praha – HC Olomouc se odehraje až 7. prosince od 18:30.

Úterý 14. září – 3. kolo
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov
17:20 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha (ČT sport)
17:30 PSG Berani Zlín – HC Motor České Budějovice
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Kometa Brno
18:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
18:00 Rytíři Kladno – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz